Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Porady ogrodnicze

Szkolenie dla SSI - 14.09.2023

11 września 2023 roku odbyło się drugie szkolenie z cyklu „Cięcie i pielęgnacja winorośli” dla Społecznej Służby Instruktorskiej z Okręgu Śląskiego PZD. Szkolenie połączone z pokazem zostało przeprowadzone w rodzinnej winnicy Pana Andrzeja Semika w Żorach.

11 września 2023 roku odbyło się drugie szkolenie z cyklu „Cięcie i pielęgnacja winorośli” dla Społecznej Służby Instruktorskiej z Okręgu Śląskiego PZD. Szkolenie połączone z pokazem zostało przeprowadzone w rodzinnej winnicy Pana Andrzeja Semika w Żorach.

Pan Andrzej Semik, przypomniał uczestnikom szkolenia co to jest winorośl i jej charakterystyczne cechy:

Winorośl właściwa (Vitis vinifera) to gatunek z rodziny winoroślowatych spotykany także pod nazwą winorośl winna czy latorośl winna. Jest pnączem osiągającym do 10 metrów długości.  Pędy winorośli czepiają się podpór przy pomocy wąsów czepnych. U winogronowych pnączy wyróżnia się długopędy i krótkopędy, przy czym te drugie rozwijają się w kątach liści, a na jesieni zamierają, aż po znajdujący się u ich nasady pąk kątowy. W kolejnym sezonie z tego pąka wyrasta długopęd. Liście są dłoniasto klapowane i bardzo zmienne, do 15 cm długości i szerokości. Blaszka liściowa z wierzchu jest ciemnozielona, a od spodu jasnozielona z delikatnym szarym kutnerem. Późną wiosną ukazują się kwiatostany osiągające do 20 cm długości z niepozornymi, drobnymi kwiatami. Następnie rozwija się kulista lub podłużna jagoda średnicy około 2 cm o słodkim lub słodkokwaśnym smaku. W zależności od odmiany owoce maja barwę: jasno zieloną poprzez różową i czerwoną do niemal czarnej. Wewnątrz owocu znajduje się od 2 do 4 nasion. Obecnie spotykane są także odmiany, które nie zawiązują nasion. Winorośl to roślina ciepłolubna, która najlepiej rośnie na dobrze nasłonecznionym i łatwo nagrzewającym się stanowisku. Doskonale nadają się podpory i konstrukcje przy południowych ścianach budynków. Miejsce przeznaczone pod uprawy powinno być także zaciszne i osłonięte od wiatru, co szczególnie ważne jest u odmian deserowych, które wykazują mniejszą odporność na mróz.

 

Pan wykładowca, zaprosił SSI do zwiedzania winnicy i degustacji owoców:

Winnica wszystkich zaskoczyła, piękna soczysta zieleń i dużo, bardzo dużo winogron. Wszyscy uczestnicy mieli w pamięci marcowy pobyt i cięcie winorośli.

             

Winogrona, czyli owoce winorośli posiadają właściwości, które doceniane są od tysiącleci. Owoce winorośli są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Znajdują się w nich witaminy A, B i C oraz minerały takie jak: fosfor, potas, wapń, magnez, cynk, miedź, jod i żelazo. Zawarte w owocach flawonoidy spełniają właściwości antynowotworowe. Pan Andrzej oprowadzając po winnicy omawiał poszczególne gatunki rosnących winorośli  :

  • Iza,
  • Agat Donskij
  • Solaris
  • Timur
  • Regina
  • Różowe Cudo
  • Regent
  • Aurora

Degustacja była bardzo przyjemna i smaczna, i ten pokaz dał możliwość dobrego wyboru winorośli na swoją działkę.

 

Pielęgnacja winogron i cięcie letnie:

Cięcie winorośli należy do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych. Ponieważ są to rośliny owocowe, które wymagają najsilniejszego cięcia. Powinno ono być wykonywane corocznie, gdyż najlepsze plony uzyskuje się z tegorocznych pędów, które wyrosły z ubiegłorocznego przyrostu. Tylko taki sposób cięcia pozwoli na uzyskanie obfitych plonów. Kolejnym zabiegiem – jest cięcie letnie „ zielone”. Polega na obcinaniu lub obłamywaniu tegorocznych przyrostów w okresie kwitnienia. Celem tego zabiegu jest wzmocnienie krzewu oraz skierowanie większej ilości składników pokarmowych do kwiatów i zawiązujących się owoców. Dzięki temu uzyskamy duże i smaczne owoce. Ważnym zabiegiem jest także skracanie pędów oraz obrywanie najstarszych liści w okresie wybarwiania się owoców – można to wykonać w sierpniu. Pan Andrzej pokazał sposób na pozostawianie do 8 liści. Te czynności poprawiają zdrowotność roślin, gdyż zbyt duże zagęszczenie pędów i liści stwarza korzystne warunki dla rozwoju chorób grzybowych. Warto również przerzedzać grona, aby owoce miały większy przewiew.

       

Kolejnym  omawianym tematem była ochrona winorośli przed chorobami.

Najczęstszymi chorobami grzybowymi na winorośli są mączniak rzekomy, mączniak prawdziwy oraz szara pleśń. Pan Andrzej przybliżył nam również ochronę winorośli przed tymi chorobami.

Skuteczne są opryski z preparatów tj. Miedzian, Switch, Siarkol oraz sody. W okresie dojrzewania owoców najczęstszymi szkodnikami są osy i szerszenie, które wygryzają miąższ w owocach. Pan Andrzej chroni kiście stosując siatki zabezpieczające oraz proste pułapki z butelek plastikowych wypełnionych sokiem owocowym.

Przyszedł też czas na zapoznanie się z wystawionymi urządzeniami do produkcji soku i wina.

Z owoców winorośli wytwarza się przede wszystkim najlepsze na świecie wina, które mogą stanowić dodatek do wielu potraw. Podczas odpowiedniej fermentacji otrzymuje się także kwas i ocet winny. Niektóre odmiany wydają owoce z przeznaczeniem na rodzynki, które są obowiązkowym składnikiem wielu ciast, deserów i potraw. Z nasion winogron tłoczy się także bardzo zdrowy olej. Oprócz bezpośredniego spożycia owoców można przygotować z nich soki, dżemy lub galaretki. Kilku godzinne szkolenie przyczyniło się do podniesienia wiedzy SSI. Panowała wspaniała atmosfera, ciekawość i chęć pozyskania jak najwięcej informacji, a Pan wykładowca odpowiadał na zadawane pytania, udzielał porad. Instruktorzy podziękowali Panu Andrzejowi za spotkanie,  wyrażając potrzebę kontynuacji takich praktycznych spotkań.

Lucyna Cyrek- krajowy instruktor SSI

Dominika Wojciechowska – instruktor ds. ogrodniczych

Powrót

Copyright © 2024 Polski Związek Działkowców All rights reserved.