Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Porady ogrodnicze

Drogie warzywa i owoce, uprawiajmy je sami! - 18.09.2023

Mamy szczyt sezonu zbiorów owoców i warzyw. Ich ceny są jak na ten okres horrendalnie wysokie. Taniej już na pewno nie będzie.

Coraz więcej argumentów przekonuje do prowadzenia uprawy własnych owoców, warzyw i ziół. Względy ekonomiczne przemawiają dziś za tym najbardziej. Każdy, kto robi zakupy spożywcze, zauważył, że jest coraz drożej! Wystarczy udać się na bazar, by dokonać oceny.

Koktajlowe pomidory importowane z Włoch kosztują 35 zł/kg, a z działki mamy takie odmiany za ułamek tej kwoty

W połowie września na dużym warszawskim targowisku „Hale mirowskie”, gdzie od lat w świeże warzywa i owoce zaopatrują się mieszkańcy miasta największe zainteresowanie wzbudzają stoiska oferujące tanią, chińska odzież, a przy warzywach i owocach klientów brak. Asortyment jest różnorodny, ale ceny dla wielu klientów wygórowane. Ceny owoców kształtowały się średnio na poziomie za 1 kg: 22 zł za borówkę, 6–8 zł śliwki, ok. 4–6 zł jabłka, 6–12 zł gruszki, od 10 zł mały pojemnik malin. Ceny warzyw też są wysokie: pomidory 4–10 zł/kg, ogórki – ok. 8 zł, „zieleniny” – 2,5–3 zł/pęczek, sałata – ok. 5 zł/szt., fasolka szparagowa od 10 zł, pietruszka – 12 zł, cebula – 7 zł, mała doniczka dowolnych ziół kosztuje 9 zł/szt. Sprzedawcy zwracają uwagę nie tylko na mniejsze zainteresowanie kupujących, ale i ograniczenie ilości i różnorodności kupowanego towaru. Chociaż rozmaite gatunki można obecnie kupić niemal wszędzie i to nie tylko w sezonie, to wielu z nas po prostu nie stać na ich zakup – nieraz i tej niewielkiej ilości na bieżące potrzeby, a co dopiero w celu przygotowania zapasów przetworów dla rodziny na zimę. Torebka nasion warzyw kosztuje jedynie kilka złotych. Rachunek jest więc prosty!

Regularne zakupy świeżych owoców i warzyw mogą stanowić duży miesięczny koszt dla rodziny

Jakość i różnorodność

Na targowisku „Hale mirowskie” wiele warzyw i owoców prezentowało się doskonale. Jednak nawet na lokalne bazary trafiają towary z masowej produkcji czy dalekich krajów, które nie mają dobrego smaku i aromatu, produkowane są z użyciem dużej ilości pestycydów. Na działce przy odpowiedniej pielęgnacji możemy uzyskiwać plony dobrej jakości, zbierane w optymalnym momencie dojrzałości. I co ważne – będą świeże, ekologiczne i tanie! Warzywa, owoce i zioła z działki  zawsze będą bardziej wartościowe, smaczniejsze i bezpieczniejsze. Wystarczy, że do nawożenia będziemy wykorzystywać własny kompost, do ochrony wyciągi roślinne, to takie uprawy będą bardzo mało kosztowały. Nie będziemy wtedy przepłacać kupując na bazarach.

Duży wybór ziół i dyń, ale ceny zawrotne – zioła 9 zł za sadzonkę, a dynia od 8 zł/kg

Na działce to my decydujemy o tym, co uprawiać, jakie gatunki, odmiany warzyw i owoców będziemy mieć, te ulubione przez nas i naszą rodzinę. Najlepsze są te odmiany przeznaczone do ogrodnictwa amatorskiego. Mają podwyższone ilości cennych składników odżywczych, zwykle są one smaczniejsze, bardziej delikatne, można je wykorzystać na domowe przetwory, na bazarowych straganach ich nie znajdziemy.

Zwiędnięte, drogie zieleniny – taka jakość pozostawia wiele do życzenia

Samo zdrowie

Warto pamiętać, że prawie wszystkie gatunki warzyw i ziół wykazują nie tylko wysokie wartości odżywcze, ale i pewne właściwości lecznicze, dlatego tak dużą wagę przywiązuje się do ich obecności w codziennym żywieniu. Warzywa i zioła, zwłaszcza te przez nas uprawiane, śmiało można określić „roślinną apteką”. Spożywając je systematycznie możemy przeciwdziałać powstawaniu wielu chorób, podnosić odporność naszego organizmu. Uwzględnienie w diecie dużej ilości różnych warzyw ma też znaczenie w leczeniu przewlekłych chorób – co jest szczególnie ważne w dzisiejszych czasach, gdy coraz większym problemem w naszym społeczeństwie jest nadwaga i otyłość – także wśród dzieci.

Cena papryki ostrej osiąga nawet 100 zł/kg, młoda cukinia kosztuje 45 zł/kg, a młode patisony aż 28 zł/kg

Co robić?

Wiadomo, że uprawa warzyw i owoców to zajęcie wymagające posiadania określonej wiedzy, ale przy dostępie do informacji i sceptycy przekonają się, że warto produkować warzywa i owoce w większej ilości. Polski Związek Działkowców szeroko promuje i wspiera uprawę własnej żywności na działce. Dzięki wydanym bezpłatnym broszurom dostępnym w zarządach ROD, wyjaśniającym jak prowadzić własne uprawy, założenie kwatery owocowej bądź własnego warzywnika nie jest trudne. A już w październiku pojawi się nowy poradnik „Warzywnik dla każdego”. Wydawnictwo to skierowane jest do osób planujących założyć i pielęgnować warzywnik, a także rozwijanych uprawę warzyw na działce.

Świeża żurawina w cenie 30 zł/kg

Marta Rytel, Wydawnictwo „Działkowiec”

Powrót

Copyright © 2024 Polski Związek Działkowców All rights reserved.