Stanowisko KR PZD z dnia 23 listopada 2006 r. Polityka Polskiego Związku Działkowców w sprawie rozwoju miast - 22.05.2012

S T A N O W I S K O

Krajowej Rady Polskiego Związku Działkowców

z dnia 23 listopada 2006 r.

Polityka Polskiego Związku Działkowców w sprawie rozwoju miast

Ustawowym zadaniem Polskiego Związku Działkowców jest reprezentowanie i obrona praw i interesów swoich członków wynikających z użytkowania działek w rodzinnych ogrodach działkowych. Związek realizuje to zadanie poprzez prowadzenie rodzinnych ogrodów działkowych, dbanie o ich niezakłócone funkcjonowanie i ochronę przed nieuzasadnioną likwidacją.

Ogrody działkowe na terenie Polski powstawały na przestrzeni ponad stu lat. Obecnie blisko 90% ogrodów znajduje się w miastach, a duża ich część w centrach tych miast. W czasie, gdy były zakładane, tereny te leżały najczęściej na peryferiach w miejscach, które nikomu do niczego nie były potrzebne, a najczęściej nikt się nimi nie interesował. W wielu przypadkach były to tereny zdegradowane, dzikie wysypiska śmieci, hałdy na Śląsku. Pracą wielu pokoleń działkowych rodzin przywrócone zostały miastu, przyrodzie i człowiekowi. Rozwój miast spowodował, że dawne peryferie są dzisiaj tętniącymi życiem centrami miast, zurbanizowane i zabudowane.

Rodzinne ogrody działkowe są częścią ekosystemu miast, a także częścią infrastruktury miejskiej służącej zaspokajaniu określonych potrzeb bytowych społeczeństwa. Dla dostosowania infrastruktury miejskiej do potrzeb mieszkańców i sprawnego funkcjonowania organizmu, jakim jest miasto niezbędna staje się rozbudowa ciągów komunikacyjnych i innych urządzeń urbanistycznych,

Nie każda propozycja celu, na jaki ma być zlikwidowany ogród może zostać przez PZD zaakceptowana. Tereny ogrodów działkowych stały się w wielu przypadkach łakomym kąskiem dla inwestorów, ale wyłącznie w celach komercyjnych, nie mających nic wspólnego z dobrem mieszkańców. W tych sprawach Związek będzie stał na gruncie ustawy o ROD.

W sprawach likwidacji ogrodu Związek ściśle współpracuje z władzami samorządowymi miast, jako gospodarzami i odpowiedzialnymi za losy mieszkańców. Współpraca ta do tej pory skutkuje przede wszystkim tym, że PZD nie blokuje inwestycji miejskich, a działkowcy otrzymują zagwarantowane ustawowo odszkodowania.

Likwidacja ogrodu jest zawsze sprawą kontrowersyjną, ścierają się interesy działkowców, których wieloletni dorobek zostanie zniszczony, z interesami ogółu mieszkańców. Jest niezmiernie ważne wyważenie, jakie dobro winno wziąć górę i być podstawą podjęcia decyzji. Miasto ma służyć mieszkańcom, to ich interes i dobro jest najważniejsze. Jeżeli więc dobro ogółu mieszkańców miasta zależne jest od zlikwidowania pod cel publiczny rodzinnego ogrodu działkowego, działkowcy rozumieją sens i cel takiej operacji godząc się, aby dla tego celu poświęcić swój wieloletni dorobek i po otrzymaniu odszkodowania i przydzieleniu działki na odtworzonym terenie, zaczynać praktycznie od początku

Dlatego też Polski Związek Działkowców za niezbędny uznaje rozwój miast. Uważamy również, że ten rozwój w niektórych niezbędnych przypadkach musi się odbywać na terenach zajmowanych przez niektóre ogrody działkowe. Jednak ten rozwój kosztem ogrodów działkowych powinien sprowadzać się do niezbędnej infrastruktury miejskiej. Natomiast Związek jest przeciwny, aby poświęcać ogrody działkowe na cele komercyjne.

W sprawie rozwoju miast musi istnieć harmonijna współpraca Związku, a więc jego odpowiednich organów, z władzami samorządowymi miast. Związek uznaje, że gospodarzem miasta i właścicielem terenów jest samorząd i on decyduje o kierunkach rozwoju miasta w ramach posiadanych uprawnień ustawowych. Natomiast obowiązkiem Związku jest przestrzeganie i egzekwowanie wszystkich postanowień ustawy o rodzinnych ogrodach działkowych z dnia 8 lipca 2005 r. w zakresie likwidacji ogrodów działkowych.

Związek będzie wyrażał zgodę na likwidację ogrodów na warunkach określonych w ustawie o ROD zabezpieczając równocześnie należne działkowcom i Związkowi zapisy dotyczące warunków likwidacji.

Uchwalając niniejsze stanowisko Krajowa Rada Polskiego Związku Działkowców chce przyczynić się do rozwoju miast, dobrej współpracy Związku z samorządem, podkreślenia warunków ustawowych odnoszących się do likwidacji ogrodów działkowych na potrzeby rozwoju miast, a także zachowania w miastach jak największej liczby i powierzchni ogrodów działkowych potrzebnych działkowcom i wszystkim mieszkańcom uznając, że stanowią one tereny zielone i płuca miast.

Taka polityka jest i będzie konsekwentnie przez PZD prowadzona – Związek w swych działaniach nie będzie przeszkodą w realizacji inwestycji służących celom publicznym i poprawie warunków życia mieszkańców.

KRAJOWA RADA

POLSKIEGO ZWIĄZKU DZIAŁKOWCÓW

Warszawa, dnia 23 listopada 2006 r.