Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Porady ogrodnicze

Jak ograniczyć ilość odpadów zielonych na działce rodzinnej? - 25.02.2021

Zgodnie z §42 regulaminu ROD, każda działka musi być wyposażona w kompostownik, natomiast działkowiec zobowiązany jest kompostować odpady pochodzenia organicznego, w szczególności te powstałe na działce.

Organiczne odpady to potencjał, który należy ponownie wykorzystać. Kompost jest najlepszym ekologicznym nawozem, ale nie jest to jedyny sposób na zielony recykling. Ponowne wykorzystanie bioodpadów pozwala w znacznym stopniu ograniczyć ilość odpadów zielonych, a co za tym idzie, obniża opłaty za gospodarkę odpadami. To właśnie odpady zielone generują największe koszty, tak więc nauczmy się jak ponownie je wykorzystać.

Przykłady wykorzystania odpadów zielonych:

  1. Ograniczenie powierzchni trawnika- produkcja własnych owoców i warzyw to świetna zabawa dla dzieci, a także ogromna satysfakcja, również dla dorosłych. Wykorzystajmy potencjał działki i uprawiajmy ją.
  2. Ściółkowanie wokół drzew, krzewów owocowych, a także ozdobnych pozytywnie oddziałuje na ich rozwój. Przede wszystkim gleba nie traci wody, nie nagrzewa się nadmiernie, dodatkowo warstwa ściółki ogranicza kiełkowanie i wzrost chwastów. Czym i jak ściółkować:
  • Chwasty, które jeszcze nie wytworzyły nasion, możemy wykorzystać do ściółkowania, układając je korzeniami do góry.
  • Zrębki roślin iglastych najlepiej wykorzystać pod rośliny kwasolubne, takie jak wrzosy, rododendrony, azalie, magnolie, pierisy, a także inne iglaste.
  • Zrębki pozostałych roślin, warstwa najlepiej grubości 10 cm.
  1. Drobne gałązki wykorzystać jako drenaż na dnie kompostownika.
  2. Uprawa warzyw na czarnej włókninie- ogranicza wzrost i pojawianie się chwastów.
  3. Opadające liście i igły w okresie późnej jesieni wykorzystać można jako zabezpieczenie przed mrozem kopczykując rośliny.
  4. Liście świetnie się sprawdzą do produkcji własnej ziemi liściowej. Liście orzecha włoskiego, olchy czarnej i brzozy będą się długo rozkładać.
  5. Pozostałe po zbiorach łodygi i liście warzyw kompostować, pod warunkiem że nie są porażone przez choroby i szkodniki.
  6. Kompostowanie odpadów kuchennych- obierki warzyw i owoców (nie wrzucać skórek po owocach egzotycznych), skorupki z jajek, fusy z kawy i herbaty.

Co z roślinami, których nie należy kompostować? Te rośliny, które zostały porażone przez choroby bądź szkodniki, chwasty które wytworzyły nasiona najlepiej zakopać w nieużytkowanej części działki na głębokość 1 metra.

Agnieszka Lazar

Instruktor ds. ogrodniczych

Powrót

Copyright © 2024 Polski Związek Działkowców All rights reserved.