Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Wieści z ogrodów

Wspaniałe wakacje działkowców na… „RODOS” - 03.08.2023

Wakacje w pełni, pogoda dopisuje. Działkowcy wspólnie z dziećmi radują się  korzystaniem z uroków naszych działek i urlopem spędzanym na „RODOS” i to bez wyjeżdżania za granicę.

Na działce można zaczerpnąć słońca, świeżego powietrza, popracować, cieszyć się plonami z działki i spotkać się z przyjaciółmi – działkowcami.

W Rodzinnym Ogrodzie Działkowym im. „T. Kościuszki” w Wałbrzychu to nie wszystko, bowiem z inicjatywy Prezesa Zarządu ROD – Pani Łucji w lipcu zostały zorganizowane atrakcje dla młodego pokolenia przyszłych działkowców. Jedną z takich atrakcji było zorganizowanie konkursu dla dzieci pn. „Moje ulubione warzywo”. W ramach konkursu dzieci wykonały ręcznie z artykułów papierniczych ulubione warzywa.

Wszystkie prace były przepiękne, urocze, w związku z czym niezwykle trudno było wyłonić jednego zwycięzcę.  Jury składające się z członków Zarządu ROD po ożywionych obradach przyznało I miejsce, a dla pozostałych dziewięciu uczestników przyznano równorzędne wyróżnienia.

Podczas uroczystego podsumowania konkursu zostały wręczone nagrody. Uczestnikom konkursu towarzyszyli rodzice oraz dziadkowe dla których przygotowany został poczęstunek w formie napojów oraz ciasteczek.

Pani Prezes wręczyła nagrody ufundowane przez Zarząd ROD, takie jak narzędzia ogrodnicze, sprzęt sportowy, klocki lego, a także dyplomy i gadżety od Okręgu Sudeckiego PZD.

Po części oficjalnej na obecnych czekała niespodzianka, gdyż na zaproszenie Pani Prezes przybyła do działkowców Pani nosząca piękne imiona kojarzące się z ogrodami czyli Ewa- Róża, szefowa restauracji w Świdnicy, słynącej z potraw wegetariańskich i wegańskich, czyli jak najbardziej produktów, które możemy  wyhodować na swoich działkach. Przygotowała dla wszystkich degustacje pasztetów wegańskich, z dodatkiem żurawiny lub orzechów włoskich, humusu z oliwkami podanego w jadalnych miseczkach, marynowanego tofu, rozmaitych kiełków itp.

Wszystko było przepyszne i szybko znikało z półmisków.

To jeszcze nie koniec, Pani Ewa- Róża zainicjowała wśród dzieci zabawę interaktywną, polegającą na nauce robienia japońskiego sushi z naszych produktów lokalnych, pochodzących z działki.

Dzieci z entuzjazmem podążały za Panią Ewą-Różą na wszystkich etapach robienia sushi, nauczyły się przy tym, że ryż z dodatkami zawinięty w arkusze wodorostów nori nazywa się maki, a uformowany, owalny kawałek ryżu, na wierzchu którego znajdują się różne dodatki to jest nigiri.

Jak się okazało jest możliwe wykonanie japońskiej potrawy z dodatkami, które mamy w zasięgu ręki. Nie trzeba dodawać, że maki i nigiri przygotowane przez dzieciaki znikały „w okamgnieniu oka”, smakowały wszystkim – dzieciom, rodzicom, dziadkom.

Wprawdzie zostały wykonane pod nadzorem i przy fachowej pomocy Pani Ewy- Róży, jednak może wśród tego najmłodszego pokolenia „działkowców” jest przyszły Sushi Master, który w swoich wyrobach rozpropaguje zarazem używanie do tej egzotycznej potrawy naszych ekologicznych i pysznych produktów z działek.

Na zakończenie dodać należy, że Zarząd ROD im. „T. Kościuszki” w Wałbrzychu  może posłużyć za przykład do naśladowania, bowiem Pani Prezes Zarządu ROD ma wiele pomysłów na aktywność działkowców i ROD, pozostaje otwarta na wszelkie propozycje dotyczące programu działania, zarządzania, zagospodarowywania i rozwoju ROD oraz nieprzerwanie oczekuje na sugestie działkowców.

 

Lidia Miszta – Biuro Okręgu Sudeckiego PZD

Powrót

Copyright © 2024 Polski Związek Działkowców All rights reserved.