Wystąpienia w obronie ustawy - OZ

Stanowisko VIII Okręgowego Zjazdu Delegatów PZD z dnia 17 września 2011r. w sprawie obrony Ustawy o ROD z dnia 8 lipca 2005 r. - 17.09.2011

VIII OKRĘGOWEGO ZJAZDU DELEGATÓW POLSKIEGO ZWIĄZKU DZIAŁKOWCÓW W GDAŃSKU z dnia 17 września 2011 roku w sprawie obrony USTAWY o Rodzinnych Ogrodach Działkowych z dnia 8 lipca 2005 ROKU.

Trwa bezprzykładny atak na naszą społeczną organizację - Polski Związek Działkowców, tak skutecznej w obronie i rozwoju ogrodów, na Związek będący spadkobiercą ponad 114-letniej tradycji ruchu ogrodnictwa działkowego. Prawa działkowców zapisane w Ustawie o ROD są realnie zagrożone, w tym prawa do spokojnej uprawy działki, do zapewnienia istnienia ogrodu w infrastrukturze miast, do zwolnień podatkowych, do ogrodów zastępczych. VIII Okręgowy Zjazd Delegatów Polskiego Związku Działkowców w Gdańsku zwraca się z apelem do wszystkich działkowców, zarządów ogrodów, sympatyków ogrodnictwa działkowego, do wszystkich ludzi dobrej woli, dla których ogrody działkowe spełniają ważne funkcje socjalne, społeczne, ochrony środowiska I zdrowotne o zdecydowane przeciwstawienie się próbom podważania, zmiany lub uchylenia ustawy o rodzinnych ogrodach działkowych. W podjętej walce nie powinno zabraknąć nikogo, komu leży na sercu dobro działkowców i ogrodów. Nasza siła i skuteczność tkwi w jedności organizacyjnej, dlatego nie możemy się podzielić. VIII

Okręgowy Zjazd Delegatów Polskiego Związku Działkowców w Gdańsku zwraca się o obronę Ustawy o rodzinnych ogrodach działkowych do wszystkich samorządów terytorialnych, bowiem to ogrody działkowe zaspakajają na terenach gmin wiele podstawowych potrzeb społecznych i to tej części społeczeństwa, która oczekuje i potrzebuje największej pomocy. VIII Okręgowy Zjazd zwraca się o pomoc w w/w sprawie do wszystkich organizacji społecznych i związków zawodowych. Jesteśmy przekonani, że dzięki Waszemu stawiennictwu rodzinne ogrody działkowe nie znikną z krajobrazu polskich miast i gmin. Razem nie pozwólmy zniszczyć tego, co dobrze służy przede wszystkim społeczeństwu i gminom. Od kilkunastu już lat ruch ogrodnictwa działkowego w Polsce toczy bój w obronie swojego istnienia, przed kolejnymi próbami zawłaszczenia ogrodów działkowców. Kolejne ekipy polityków po 2005 roku zmieniały metody działań, lecz cel pozostał ten sam, likwidacja Polskiego Związku Działkowców. Tylko silna i dobrze zorganizowana organizacja społeczna jest w stanie skutecznie bronić interesów działkowców, bronić ich praw zagwarantowanych ustawą. Za kilka dni minie 6 lat od przyjęcia przez Polski Parlament ustawy o rodzinnych ogrodach działkowych, wypracowanej poprzez doświadczenia wielopokoleniowej historii ogrodów działkowych w naszym kraju. Wizja proponowanych zmian prowadzi do unicestwienia pięknej idei rozwijających się i doskonale funkcjonujących ogrodów działkowych w Polsce. Działania podejmowane przez rółne organy władzy publicznej nie stanowią przedmiotu konsultacji ze środowiskiem ludzi, których zmiany będą dotyczyć, a wręcz przeciwnie. Zapomina się, że MY, jako Polski Związek Działkowców dysponujemy ponad 620 tysiącami podpisów zebranych w obronie naszej ustawy i sprzeciwie wobec jakichkolwiek jej zmian. Tego głosu nie wolno bagatelizować i przeciwstawiać mu zdecydowanie mniej liczne głosy przeciwników PZD. W obronie polskiego systemu ogrodnictwa działkowego wypowiedziało się też w podjętej rezolucji Międzynarodowe Biuro Ogrodów Rodzinnych i Działkowych w Luksemburgu.

Delegaci uczestniczący w obradach Okręgowego Zjazdu Delegatów Polskiego Związku Działkowców w Gdańsku, będący demokratycznie wybranymi przedstawicielami rodzinnych ogrodów działkowych Okręgu Gdańskiego, reprezentujący ponad 53 tysiące rodzin działkowych, jednomyślnie żądają odstąpienia od manipulowania przez polityków prawem, w celu pozbawienia działkowców swojej ochrony prawnej, jaką stanowi dla nas Ustawa o rodzinnych ogrodach działkowych z dnia 8 lipca 2005 roku. Żądamy zaprzestania wszelkich prób rozwiązania Polskiego Związku Działkowców, organizacji działającej w sposób legalny, zorganizowany I praworządny, samodzielnej i samorządnej organizacji społecznej, powołanej do reprezentowania, obrony praw I interesów swych członków.

Wyrażamy pełne poparcie dla Krajowej Rady Polskiego Związku Działkowców z Prezesem Związku Panem Eugeniuszem Kondrackim na czele, za dotychczasowe działania w obronie działkowców, ogrodnictwa działkowego i Związku. Związku istniejącego w demokratycznej Polsce już 30 lat. Jesteśmy za dotychczasowymi rozwiązaniami dotyczącymi funkcjonowania tego ogrodnictwa w Polsce oraz zdecydowanie występujemy w obronie dobrej dla prawdziwych działkowców Ustawy o ROD. Ustawa o rodzinnych ogrodach działkowych dobrze zabezpiecza interesy prawne i majątkowe działkowców, zapewnia trwałość i rozwój rodzinnym ogrodom działkowym oraz jednolitą ogólnopolską reprezentacją związkową. Rozwiązania prawne zawarte w tej ustawie, po sześciu latach jej obowiązywania, sprawdziły się w praktycznym funkcjonowaniu rodzinnych ogrodów działkowych. Władza publiczna winna pamiętać, że decydując się na jakiekolwiek inicjatywy legislacyjne w tak wrażliwej społecznie sprawie powinna podejmować wyważone decyzje, wsłuchując się w głosy działkowców i rozmawiając z nimi I ich wybranymi przedstawicielami, a nie tylko z grupą byłych członków PZD usuniętych za łamanie prawa i szczególnie zainteresowanych zmianami, które doprowadzą w konsekwencji do nieodwracalnych skutków w systemie polskiego ogrodnictwa działkowego. Działkowcy Okręgu Gdańskiego w swej zdecydowanej większości wiedzą, jakie są prawdziwe intencje propagatorów zmiany ustawy i likwidacji naszego Związku. Wiedzą też, komu zawdzięczamy uchwalenie dobrej ustawy o rodzinnych ogrodach działkowych. Będą też o tym pamiętać podczas najbliższych wyborów parlamentarnych. Delegaci zgromadzeni na Zjeździe Okręgu Gdańskiego Polskiego Związku Działkowców wyrażają poparcie dla walki całego naszego Związku w obronie ustawy o rodzinnych ogrodach działkowych, dla tradycji i dokonań polskiego ogrodnictwa działkowego, dla Polskiego Związku Działkowców chroniącego ogrody i działkowców przed ich likwidacją. Viii Okręgowy Zjazd Delegatów Polskiego Związku Działkowców w Gdańsku stwierdza, że wiele grup interesów wszelkimi metodami dąży do pozbawienia działkowców użytkowanych gruntów i przyjęcia ich na cele komercyjne dążąc różnymi metodami do uchylenia lub zmiany Ustawy o rodzinnych ogrodach działkowych. Ogrody działkowe, a zwłaszcza organizacja broniąca działkowców - Polski Związek Działkowców są przedmiotem nieustannych ataków. W niektórych mediach prowadzi się kampanię nagonki na Związek mającą na celu zniszczenie wizerunku PZD w społeczeństwie, który skutecznie występuje w obronie Ogrodów działkowych. Elity sprawujące władzę w kraju nie mogą lekceważyć narodu, jego woli, ponieważ mandat sprawowania władzy pochodzi od narodu, którego częścią są również działkowcy. Dlatego uczestnicy VIII Zjazdu Delegatów Okręgu Gdańskiego, obdarowani mandatami swoich działkowców mówią stanowcze NIE wszelkim próbom likwidacji ogrodnictwa działkowego.

Mamy dobrą ustawę na miarę dzisiejszych czasów i będziemy jej bronić dozwolonymi prawem sposobami. Jest nas dużo. Wygramy z tymi, którzy chcą zniszczyć nasze ogrody, a tereny ogrodów zamienić na place budów. Będziemy dalej pracować i działać dla umocnienia Związku i ogrodów działkowych, dla dobra wszystkich działkowców i ich rodzin.

Przewodniczący Komisji Uchwał i Wniosków Waldemar Lewandowski

Przewodniczący Zjazdu Tadeusz Sakowicz