Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Porady ogrodnicze

BOGACTWO CZARNYCH OWOCÓW - 26.07.2021

Nawet na niewielkiej działce można uprawiać krzewy owocowe o czarnych owocach. Są one bogatym źródłem antyoksydantów – związków zabezpieczających przed wolnymi rodnikami (są one m.in. przyczyną uszkodzeń i mutacji komórek, przyspieszają starzenie, przyczyniają się do powstania cukrzycy i miażdżycy), budują odporność organizmu, działają przeciwzapalnie, oczyszczają organizm z toksyn i uodparniają na szkodliwe działanie promieni UV, ograniczają występowanie chorób cywilizacyjnych.

Najczęściej uprawiane i najbardziej popularne są:

• Czarne porzeczki – bogate źródło wit. C (3 razy więcej niż cytrusy), zawierają dużo potasu i pektyn. Pomocna przy infekcjach górnych dróg oddechowych, anginie, artretyzmie i reumatyzmie. Wskazana przy niedoborach wit. C, żelaza, słabej krzepliwości krwi i wypadaniu włosów. Obniża ciśnienie krwi, poziom cukru i cholesterol.

WYMAGANIA: dobrze rośnie na glebach gliniastych, gliniasto piaszczystych, pH 6-6,5, dobrze sobie radzi w półcieniu, unikać zastoisk wody.\

• Jeżyny – to jedna z najstarszych roślin leczniczych, jest bogatym źródłem wit. C, potasu, żelaza. Polecana dla osób z nadciśnieniem tętniczym, będących na diecie, chorujących na serce czy anemię. Jeżyna ponadto jest bogata w wapń, ma właściwości przeciwnowotworowe, wzmacnia odporność przy przeziębieniu czy grypie.

WYMAGANIA:  lubi miejsca słoneczne, żyzne podłoże o pH 6,5, znosi krótkotrwałe susze, należy jej zapewnić podpory. Unikać gleb ciężkich.

• Borówki amerykańskie -  zawierają dużo wit. A, witamin z gr. B, wit. C, E, D i K oraz sole mineralne. Cenione ze względu na bardzo wysoką zawartość antyoksydantów, ma działanie przeciwzapalne, usuwa toksyny z organizmu.\

WYMAGANIA: stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatru, unikać zastoisk mrozu i wody. Podłoże kwaśne granicach 3,8 – 4,8 pH.

• Aronia -  źródło wielu minerałów, błonnika, witamin z grupy B, wit. C i E, dzięki czemu wspomaga odporność organizmu, wpływa na poprawę wzroku, obniża ciśnienie krwi,

WYMAGANIA: tolerancyjna w stosunku do wilgotności gleby, preferuje podłoże żyzne i przepuszczalne ale poradzi sobie również w przeciętnej glebie, stanowisko słoneczne. Nie gromadzi metali ciężkich.

 

Z mniej popularnych ale wartych polecenia o równie wysokich walorach prozdrowotnych  zalicza się:

• Morwę czarną (szczepioną na pniu)

• Czarną malinę

• Świdośliwy

• Jagody kamczackie

• Czarny bez.

Właściwości prozdrowotne w wymienionych owocach są imponujące, choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. Doceńmy nasze krajowe owoce, zamiast sięgać tylko po te egzotyczne, by nie sprawdzało się powiedzenie: cudze chwalicie – swego nie znacie.

O tyle zdrowsi będziemy o ile skorzystamy z dobrodziejstwa latem  (i jesienią)  dojrzewających owoców.

Skarby lata możemy „zamknąć” w słoiczkach robiąc dżemy, konfitury, galaretki, kompoty, soki, syropy i nalewki. Nadają się także do mrożenia.

 

Tekst, zdjęcia

J. Sielicka

Instruktor ogrodniczy

Powrót

Copyright © 2024 Polski Związek Działkowców All rights reserved.