Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Porady ogrodnicze

Zalety uprawy aronii na działce - 26.08.2021

Od września zaczyna się okres zbioru owoców aronii, które znane są ze swoich cennych, prozdrowotnych właściwości. Aronia może być także atrakcyjnym krzewem ozdobnym – szczególnie jesienią, gdy efektownie przebarwiają się jej błyszczące liście. Ponadto, nie przemarza zimą, nie ma wielkich wymagań glebowych oraz uprawowych, co sprawia, że jest dobrym wyborem  dla każdego, nawet początkującego działkowca i zmieści się na każdej działce.

Co warto wiedzieć o aronii?

Najczęściej spotykana w uprawie jest aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa). Jej skórzaste, ciemnozielone i lekko błyszczące liście jesienią przybierają ogniste barwy. Jednak najpierw, w maju zakwitają liczne, białe kwiaty, z których jesienią powstają grona granatowo czarnych, lśniących owoców. Krzewy mają wyprostowany pokrój i dorastają do 3 m wysokości. Aronie można też z powodzeniem wykorzystywać na nieformowane żywopłoty lub ekrany wiatrochronne.

                       

Krzew o małych wymaganiach

Aronia należy do roślin, które szybko przystosowują się do różnych, nawet trudnych  warunków uprawy. Jednak optymalne podłoże dla niej to gleba lekko kwaśna, wilgotna. Niemniej jednak równie dobrze poradzi sobie też na stanowiskach suchych. Słońce jest jej niezbędne do prawidłowego wzrostu i owocowania, a w miejscu zacienionym rośnie kiepsko i słabo owocuje. Jest krzewem bardzo odpornym na niskie temperatury (nawet do – 30 stopni C).

                       

Zdrowie i smaki ukryte w owocach aronii

Początek września to w naszych warunkach optymalna pora zbioru owoców aronii, które zawierają bardzo dużo związków przeciwutleniających, tzw. antyoksydantów (m. in. antocyjanów), które przeciwdziałają chorobom nowotworowym i hamują procesy starzenia. Jednak warto dłużej poczekać ze zbiorem, ponieważ owoce zebrane w późniejszym terminie są słodsze i mniej cierpkie, mają też wyższą zawartość cukrów. Spożywanie owoców aronii w postaci różnych przetworów w znacznym stopniu chroni też przed chorobami krążenia (obniża ciśnienie krwi), wpływa na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych, oczyszcza organizm z toksyn oraz zmniejsza napięcie nerwowe i stres. Preparaty na bazie aronii zawierają też składniki uodparniające skórę przed szkodliwymi promieniami UV oraz stosowane są jako suplement diety w schorzeniach wątroby i trzustki.

                       

Owoce aronii wykorzystywane są także bardzo często w kuchni. Na surowo nie nadają się do jedzenia, gdyż są bardzo cierpkie. Najlepiej najpierw troszkę je przemrozić np. w lodówce i wtedy są wspaniałym surowcem do przyrządzania soków, dżemów, galaretek, konfitur do mięs oraz cenionych i smacznych nalewek.

tekst i zdjęcia:

Maciej Aleksandrowicz

OZ Mazowiecki

Powrót

Copyright © 2024 Polski Związek Działkowców All rights reserved.