Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek
Od ostatniej części naszego poradnika minęły już dwa miesiące. Co się przez ten czas wydarzyło?
Ogórki plonowały obficie, ale krótko, ponieważ nie prowadzono na nich ochrony przeciw chorobom i niestety zostały porażone. Gdy więc ogórki zaczęły plonować w gruncie, ich tunelowa uprawa na bieżące spożycie została zlikwidowana.
Bardzo obficie zawiązane są owoce na papryce – pierwsze zaczęły dojrzewać na odmianie Dumas, następnie Yolo Wonder i obecnie Kubista F1. Papryki służą do bieżącej konsumpcji, są też przeznaczane na przetwory. W trakcie uprawy pojawiła się mszyca, którą zlikwidowano poprzez dwukrotny oprysk Agricole – o „0” okresie kadencji. Należy pamiętać, aby w trakcie zabiegu bardzo dokładnie pokryć roztworem wierzchnią i spodnią powierzchnię liścia.
Oberżyna – dobrze wiąże owoce i plonuje. W poprzednich latach zdarzało się często zjawisko opadania zawiązków, co na szczęście nie ma miejsca w tym roku.
Pomidory słabo wiązały owoce bez wspomagania (czytaj część II). Należało także prowadzić częściową ochronę przeciw chorobom grzybowym, ponieważ sprzyjały im zewnętrzne warunki pogodowe. Przeprowadzono oprysk Miedzianem i Signum. Prowadzi się usuwanie liści do wyrośniętego grona owoców, gdyż poprawia to zarówno przewietrzanie tunelu, jak i zdrowotność roślin. Pomidory ogłowiono, czyli uszczknięto rosnące pędy nad dwoma liśćmi ostatnio zawiązanych zawiązków – pozwala to dorosnąć i dojrzeć owocom zawiązanym na ostatnich 5 gronach.
Z innych zabiegów pielęgnacyjnych na pomidorach należy pamiętać o równomiernej wilgotności podłoża w uprawie, gdyż jej wahania (przemiennie sucho i obfite podlanie) mogą powodować pękania dojrzewających owoców pomidorów. Niektóre odmiany są bardzo wrażliwe na to zjawisko.
W celu zaś zapobiegnięcia chorobie fizjologicznej – suchej zgniliźnie wierzchołkowej owoców – zarówno u papryki, jak i pomidorów opryskano rośliny oraz jednokrotnie zastosowano przy podlewaniu Vapnowit.
Z obserwacji uprawy wynika, że najobficiej w tym roku owocują odmiany pomidorów Corazon i Cornabel. Przy wejściu do tunelu dobrze plonuje koktajlowa Black Cherry, która jest bardzo chętnie konsumowana i chwalona za jej smak. Z kolei przy wyjściu z tunelu ładnie owocuje odmiana koktajlowa Tutti Frutti o słodkich owocach, chętnie spożywanych przez dzieci.
Owoce pomidorów i papryki są zbierane w fazie zapalonej, co pozwala szybciej dojrzewać następnym owocom. Pełnię dojrzewania i osiągnięcia właściwej barwy owocu danej odmiany, rośliny te osiągają w altance po 3 – 4 dniach od zbioru.
Mimo, że w uprawę tunelową warzyw trzeba włożyć trochę trudu i pracy, to z pewnością warto, aby cieszyć się własnymi smacznymi owocami do bieżącego spożycia oraz na przetwory.
Edward Galus
Prezes Okręgu Świętokrzyskiego PZD
Copyright © 2024 Polski Związek Działkowców All rights reserved.