Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Porady ogrodnicze

Hartowanie roślin - 05.02.2024

Bardzo często w literaturze jak i na niektórych opakowaniach nasion znajdujemy informacje, że rozsada wymaga hartowania przed wysadzaniem na miejsce stałe. Ale co to naprawdę znaczy i jak przeprowadzić proces hartowania?

 

Fot 1. Rozsada produkowana w domu.

 

Rozsada przed wysadzaniem na miejsce stałe przebywa w idealnych (lub zbliżonych do idealnych) warunkach do jej rozwoju (odpowiednia temperatura, wilgotność podłoża
i powietrza, ilość słońca, brak wiatru). Przeniesienie jej w maju, z idealnych warunków od razu na miejsce stałe mogło by spowodować szok u roślin,  co będzie skutkowało słabym wzrostem i rozwojem a nawet w skrajnych przypadkach nieprzyjęciem się rozsady. Dlatego przed wysadzeniem roślin musimy je stopniowo przygotować do nowych warunków.

            Zabieg hartowania rozsady jest bardzo prosty. Hartowanie trwa przeważnie 7-10 dni. Przed planowanym terminem wysadzania roślin na miejsce stałe stopniowo obniżamy temperaturę. Jeśli rozsada stoi w szklarni po prostu częściej wietrzymy, jeśli rośliny rosną
w domu zaczynamy je wystawiać na balkon. Najpierw w ciągu dnia na kilka godzin, potem na cały dzień a pod koniec również i na noc. Kolejny zabieg to ograniczamy podlewanie. Rośliny podlewamy minimalnie ale nie wolno dopuścić do nadmiernego przesuszenia podłoża.  Dla osób produkujących rozsadę na parapetach mieszkań bardzo ważne jest przygotowanie rozsady na intensywne działanie promieni słonecznych. Na parapecie słońce nie jest takie intensywne i jeśli tak nieprzystosowaną roślinę wystawimy na bezpośrednie działanie intensywnego słońca, roślina zostanie popalona i może zginać. Dlatego wystawiając rośliny na balkon czy do ogrodu, najpierw stawiamy w  miejsce mniej słoneczne, następnie stopniowo
w miejsce silnie nasłonecznione.

 

Fot 2. „Domowa” rozsada papryki

Są to w zasadzie wszystkie zabiegi które należy wykonać podczas hartowania, w tym czasie rozsada staje się jędrna, krępa, nabiera ciemnej barwy. My, ludzi też się hartujemy przed nastaniem zimy. Deszcze zaczynają intensywniej padać, temperatura stopniowo się obniża, nasz organizm stopniowo się hartuje (dostosowuje).

 

Fot 3. Zahartowana, szklarniowa rozsada pepino tuż przed wysadzaniem.

 

Piotr Chmielewski

Starszy instruktor ds. ogrodniczych

Okręgu Warmińsko-Mazurskiego PZD w Olsztynie

Fot Piotr Chmielewski

Powrót

Copyright © 2024 Polski Związek Działkowców All rights reserved.