Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Porady ogrodnicze

Wszystko co musisz wiedzieć o kompoście w jednym miejscu - 03.11.2021

Fot. Filip Roman

Własny kompost to niezliczone korzyści dla Twojej działki! Idealny nawóz dla wszystkich roślin, więcej wody zatrzymanej w glebie, mniej chwastów, zdrowe rośliny, oszczędność na nawozach, niższe koszty wywozu odpadów. 

Jak się zabrać do kompostowania? Aby Ci to ułatwić zebraliśmy wszystkie informacje w jednym artykule. 

 1. Kompostownik

 

  • zaplanuj go w zacienionej części działki (jeżeli nie jest to możliwe zrób daszek lub zakrywaj kompost kartonem); chodzi o to aby słońce nie wysuszało materiału
     

  • potrzebujesz dwóch komór, każda o wymiarach ok. 1m x 1m x 1m;
     

  • przód kompostownika powinien zapewnić łatwy dostęp, mogą to być wyjmowane deski;
     

  • brak dna, odpady zielone gromadzimy bezpośrednio na ziemi aby mogły przedostać się do niego dżdżownice, bakterie i inne organizmy pożyteczne
     

2. Proces kompostowania
 

  • ważna jest różnorodność materiałów, oprócz zielonych odpadów jak skoszona trawa, chwasty czy ścięte byliny kluczowe znaczenie mają rozdrobnione gałęzie i jesienne liście
     

  • wszystko co wrzucasz staraj się rozdrobnić na tyle na ile to możliwe
     

  • nie wrzucaj mięsa, ryb i nabiału aby nie pojawiły się gryzonie
     

  • wrzucamy skórki cytrusów tylko ekologicznych (te z konwencjonalnych upraw mają dużo konserwantów hamujących rozkład)
     

  • podlewaj tak aby materiał był wilgotny ale żeby nie stała w nim woda (z reguły jest to konieczne tylko latem) 
     

  • kiedy wrzucasz dużo nowego materiału możesz go trochę ugnieść aby ograniczyć ilość powietrza w środku
     

  • kiedy zapełnisz pierwszą komorę przeżuć wszystko do drugiej komory, dzięki temu materiał się wymiesza i odpowiednio napowietrzy co przyspieszy proces kompostowania
     

Kiedy kompost jest ciemny i pachnie leśną ściółką jest gotowy do rozłożenia na grządkach, pod krzewy i pod drzewa. Zakładając kompostownik jesienią będziemy mieli gotowy nawóz w maju. Zakładając go wiosną, będziemy mieli gotowy materiał na

jesień - idealny czas do przykrycia nim gleby przed zimą.

 

Zobacz podsumowanie podstawowych informacji na filmie:

https://www.youtube.com/watch?v=CI0wbRvVvUY&t=51s

Czy wrzucać chore rośliny? 

Tak. Może to wydawać się trochę kontrowersyjne ale doświadczenie wielu ogrodników pokazało że nie ma powodów do obaw o przeniesienie chorób poprzez kompost. Dlaczego?

Kiedy jesienią zapełnisz kompostownik świeżymi odpadami, w krótkim czasie temperatura wewnątrz pryzmy wzrośnie do nawet 70 stopni co neutralizuje większość patogenów. Możesz również stosować preparaty z pozytywnymi mikroorganizmami które przyspieszają proces kompostowania i oczyszczą kompost z potencjalnych chorób. 

 

Potencjalne problemy:
 

  • nieprzyjemny zapach - przyczyną jest zbyt duża wilgotność lub brak materiałów suchych, zdrewniałych. Dorzuć do kompostu rozdrobnione gałęzie, lub rozdrobniony karton, niezadrukowany papier oraz wymieszaj wszystko. 

  • pędraki - przed rozłożeniem gotowego kompostu na grządki przesiej materiał przez sito lub skrzynkę jeżeli zauważyłeś w nim pędraki

  • materiał się nie rozkłada - jest za sucho lub brakuje bakterii, jeżeli jest to Twój pierwszy kompost możesz do pryzmy dodać trochę zwykłej ziemi z grządek jako starter lub gotowe szczepionki z pozytywnymi mikroorganizmami; Warto dodawać również resztki z gnojówek roślinnych jeżeli są dostępne.
     

Czy można wrzucać skorupki jajek?

Tak. Mają one dużo cennych minerałów i łatwo przyswajalny wapń. Skorupki najlepiej umyć, wysuszyć i zmielić przed dodaniem do kompostu. 
 

Czy można zrobić kompost w domu?

Tak. Potrzebujesz do tego specjalnego pojemnika oraz substancji startowych. Na rynku dostępne są różne rozwiązania, każde z nich jest dobre. Kompost robiony w domu nie wydziela żadnych zapachów, tak samo jak zwykły kompost w ogrodzie.

 

Masz więcej pytań? 

napisz na instruktorogrodnictwa@pzdpodlaski.pl

Odpowiedzi zamieścimy w tym artykule aby wszystko można było znaleźć w jednym miejscu.  

 

 

Autor: Filip Roman

Powrót

Copyright © 2024 Polski Związek Działkowców All rights reserved.