Wystąpienia w obronie ustawy - OZ

Stanowisko VII Okręgowego Zjazdu Delegatów Okręgu Śląskiego w sprawie jedności ruchu ogrodnictwa działkowego w Polsce - 29.10.2011

Uczestnicy VII Okręgowego Zjazdu Delegatów PZD Okręgu Śląskiego,  reprezentujący 100 – tysięczną rzeszę działkowców Śląska, Zagłębia i Podbeskidzia z 626 Rodzinnych Ogrodów Działkowych, zwracają się do wszystkich działkowców w Polsce o bezkompromisowe realizowanie celu jakim jest obecnie walka o nasz Związek. Nie mamy innej drogi niż wspólna walka i organizowanie się w walce o nasze prawa. Musimy bronić naszej godności, dążyć do wszechstronnego uświadomienia naszych członków, ich rodziny i całe społeczeństwo o wielkich celach do jakich zmierzamy, o społecznym znaczeniu programów które realizujemy, o przebytej drodze i o stojących przed naszym Związkiem zadaniach. Nie możemy ignorować wyzwań współczesności, zwłaszcza, że otoczenie nie zawsze jest nam przyjazne. Zagrożenia należy rozpatrzeć w dwóch kategoriach – zewnętrzne i tkwiące w nas samych. Zewnętrzne – to bezprecedensowy atak na nasz związek, którego główną przyczyną, pomimo politycznej otoczki, są aspekty ekonomiczne. Zjawisko to bardzo niekorzystnie wpływa na codzienność ogrodową.  Obniża się dyscyplina na ogrodach, władze statutowe są lekceważone, często obrażane. Ludzie którzy społecznie przepracowali w strukturach związkowych wiele lat – wycofują się z działalności. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich. Ale tzw. „milcząca większość” czeka na rozwój wydarzeń, nie angażując się w działalność bieżącą. Na ogrodach dokonuje się wymiana pokoleń, przychodzą ludzie młodsi, zaangażowani zawodowo, traktujący działkę jako miejsce wypoczynku po ciężkiej pracy. Oni nie są zainteresowani (przynajmniej na razie) prowadzeniem żadnych upraw, nie interesuje ich też praca w ogrodowych strukturach organizacyjnych, wnoszą w terminie stosowne opłaty i chcą mieć święty spokój. Tej grupy społecznej nie można lekceważyć, bo będzie ich coraz więcej. Polska nie stanie się z dnia na dzień krajem powszechnej szczęśliwości, gdzie każdy będzie miał dom z ogrodem, więc ogród działkowy jest naturalną odskocznią od codzienności dla wielu ludzi którzy nie chcą przeznaczać swojego wolnego czasu np. tylko na oglądanie telewizji. Potwierdzeniem tej tezy jest zresztą fakt funkcjonowania ogrodów w krajach znacznie od Polski bogatszych. Przeszłość i tradycja w dużym stopniu wpływają na nasze postrzeganie roli ogrodów działkowych w dzisiejszej rzeczywistości.
  Przemiany, jakie zaszły w ostatniej 30-letniej działalności ruchu ogrodnictwa działkowego w Polsce, są naszą dumą i satysfakcją. Osiągnięcia te stwarzają pomyślną perspektywę oraz stanowią bogaty zasób motywacji dla realizacji niełatwych ale ambitnych zadań w nowej kadencji. Podstawową sprawą jest umocnienie poczucia odpowiedzialności za dobre, rzetelne wykonywanie swych zadań, co wiąże się to ze wzrostem złożoności i trudności zadań, które realizujemy. Konflikty rodzące się w wyniku przemian są  wielkim wyzwaniem, aby budować pomosty nad tymi różnicami bo jedność w Związku jest dobrem nadrzędnym.
  Jak widać wyzwania przed którymi stoimy, a właściwie środowisko które Polski Związek Działkowców reprezentuje są ogromne i sprostać im może wyłącznie prężna organizacja z wyraźnie zarysowanym programem, zakładającym ewolucyjny rozwój. Jest rzeczą oczywistą, że duża organizacja potrzebuje więcej czasu i środków do wdrożenia procesów restrukturyzacyjnych, wynikających z bieżących potrzeb, tym niemniej dysponując strukturami terenowymi, możemy je wprowadzić szybciej i skuteczniej. Ważnym jest aby kierunek tych zmian przewidywać i umieć się przed zmianami niekorzystnymi obronić.
  Już od ponad 20 lat walczymy o prawo do działki i prawo do istnienia polskich ogrodów działkowych. Dwadzieścia lat skutecznej walki to doświadczenie, które jednoznacznie wskazuje, że gdy jesteśmy razem, połączeni wspólnym celem, gdy jesteśmy przekonani o potrzebie wspólnego działania pod szyldem naszej organizacji, wtedy potrafimy obronić ogrody i Związek. Tylko integracja wokół własnego Związku, wokół wspólnego działania pozwalała na skuteczną walkę o swoje prawa. Tylko silna, zintegrowana wokół własnych celów organizacja działkowców jest w stanie skutecznie bronić praw działkowców i istnienia ogrodów działkowych. To że ogrody nadal istnieją, jest zasługą determinacji polskich  działkowców zjednoczonych i utożsamiających się z ich ogólnopolska samorządną i samodzielna organizacją, jaką jest Polski Związek Działkowców. Bez wsparcia silnej organizacji trudno byłoby poszczególnym ogrodom i działkowcom przeciwstawić się próbom  wyrzucenia z działek  i likwidacji ogrodów.
  Nasi członkowie, działkowcy Okręgu Śląskiego, widząc zaangażowanie organów państwa, jakim są I Prezes SN, Trybunał Konstytucyjny, NIK, oraz posłów reprezentujących przecież Sejm RP do walki z działkowcami, wzywają do wspólnej walki i zjednoczenie w obronie wspólnych wartości i drastycznego ograniczenia naszych praw. Działania tych organów państwa polskiego są bezprzykładnym objawem nieliczenia się z głosem miliona polskich działkowców i ich rodzin upominających się o prawo do wypoczynku na działkach. Są widocznym  dowodem wprzęgnięcia tych organów do działań mających na celu udzielenie pomocy określonym siłom politycznym i ekonomicznym planującym przejecie terenów ogrodów.
  VII Okręgowy Zjazd Delegatów PZD Okręgu Śląskiego, wyraża szczególne słowa uznania dla Prezesa Polskiego Związku Działkowców Pana Eugeniusza Kondrackiego za niezłomną postawę i wytrwałość w obronie ogrodnictwa działkowego w Polsce, oraz walkę o prawa działkowców. O  integrację nie tylko w walce z zagrożeniami, ale także w codziennej realizacji statutowych zadań, aby nasze ogrody służyły działkowym rodzinom i społecznościom lokalnym na miarę współczesnych i przyszłych potrzeb.

Apelujemy i wzywamy wszystkich polskich działkowców:
• Nie pozwólmy się podzielić!
• W jedności nasza siła !
• Tylko silna, zintegrowana wokół własnych celów organizacja działkowców jest w stanie skutecznie bronić praw działkowców i istnienia ogrodów działkowych!
• Wspólnym działaniem, zjednoczeni wokół naszego Związku, możemy przeciwstawić się zagrożeniom dla ogrodów, a także budować przyszłość ruchu ogrodnictwa działkowego w naszym kraju!
• Przeciwstawiajmy się wszelkim próbom rozbicia Związku, roztrwonienia jego dorobku, wszelkim próbom ograniczenia jego praw zagwarantowanych ustawą o ROD i Konstytucją RP!
• Walczmy o niezmienność ustawy o ROD, która gwarantuje trwałość ruchu działkowego i nadaje działkowcom niezbędne uprawnienia. Zapewnia im także prawo do własnej organizacji, która zajmuje się problemami ROD, żeby mogły lepiej służyć działkowcom i społecznościom lokalnym
Uczestnicy VII Okręgowego Zjazdu Delegatów Polskiego Związku Działkowców Okręgu Śląskiego

Siemianowice Śląskie, 29 września 2011r.