Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Porady ogrodnicze

Rabarbar ogrodowy – ciekawe warzywo - 01.06.2021

Skąd pomysł, że rabarbar to warzywo? Ponieważ w kuchni używamy tylko ogonków liściowych, a w uprawie ogrodowej nie dopuszczamy do kwitnienia tej rośliny. Sezon na rabarbar ogrodowy trwa w najlepsze. Ogonki liściowe wykorzystujemy do wypieków ciast, racuszków lub do wyrobu dżemów, chutnejów i orzeźwiającego kompotu. Rabarbar można również mrozić i wykorzystać w późniejszym terminie. Ogonki liściowe zbieramy do końca czerwca, ponieważ potem gorzknieją i nie są już tak smaczne. Z liści i obierków robimy napar.

Rabarbar ogrodowy uprawiamy ze względu na charakterystyczny, kwaskowaty smak, który zawdzięcza zawartości kwasu szczawiowego. I z tego powodu, nie powinny go spożywać osoby chore na nerki i reumatyzm.

Rabarbar ogrodowy uprawiamy na zbiór wiosenny. Na tzw. zielonym rynku można kupić gotowe, podrośnięte sadzonki, ale można wyhodować je samodzielnie. W tym celu nasiona wysiewamy wczesną wiosną (w marcu) do pojemników np. po dużym jogurcie, wykorzystując do wysiewu ziemię uniwersalną. Gdy rośliny podrosną i mają 4-5 liści, wówczas wysadzamy je na miejsce stałe, przeznaczając pod każdą roślinę do 2m².

Rabata powinna być dobrze przygotowana: odchwaszczona i pozbawiona kamieni. Stanowisko musi być słoneczne, a gleba lekko kwaśna do obojętnej, żyzna, przepuszczalna i zasilona dobrym kompostem.  Rabarbar może rosnąc na jednym miejscu do 12 lat.

Aby uzyskać długie, soczyste ogonki rabarbar należy odpowiednio pielęgnować. Rabatę systematycznie odchwaszczamy, podlewamy i nawozimy. Gdy pojawiają się pędy kwiatostanowe, należy je usunąć, ponieważ osłabiają one roślinę, a nam nie zależy na kwiatach i nasionach. Nigdy nie wyrywamy wszystkich ogonków liściowych na raz, ponieważ roślina musi przyswajać substancje odżywcze, aby na wiosnę wydać kolejne ogonki, które zbierzemy.

Rabarbar nie lubi przedłużającej się suszy oraz długo zalegającej wody. Nadmiar  wody w glebie możne doprowadzić do zagniwania korzeni. Podczas suszy należy podlewać rośliny z dodatkiem rozcieńczonej gnojowicy z pokrzywy. Takie nawożenie azotowe stosujemy do końca lipca. Jesienią i wczesną wiosną dodajemy dobrego kompostu i delikatnie mieszamy go z ziemią. Rabarbar jest odporny na mróz i wiosenne przymrozki.

Obierki i liście rabarbaru wykorzystujemy do zrobienia naparu, którym opryskujemy kolonie mszyc, cebulę i czosnek przeciwko śmietce cebulance i wgryzce szczypiorce, a także pomidory przeciwko zarazie ziemniaczanej.

Aby zrobić napar potrzeba świeżych lub suszonych roślin, które zalewa się wrzącą wodą i pozostawia pod przykryciem do ostygnięcia. Po ostudzeniu i odcedzeniu, opryskujemy i podlewamy uprawiane rośliny jeszcze tego samego dnia. Zabiegi powtarzamy co 2-3 dni.

Najbardziej wartościowe są odmiany o czerwonym miąższu:

- 'Lider' to odmiana wczesna wytwarzająca ciemnoczerwoną skórkę i różowy miąższ. Wcześnie wybija w pęd kwiatostanowy.

- 'Holsteiner Blut' to odmiana wczesna o czerwonych ogonkach liściowych i słodkim smaku.

- 'Wiśniowy' to odmiana wczesna, tworzy ciemnoczerwone i smaczne ogonki. Nie wybija w pęd kwiatostanowy.

- 'Liliput' to odmiana średnio wczesna o czerwonych ogonkach, różowym miąższu z bardzo małą zawartością włókna. Nie wybija w pęd kwiatostanowy.

- 'Koral' to odmiana średnio-wczesna wytwarzająca czerwono zielony miąższ i czerwoną skórkę. Średnio wcześnie wybija w pęd kwiatostanowy.

 

Tekst i zdjęcia:

Jadwiga Brzozowska

OP PZD Rzeszów

 

 

Powrót

Copyright © 2021 Polski Związek Działkowców All rights reserved.

made by Esencja Studio