Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Porady ogrodnicze

Zdolność kiełkowania nasion. - 19.02.2021

Wysiewając nasiona, które pobraliśmy sami z naszych plonów (np.z dyni), lub zakupiliśmy kilka lat wstecz, nie zawsze mamy pewność czy nam wykiełkują wiosną. Żeby nie być zaskoczonym, jak nie będzie wschodów, można sprawdzić wcześniej w domu czy wszystko z nasionami jest w porządku. Fachowo określa się to zdolnością kiełkowania nasion. Zdolność kiełkowania informuje o odsetku nasion zdolnych do skiełkowania.  

                                 

                                      Fot 1. Nasiona pobrane z dyni która wydawała się nie do końca dojrzała.

                                 

                                    Fot 2. Nasiona rącznika pospolitego oraz bielunia pobrane po przymrozkach

 

Kiełkowanie przeprowadza się w specjalnych kiełkownikach. Jako podłoże stosuje się bibułę, piasek albo mieszaninę składników organicznych z dodatkiem cząstek mineralnych. Podłoże powinno mieć pH zbliżone do obojętnego (5-7,5), powinno być odkażone, wolne od patogenów chorobotwórczych oraz szkodników. Zakres temperatur w jakich przetrzymuje się nasiona podczas kiełkowania wynosi 10-35 °C (zależnie od kiełkowalnych gatunków roślin (zalecana to 20°C). Oświetlenie dla kiełkujących nasion jest obojętne. Brzmi strasznie, prawda, tak wygląda sprawdzanie zdolności kiełkowania w laboratorium, w warunkach domowych nie musimy aż tak przestrzegać tych zaleceń.

Poniżej omówię jak sprawdzić zdolność kiełkowania naszych nasion w warunkach domowych.

Będziemy potrzebowali:

            - talerzyka lub spodka do herbaty       

            - ręcznika papierowego lub wacików ew chusteczek higienicznych

            - torebki śniadaniowej

            - nasion do testów

  1. Przygotowanie kiełkownicy.

Wybieramy pojemnik do kiełkowania

                     

 

                            Fot 3 Szalka Petriego (szkło laboratoryjne)  oraz spodek do herbaty

 Rozkładamy  ręcznik papierowy lub waciki ew chusteczki higieniczne

                      

                                    Fot 4. Ułożony ręcznik papierowy oraz waciki kosmetyczne

Całość zalewamy wodą a nadmiar wody usuwamy

                     

                                   Fot 5. Namoczony ręcznik papierowy oraz waciki kosmetyczne

2. Umieszczenie nasion w kiełkownicy. Ilość umieszczonych nasion powinna być policzona (najlepiej wielokrotność 10 sztuk), tak by nasiona się nie stykały, ograniczy to przenoszenie chorób. Ja umieściłem po 10 sztuk. 

                     

                     

                      Fot 6 i 7 Umieszczone nasiona: fasoli, buraka, ogórka, papryki oraz pomidora

3.Nasiona przykrywamy ręcznikiem papierowym albo wacikami, delikatnie podlewamy wodą, a następnie całą kiełkownicę przechowujemy w torebce śniadaniowej. Torebka utrzyma nam wilgotność.

 4.Po liku dniach sprawdzamy jak duża ilość nasion puściła  kiełki.

                      

                    Fot 8. Nasiona po 4 dniach od umieszczenia w kiełkownicy – widać pierwsze kiełki

Niektóre nasiona kiełkują dłużej wiec wymagają więcej czasu.

                     

           Fot 9. Nasiona pomidora koktajlowego, umieszczone na waciku, wykiełkowały w 100 procentach po 10 dniach

                     

                                 Fot 10. Nasiona fasolki szparagowej nie wykiełkowały wcale.

                   

                   

                            Fot 11 i 12. Nasiona buraka oraz papryki nie wykiełkowały wcale.

Przeprowadzona próba kiełkowania dała mi informacje iż nasiona fasoli, ogórka i pomidorów posiadają zdolność kiełkowania i można je wysiać. Natomiast nasiona fasolki szparagowej, papryki i buraka są już martwe i trzeba zakupić nowe nasiona. Jeśli nie sprawdziłbym zdolności kiełkowania nasiona, trzeba by ponownie dosiewać nasiona na grządce przez co opóźniłby się  zbiór, w najgorszym wypadku nie było by plonów wcale.

 

Piotr Chmielewski

Instruktor ds. ogrodniczych

Okręgu Warmińsko-Mazurskiego PZD w Olsztynie

Olsztyn 18.02.2021

Fot. Piotr Chmielewski

 

 

 

 


Powrót

Copyright © 2024 Polski Związek Działkowców All rights reserved.