Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Porady ogrodnicze

Nim rośliny „zgłodnieją” - 28.05.2021

Nawożenie zastosowane przed siewem lub sadzeniem jest dla wielu roślin niewystarczające - do wzrostu potrzebują składników pokarmowych dostępnych przez cały okres  wegetacji.

 Po intensywnym wiosennym wzroście, gdy rośliny wyczerpały częściowo glebę ze składników pokarmowych, należy uzupełnić brakujące związki mineralne. Zasilanie roślin w okresie wegetacji to inaczej nawożenie pogłówne. Jest stosowane dla warzyw o długim okresie wegetacji i dużych wymaganiach pokarmowych oraz dla roślin poplonowych.

Kiedy nawozić?

Zaczynamy w pierwszej dekadzie czerwca - kończymy w połowie lipca w zależności od wymagań konkretnego gatunku. Większość warzyw wymaga nawożenia pogłównego w 2–3 tygodnie po posadzeniu rozsady, gdy rośliny już się przyjmą. Ostatnią dawkę nawozu bezpiecznie jest podać na ok. 4 tygodnie przed planowanym zbiorem plonów.

Które rośliny wymagają zasilenia?

Letniego nawożenia potrzebują kapusty: brukselska, głowiasta czerwona, włoska, kalafior, brokuł. Oszczędne dawki (ze względu na możliwość kumulacji azotanów) aplikuje się pod jarmuż i kalarepę jesienną. Nawozi się korzeniowe do przechowywania: burak ćwikłowy, marchew, seler. Z cebulowych – por w czasie przyrostu na grubość.

Warzywa wieloletnie (tj. rabarbar, szparag, szczypiorek i siedmiolatka) nawozimy po zakończeniu zbiorów. Nie opóźniajmy jednak tego zabiegu, aby nie osłabić ich mrozoodporności (do połowy lipca).

  

                                                        Terminy letniego nawożenia niektórych warzyw

 Terminy letniego nawożenia niektórych warzyw

Lp.

Gatunek

Terminy zasilania

1.

Kapusta brukselska

I. 2-3 tyg. po posadzeniu rozsady

II. faza zawiązywania główek

2.

Kapusta głowiasta czerwona

 i  włoska

I. 2-3 tyg. po posadzeniu rozsady

II. najpóźniej 4 tyg. przed zbiorem

3.

Kalafior, brokuł

I. 2-3 tyg. po posadzeniu rozsady

II. 6 tyg. po posadzeniu

4.

Burak ćwikłowy (odm. późne, poplonowe)

I. w fazie 3-5 liści (1/3 dawki)

5.

Marchew (późna), seler  korzeniowy

I. najpóźniej do połowy VII (1/2 dawki)

6.

Por

I. 3-4 tyg. po posadzeniu rozsady

II. najpóźniej do połowy VIII (1/2 dawki)

Główne składniki pokarmowe tj. azot czy potas nie mogą być podane w jednorazowych dużych dawkach. Dzielimy je na 2 lub 3 mniejsze dawki, zasilając rośliny systematycznie podczas wegetacji. Do tego celu nadają się saletra potasowa i wapniowa. Można stosować też większość nawozów wieloskładnikowych.

Technika nawożenia

W żywieniu roślin zaleca się nawożenie posypowe – rzędowe lub punktowe (umieszczenie granul nawozu w pobliżu systemu korzeniowego ok. 5–7 cm od rośliny), po czym miesza się z glebą.

Nawozy stosuje się w dni pochmurne lub deszczowe. W słoneczne i bezdeszczowe dni najlepiej rozpuścić dawkę nawozu w konewce. Rośliny podlewamy ostrożnie, by nie  poplamić liści.

                         

Pamiętaj! Nie należy przekraczać zalecanych dawek nawozów, ani stosować wyższego stężenia roztworu nawozu niż polecane przez producenta.

 

 

Anna Ewa Michowska, PZD Okręg w Lublinie


Powrót

Copyright © 2024 Polski Związek Działkowców All rights reserved.