Wydarzenia

Prezydium KR PZD przekazało swoje stanowisko w sprawie projektu ustawy o korytarzach przesyłowych organom decyzyjnym - 15.05.2012

Na swoim ostatnim posiedzeniu Prezydium Krajowej Rady Polskiego Związku Działkowców przyjęło stanowisko w sprawie projektu ustawy o korytarzach przesyłowych, które przekazało: marszałek Sejmu Ewie Kopacz, ministrowi gospodarki Waldemarowi Pawlakowi, przewodniczącemu Komisji Gospodarki Wojciechowi Jasińskiemu,  przewodniczącemu Komisji Infrastruktury Zbigniewowi Rynasiewiczowi, przewodniczącemu Komisji Ustawodawczej Wojciechowi Szaramanowi oraz posłowi Januszowi Piechocińskiemu.

W dokumencie tym Prezydium podniosło szereg zastrzeżeń wobec treści projektu, jak również sposobu jego konsultowania. Projekt przewiduje likwidację rodzinnych ogrodów działkowych pod inwestycje przesyłowe, lecz - w odróżnieniu choćby do specustawy drogowej lub atomowej - nie zapewnia w przypadkach takich likwidacji nieruchomości zamiennych na odtwarzanie ogrodów (art. 53 projektu ustawy). Projekt ogranicza więc istotnie prawa działkowców, lecz mimo to nie był przekazany do Związku celem wyrażenia stanowiska, choć znajduje się w fazie konsultacji społecznych.

KR PZD przekazała swoje stanowisko osobom, które będą decydowały o przyszłości ustawy,  wyrażając  nadzieję, że odpowiednio naświetli sytuację naszego środowiska oraz skłoni je do podjęcia działań w celu skorygowania art. 53 projektu poprzez zapewnienie Związkowi nieruchomości zamiennych na odtwarzanie rodzinnych ogrodów działkowych zlikwidowanych na inwestycje przesyłowe.

(mz)

Załącznik plikowy do pobrania