Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Porady ogrodnicze

GNOJÓWKA ROŚLINNA ZRÓBMY SAMI TEN DOSKONAŁY, NATURALNY NAWÓZ I ŚRODEK OCHRONY ROŚLIN! - 23.06.2020

Gnojówka z roślin od dawna była wykorzystywana w ogrodnictwie przydomowym jako doskonały, naturalny nawóz oraz środek przeciw chorobom i szkodnikom. Gnojówka roślinna to przefermentowany roztwór bogaty między innymi w mikro i makroelementy. W procesie fermentacji biorą udział mikroorganizmy probiotyczne, które dodatkowo mają dobry wpływ na budowanie odporności roślin. Wśród roślin wykorzystywanych do produkcji gnojówki pierwszeństwo ma pokrzywa zwyczajna, która działa na rośliny wzmacniająco, przyśpiesza ich wzrost, plonowanie oraz chroni przed niektórymi szkodnikami i chorobami. Dodatkowo nawóz z pokrzywy można wzbogacić albo tworzyć oddzielne z ziela skrzypu, czosnku, cebuli, skrzypu, wrotyczu.

Jak przygotować gnojówkę?

Najlepiej jeśli do wykonania gnojówki wybierzemy młode rośliny. Świeże zebrane rośliny  umieszczamy np. w plastikowym wiadrze (nie stosujmy metalowych pojemników) i zalewamy wodą np. deszczówką. Aby doprowadzić do procesu fermentacji ziela a nie do jego gnicia, powinniśmy co kilka dni mieszać, aby proces odbywał się w warunkach tlenowych. Przygotowanie gnojówki trwa ok. 2 tygodnie do 4 tygodni w zależności od warunków pogodowych. Pojemnik ustawiamy w miejscu zacienionym i osłoniętym od wiatru. Nawóz jest gotowy do użycia, kiedy będzie miał charakterystyczny dość nieprzyjemny zapach, przestanie się pienić, będzie klarowny i nabierze najczęściej zielono-brunatnego lub pomarańczowego koloru. Poniżej przedstawiam Państwu praktyczne tabele rozcieńczeń i stosowania gnojówki z 5-ciu najczęściej wykorzystywanych do tego celu roślin: pokrzywa zwyczajna, czosnek, cebula, wrotycz pospolity i skrzyp polny.

Gnojówka z pokrzywy

Używamy ok. 1 kg ziela na 10 litrów wody

Rozcieńczenie

Działanie

Stosowanie

Gnojówka bez rozcieńczenia

przyspiesza rozkład materii organicznej

polewać kompost lub glebę przed założeniem uprawy

Gnojówka 1:10-20

wzmaga wzrost roślin

polewać glebę i opryskiwać rośliny w okresie wegetacji

Gnojówka 1:10

choroby grzybowe (mączniaki)

mszyce, przędziorki

zapobiegawczo opryskiwać rośliny i glebę co 2-3 dni

Gnojówka 1:20

mszyce, przędziorki

zapobiegawczo opryskiwać rośliny wiosną przed ruszeniem pąków lub w trakcie rozwoju roślin

Gnojówka fermentująca 1:50 (4-5 dniowa)

mszyce, tarczniki, miseczniki, przędziorki

opryskiwać zwłaszcza drzewa owocowe trzykrotnie w ciągu 10 dni przed tworzeniem się pąków i kwiatów lub po zauważeniu objawów żerowania

 

Gnojówka z czosnku  

Używamy 75g ząbków, 500g świeżych lub 200g suchych liści i łusek na 10 litrów wody

Rozcieńczenie

Działanie

Stosowanie

Gnojówka nierozcieńczona

połyśnica marchwianka

opryskiwać rośliny i glebę w czasie lotu muchówek

Gnojówka 1:10

wzmacniająco, przeciwko chorobom grzybowym

zapobiegawczo podlewać glebę wokół drzew owocowych

 

Gnojówka z cebuli

Używamy 20-50 g łusek i zielonego szczypiorku na 1 litr wody

Rozcieńczenie

Działanie

Stosowanie

Gnojówka z łusek

roztocze, zaraza ziemniaczana na pomidorach

opryskiwać rośliny zapobiegawczo

 

Gnojówka z wrotyczu

Używamy ok. 0,5 kg świeżego ziela na 10 litrów wody

Rozcieńczenie

Działanie

Stosowanie

Gnojówka nierozcieńczona

mrówki, pędraki

podlewać mrowiska i glebę w czasie pojawu

Gnojówka 1:15

mszyce

opryskiwać rośliny w czasie pojawu

 

Gnojówka ze skrzypu

Używamy ok. 1 kg świeżego ziela na 10 litrów wody

Rozcieńczenie

Działanie

Stosowanie

Gnojówka 1:5

mączniak prawdziwy, choroby wywoływane przez grzyby glebowe

opryskiwać rośliny i glebę przez cały okres wegetacji co 3 tygodnie przez 3dni, w czasie słonecznych dni przed południem

Gnojówka 1:4

wzmacnia rośliny, uzdrawia glebę

podlewać rośliny i glebę kilkakrotnie w okresie wegetacji

Gnojówka fermentująca (4-5 dniowa)

przędziorki, miseczniki, tarczniki, mszyce

opryskiwać rośliny w czasie słonecznych dni przed południem

 

Agnieszka Bartkowska

Instruktor ds. ogrodnictwa OZ PZD w Bydgoszczy

Powrót

Copyright © 2024 Polski Związek Działkowców All rights reserved.