GDY ZALEJE DZIAŁKĘ... - 01.07.2020
1. Robimy rowki odprowadzające wodę.
2. Sprzątamy: usuwamy naniesione przez wodę śmieci i szlam. Myjemy i odkażamy altanę, myjemy rośliny wieloletnie. Usuwamy z grządek zalane rośliny jednoroczne – nie nadają się do spożycia.
3. Badamy glebę: W Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej sprawdzamy zawartość azotanów, fosforu, potasu i pH gleby.
- W Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej robimy analizę pod kątem mikrobiologicznym.
4. Rekultywacja gleby:
- Doprowadzamy tlen do korzeni drzew, krzewów i roślin wieloletnich: wzruszamy ziemię za pomocą motyki, tzw. pazurków, gracy, robimy otwory w ziemi za pomocą wideł ogrodniczych, trawnik poddajemy aeracji.
- Wapnujemy glebę, dzięki czemu poprawi się jej struktura i metale ciężkie nie będą przyswajane przez rośliny. Używamy wapna węglanowego (np.: kredy nawozowej).
- Wprowadzany substancję organiczną w celu rozluźnienia gleby: pocięta słoma, wióry drzewne, kora, trociny, torf odkwaszony, zeolit przekopujemy z ziemią.
- Wysiewamy rośliny fitosanitarne tj.: gorczyca biała, nostrzyk żółty lub biały, żyto, aksamitki, rzepak ozimy lub jary, gdy zakwitną przekopujemy je. Można wysiać 2-3 gatunki po sobie.
5. Przywracamy równowagę mikrobiologiczną: stosujemy efektywne mikroorganizmy, dzięki którym poprawią się właściwości sorbcyjne gleby, ustabilizuje się pH i rozpoczną się procesy detoksykacji.
6. Dbamy o żyzność: stosujmy np. Rosahumus, aby przywrócić wszystkie właściwości gleby.
7. Dokarmiamy rośliny nawozami dolistnymi, stosujemy środki zwiększające odporność roślin: Kendal, Megafol lub wyciąg ze skrzypu (1:4), wywar z rumianku.
Jadwiga Brzozowska
Instruktor ds. Ogrodnictwa
OP PZD Rzeszów
Powrót