




Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Ogrody coraz częściej nabierają charakteru rekreacyjnego, sadzi się na nich wiele roślin typowo ozdobnych, iglaków, ciekawych roślin liściastych ogród wypełnia pięknie wypielęgnowany trawnik. W takim przypadku działka na pewno spełnia swoje zadania jako teren do wypoczynku i rekreacji, ale czy nie warto pomyśleć i wydzielić teren pod mały warzywnik i zacząć uprawiać warzywa, które nie zawsze dostępne są na najbliższym warzywnika. Pomyślmy również o naszych dzieciach, które często zerkają na bogaty warzywnik sąsiadów.Oczywiście nie polecam uprawiania warzyw na ogrodach znajdujących się przy ruchliwej ulicy. Chciałabym polecić do uprawy warzywa, które nie sprawią większej trudności w ich uprawie,a urozmaicą naszą kuchnię.
Nowalijki po długiej przerwie zimowej pojawiające się na naszych ogrodach smakują super. Sami przy pomocy takich urządzeń jak szklarnia, tunel foliowy, czy mały inspekt możemy uprawiać nowalijki z korzyścią dla naszego zdrowia i budżetu domowego.
(fot: źr. Wikipedia)
Takie warzywa jak rzodkiewka, cebuladymka, sałata, szpinak, koperek, rzeżucha ogrodowatowczesną wiosną niesamowicie smaczne i zdrowe warzywa. Wiosna to czas siewu różnego koloru i kształtu salat, znakomite warzywo o krótkim okresie wegetacji co sprawia, że warzywa te szybko nadają się do konsumpcji. Są odmiany sałat mniej znanych w naszych ogrodach ,które warto uprawiać np. Salata łodygowa zwana również głąbikami krakowskimi o małych wymaganiach,warunki uprawy są podobne jak sałaty głowiastej. W miesiącu czerwcu, kiedy nie mamy jeszcze ogórków gruntowych pędy sałaty łodygowej świetnie nadają się po obraniu z łykowatej skórki do zakiszenia, nie mogą być zdrewniałe. Pokrojone na niewielkie kawałki /6-8 cm/ z dodatkiem chrzanu, czosnku, kopru z zalewą solankową, postępujemy tak samo jak z ogórkami małosolnymi.
Dobór gatunków na rabatę warzywną zależy od naszych potrzeb. Polecam do uprawy warzywa, które rzadko są spotykane na naszych ogrodach,ale warto się nimi zainteresować.
Pasterna-warzywo korzeniowe przypominające wyglądem pietruszkę, w Europie uprawiane było już w średniowieczu. Wartość odżywcza korzeni pasternaku jest bardzo duża,pobudza apetyt, wpływa regulująco na proces trawienia .Specyficzny smak i zapach korzeniom nadają olejki eteryczne zawarte w tej roślinie ,które mają ogromne znaczenie dietetyczne. Warzywo bardzo dobrze zimuje w gruncie. Bardzo dobrze udaje się na ziemiach głęboko uprawionych ,próchnicznych i zasobnych w wodę ,co sprzyja tworzeniu się długich kształtnych korzeni. Świetny dodatek do sałatek warzywnych.
Polecam świetną sałatkę z pasternaku -ugotowany korzeń pasternaku pokrojony w kosteczkę , tyle samo pokrojonego jabłka,biała część pora ,wszystko wymieszane z majonezem i najważniejszy dodatek do tej sałatki to drobno pokrojone orzechy włoskie.
Skorzonera i salsefia również warzywa korzeniowe zbyt rzadko uprawiane na naszych działkach . Częścią jadalną tych warzyw są korzenie,w których znajduje się wiele składników odżywczych i leczniczych .Zawierają cukry, białka, związki mineralne, witaminy z grupy B i dużo suchej masy. Wśród cukrów występuje inulina, dzięki której skorzonera i salsefia są polecane dla diabetyków.
Salsefię i skorzonerę jada się najczęściej ugotowane z wody , podobnie jak kalafior są świetnym dodatkiem do sałatek jarzynowych. Obrane korzenie wrzuca się do lekko zakwaszonej wody /kwaskiem cytrynowym lub octem/,by nie ciemniały potem gotuje się w lekko osolonej wodzie do miękkości.Ugotowane mogą być podawane z dodatkiem masła i przypraw ziołowych.
Cebula wielopiętrowa - cebula ta jest rośliną wieloletnią wytrzymuje niskie temperatury nawet do -30 ⁰C, wymagania uprawowe i glebowe podobne jak u cebuli zwyczajnej. Cebule są ciemnoczerwone i fioletowe. Część nadziemna to liście i pędy kwiatostanowe .Na szczycie kwiatostanu oprócz kwiatów tworzą się małe cebulki /4-5 szt/ z niewielkim szczypiorkiem. Z tych cebulek wyrastają następne 2-3 „piętra”- stąd nazwa. W miarę potrzeb, do spożycia ścina się główną cześć jadalną oraz większe cebulki. W taki oto sposób mamy w naszym ogrodzie ciągle świeży szczypiorek.
Fenkuł – jest odmianą botaniczną kopru włoskiego. Jest to warzywo mało znane w Polsce,ale godne polecenia. Wartość kaloryczna jest niewielka ,dlatego fenkuł jest świetnym składnikiem niskokalorycznych diet .Można go spożywać na surowo ,drobno posiekany z innymi warzywami zgodnie z upodobaniem ,ale również może być duszony w małej ilości wody i podawany z innymi warzywami lub samym sosem ziołowym. Liście, zgrubienia pochwy liściowej jak i nasiona mają zapach anyżkowy .Łatwy w uprawie pierwsze plony zbiera się po 3 miesiącach od siewu nasion.
Fasola - w działkowym warzywniku nie jest rzadkością. Jest to warzywo o dużej wartości odżywczej i dietetycznej, uprawa jest bardzo łatwa i nie powinna sprawić żadnych trudności. Jest na rynku wiele odmian godnych polecenia. Do uprawy na małych rabatach warzywnych polecam odmiany tyczne .Mała „choinka” wykonana z tyczek bambusowych będzie świetną podpora dla fasoli tycznej i równocześnie świetną ozdobą. Może być z powodzeniem uprawiana przy ścianach altan, na trejażach tworząc zielone zaciszne kąciki . Jako odmiany tyczne sprawdzone polecam do uprawy Atlas odmiana o żółtych, długich, szerokich i spłaszczonych strąkach oraz odmiana z importu Blauhilde o długich ciemnofioletowych strąkach, które po ugotowaniu są zielone.
Rokietta siewna zwana również rukolą – częścią użytkową tej rośliny są liście, które mają lekko pikantny korzenny smak. Liście tej rośliny można gotować na parze tak jak szpinak. Najsmaczniejsze są liście młode. Rukolę można wysiewać kilka razy w sezonie wegetacji.
Portulaka warzywna warzywo liściowe spożywa się podobnie jak sałatę i szpinak.
Zbiór pędów z jednego cyklu może być nawet 3 krotny, roślinę w ciągu sezonu wegetacyjnego można siać kilkakrotnie . Lubi wilgotne stanowisko.
Oczywiście na naszym warzywniku powinny znaleźć się również zioła, wiele z nich posadzonych raz na kilka lat cieszyć będzie nasze oko i zmysły powonienia .Polecam do ogrodu następujące zioła :
Tymianek ogrodowy – krzewinka o wysokości 20-50 cm silnym miłym zapachu, ziele tymianku działa bakteriobójczo, przeciwskurczowo. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ułatwia trawienie. Świetne zioło do przyprawiania drobiu, sosów, serów i sałatek.
Szałwia lekarska -krzewinka o zimozielonych liściach o wysokości 30-70 cm ,roślina miododajna ,kwitnie VI-VII, o wielokierunkowym zastosowaniu.
Melisa lekarska - bylina o wys. 60 cm liście o silnym cytrynowym zapachu.Zespół substancji zawartych w liściach melisy działa bardzo korzystnie na przewód pokarmowy i układ nerwowy.Świeże liście melisy są świetnym dodatkiem do sałatek warzywnych . Roślina miododajna.
Hyzop lekarski - krzewinka o wys. 40-60 cm ,kwitnie VI-IX kwiaty hyzopu są bardzo dekoracyjne ze względu na piękna barwę. Roślina miododajna .Świetny dodatek do potraw z fasoli,ziemniaków,twarogów, pasztetów. Roślina lecznicza stosowana przy schorzeniach wątroby.
Bazylia - roślina jednoroczna o wys. 25-45 cm ,rozmnaża się z nasion ,roślina typowo przyprawowa ,świeże liście są świetnym dodatkiem do sałatek, potraw z grochu, pomidorów. Pobudza apetyt, działa uspokajająco na system nerwowy.
Lawenda –półkrzew ,kwitnie VI-VII , dorasta do wys. 70 cm, liście szare ,kwiaty niebieskofioletowe. Kwiaty pięknie pachną,napary z kwiatów stosuje się przy zaburzeniach trawiennych, mają również działanie uspokajające.
Na koniec moich sugestii w uprawie warzyw i ziół chciałabym powiedzieć że :
Żadne mineralne zdrowie
kosmetyki, piękne stroje
nacierania,naświetlania
operacje i starania
biegu czasu nie odwrócą
i młodości nie przywrócą …
lecz uczynić jest to w stanie
działek naszych uprawianie.
Longina Ciesielska
Instruktor ogrodniczy
Okręgowy Zarząd PZD
w Słupsku
Literatura przydatna w dziedzinie warzywnictwa Wydawnictwa „działkowiec”
„Intensywna uprawa warzyw”, „Sekrety warzyw”, „Pomidor i papryka”, „Jak uprawiać pod osłonami”, „Warzywa dyniowate”.
Literatura przydatna w uprawie ziół na działce
„Ogród ziołowy” Wyd. „działkowiec”, „Zioła na działce” – książka wydana przez Krajową Radę PZD.
Copyright © 2025 Polski Związek Działkowców All rights reserved.