Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek
„Tu na razie jest ściernisko…” można zacytować słowa popularnej piosenki słynnych braci z Podhala. Na pierwszy rzut oka widok zarośli może zniechęcać, nie bardzo wiadomo bowiem, za co się zabrać i od czego zacząć. Warto jednak uświadomić sobie, że każda działka w ROD ma swój potencjał.
W ubiegłą sobotę (9 marca) w ROD „Fort Szczęśliwice” w Warszawie odbyły się ciekawe zajęcia szkoleniowe dla działkowców i instruktorów SSI, poświęcone najważniejszym pracom ogrodowym, jakie warto wykonać wiosną. Zajęcia poprowadziła Pani Kamila Rakowska-Szlązkiewicz, kierownik Zespołu Kolekcji Roślin Ozdobnych w Ogrodzie Botanicznym Polskiej Akademii Nauk w Powsinie.
Wczesna wiosna to dobry czas, aby uporządkować rabaty z roślinami i pomóc im rozpocząć wegetację w nowym sezonie. Działkowcy z pewnością wiedzą, jak pobudzić swoją działkę do życia, jednak skorzystanie z poniższej listy zalecanych prac z pewnością nie zaszkodzi w wiosennej pielęgnacji działek i pomoże początkującym ogrodnikom. O czym warto pamiętać w marcu?
Bardzo często w literaturze jak i na niektórych opakowaniach nasion znajdujemy informacje, że rozsada wymaga hartowania przed wysadzaniem na miejsce stałe. Ale co to naprawdę znaczy i jak przeprowadzić proces hartowania?
Termin sadzenia cebulek kwitnących roślin ozdobnych przypada zwykle na okres od końca sierpnia do października. Zazwyczaj cebule powinny być posadzone na głębokości równej około dwóch ich wysokości, ale zdarza się, że nie posadzimy ich w odpowiednim czasie. Co zrobić z takimi cebulkami?
W okresie Świąt Bożego Narodzenia nasze domy, mieszkania czy ogrody dekorujemy drzewkami choinkowymi lub poinsecjami, czyli popularnymi gwiazdami betlejemskimi. Warte uwagi i bardzo dekoracyjne są także inne, mniej lub bardziej znane rośliny, które często rosną na działkach lub w ogrodach. Zimozielone krzewinki, krzewy, a także rośliny domowe o ozdobnych liściach i owocach lub kwitnące zimą mogą być w tym czasie znakomitą roślinną dekoracją na zewnątrz, jak i wewnątrz altan, czy domów i mieszkań.
Zima to często czas poszukiwania nowych inspiracji, pomysłów i planowania wiosennych prac na działce. Planując sposób zagospodarowania użytkowanych kilkuset metrów kwadratowych, działkowcy zazwyczaj kierują się głównie chęcią rekreacji, odpoczynku oraz swobodnego spędzania czasu wśród zieleni. Często nie biorą jednak pod uwagę, że działka w ROD nie jest własnością, że jest dana w dzierżawę do określonego celu, czyli odpoczynku i rekreacji, ale też prowadzenia upraw ogrodniczych na własne potrzeby i jednocześnie w zgodzie z przepisami i zasadami współżycia społecznego. O czym warto pamiętać planując i urządzając działkę?
Mamy szczyt sezonu zbiorów owoców i warzyw. Ich ceny są jak na ten okres horrendalnie wysokie. Taniej już na pewno nie będzie. Coraz więcej argumentów przekonuje do prowadzenia uprawy własnych owoców, warzyw i ziół. Względy ekonomiczne przemawiają dziś za tym najbardziej. Każdy, kto robi zakupy spożywcze, zauważył, że jest coraz drożej! Wystarczy udać się na bazar, by dokonać oceny.
Wizyta na warszawskim bazarze przy ulicy Wałbrzyskiej stała się punktem wyjścia do pewnych refleksji. Zacznijmy jednak od faktów, czyli cen… Na tym bazarze w połowie września, czyli w szczycie sezonu uprawowego (ceny powinny być niższe niż zimą) zapłacimy 26 zł za 1 kg borówki, 8−12 zł za śliwki, 5−6 zł za jabłka, 18 zł za morele, 10 zł za brzoskwinie, 6−10 zł za gruszki (‘Klapsa᾽ za 14 zł!), 10 zł za mały pojemnik malin, 15 zł za mały pojemnik truskawek lub 12−18 zł za pudełeczko porzeczek. Za pomidory przyszłoby zapłacić 8–10 zł/kg, za ogórki – 8 zł, za pietruszkę – 12 zł, za cebulę – 7−10 zł, a za sałatę – 5 zł. Towar wyglądający dość estetycznie nie przyciągał jednak tłumów konsumentów – wysokie ceny wyjaśniają wszystko!
11 września 2023 roku odbyło się drugie szkolenie z cyklu „Cięcie i pielęgnacja winorośli” dla Społecznej Służby Instruktorskiej z Okręgu Śląskiego PZD. Szkolenie połączone z pokazem zostało przeprowadzone w rodzinnej winnicy Pana Andrzeja Semika w Żorach.
Zdrowe odżywanie to już nie tylko moda, ale przybierający na znaczeniu trend związany z naszą dbałością o zdrowie własne i najbliższych. A ma to coraz silniejsze uzasadnienie, chociażby w charakterze obecnego rynku żywnościowego, na którym pojawia się coraz więcej produktów mocno przetworzonych, z konserwantami i innymi chemicznymi dodatkami. Nie bez znaczenia jest też stan naszego zdrowia, zagrożony m.in. przez postępującą plagę otyłości, która w dużej mierze jest wynikiem niewłaściwego odżywiania.
Co robić z grządkami po zebraniu plonów? Jeżeli chcemy mieć żyzną glebę to nie powinniśmy pozwolić aby pozostawała ona przez dłuższy czas odkryta. Gleba bez roślin szybko wysycha pod wpływem słońca i wiatru i staje się bardziej zbita po opadach deszczu. Dlatego koniecznie siejemy poplon!
Kiedy brakuje wody, częściej spotykamy różne owady wgryzające się w nasze działkowe owoce. Jednym z nich, jest biedronka azjatycka, która na poniższych zdjęciach raczy się sokiem malinowym.
W niektórych regionach mamy najgorszą suszę od lat. Opadów nie było tak dawno że powoli kończą się zapasy zgromadzonej deszczówki. Kiedy brakuje wody, warto wiedzieć które z uprawianych warzyw powinny być traktowane priorytetowo przy podlewaniu.
Wyciągi roślinne służą do zwalczania szkodników już od czasów starożytnych, obecnie stosowanie pestycydów przyczynia się do zatruwania owadów pożytecznych oraz zanieczyszczenia środowiska naturalnego. Stosowanie środków ochrony roślin w niewłaściwy sposób może spowodować skażenie owoców i warzyw. W roślinach występują naturalne związki takie jak alkaloidy, flawonoidy, glikozydy, saponiny, olejki eteryczne i gorycze, które wykazują silne działanie bakteriobójcze, grzybobójcze a także odstraszające szkodniki (repelenty).
Dnia 22 i 23 marca wysiałem i wysadziłem po raz pierwszy niektóre gatunki warzyw na swojej działce. Jak te uprawy wyglądają po 3 miesiącach? Zostały one przykryte geowłókniną (z wyjątkiem czosnku wiosennego) na okres miesiąca. Po odkryciu należało je opielić, a czynność ta wykonywana była jeszcze dwukrotnie w powyższym okresie. Po pierwszym odchwaszczeniu, uprawy zostały zasilone (oprócz rzodkiewki) oraz w miarę potrzeb podlewane.
Ogórki plonują dobrze z gruntu, ale aby je mieć wcześniej do konsumpcji warto wysadzić kilka sztuk w tunelu. Corocznie wysadzam 2 sztuki ogórków długoowocowych na mizerię lub do sałatek (są to odmiany Atos lub Saladin) i 2 sztuki odmiany pod osłony Brawo F1, która daje owoce na ogórki tzw. małosolne.
Rośliny przyprawowe i zielarskie podzielić możemy między innymi na bylinowe – wieloletnie i jednoroczne. Z bylinowych, najpopularniejszy i najczęściej spotykany, jest szczypiorek. Roślina ta wcześnie rozpoczyna swoją wegetację. Przy zastosowaniu odpowiednich osłon na początku marca, pod koniec miesiąca można mieć już pędy do użytku kulinarnego. Szczypiorek wymaga gleby żyznej, przepuszczalnej. Z uwagi na fakt, że jest on często ścinany, pamiętajmy również o systematycznym jego nawożeniu.
Zielarstwo jest to dział ogrodnictwa zajmujący się uprawą i pozyskiwaniem roślin zielarskich ze stanowisk naturalnych, a także ich uprawą. Fitoterapia inaczej ziołolecznictwo jest to dział medycyny i farmakologii zajmujący się poznawaniem właściwości leczniczych, wytwarzaniem leków z surowców zielarskich oraz badaniami nad zastosowaniem leków ziołowych w profilaktyce i leczeniu chorób.
Koniec kwitnienia gruszy to odpowiedni termin na wykonanie opryskuw celu ochrony drzew przed rdzą gruszy. Na rdzę gruszy należy pryskać profilaktycznie zanim grzyb opanuje liście. Oprysk w późniejszym terminie, kiedy widać już objawy jest nieskuteczny.
Copyright © 2024 Polski Związek Działkowców All rights reserved.