Wystąpienia w obronie ustawy - OZ

Stanowisko VII Okręgowego Zjazdu Delegatów PZD Okręgu Śląskiego w sprawie zaskarżenia ustawy o rodzinnych ogrodach działkowych przez I Prezesa Sądu Najwyższego - 29.10.2011

VII Okręgowego Zjazdu
Delegatów Polskiego Związku Działkowców Okręgu Śląskiego
z dnia 29.09.2011r.

w sprawie zaskarżenia ustawy o rodzinnych ogrodach działkowych
przez I Prezesa Sądu Najwyższego

Delegaci VII Okręgowego Zjazdu Okręgu Śląskiego, przyłączają się do jednego wspólnego głosu wszystkich polskich działkowców, który mówi jasno i wyraźnie, że ustawa o rodzinnych ogrodach działkowych nie może być bezpodstawnie atakowana. Ruch ogrodnictwa w Polsce i jego fundamentalne zasady nie mogą zostać w tak prosty sposób zburzone, a ogrody działkowe przez dziesiątki lat miały i mają dalej sens istnienia.
  Poprzez działania I Prezesa Sądu Najwyższego, a także działania niektórych opcji politycznych, spokój i bezpieczeństwo, które to na działkach ogrodowych stanowią podstawowe wartości są nam odbierane. My działkowcy czujemy się zaistniałą sytuacją oburzeni i zagrożeni. Boimy  się o utratę swoich praw, które tak naprawdę są nam konstytucyjnie zagwarantowane. Boimy się o utratę dorobku swojego życia wypracowanego na działkach. Chyba nie każdy zdaje sobie sprawę ile trzeba włożyć pracy, aby kawałek ziemi mógł cieszyć osoby z niego korzystające. Tak naprawdę ogrody działkowe nie służą tylko samym działkowcom, ale służą także społeczeństwu. Stanowią piękne, zielone tereny miast, pełnią  funkcje społeczne, wypoczynkowe i rekreacyjne. Ozdabiają nasz krajobraz, nasze środowisko, jednak dla niektórych jak np. I Prezesa Sądu Najwyższego chyba nie ma to większego znaczenia. Ba idąc dalej można śmiało stwierdzić, że podejmowane inicjatywy zniszczenia ogrodów działkowych w Polsce mają wymiar ekonomiczny i stanowią tylko komercyjne zakusy na nasz dorobek, nasze ogrody.
Polski Związek Działkowców jako samorządna, samodzielna, pozarządowa organizacja od wielu lat broni działkowców przed działania i atakami jakie mają miejsce także w obecnej chwili. Uważamy, że nasz Związek, który  na ogromną skalę rozwinął ruch ogrodnictwa działkowego Polsce nie zasługuje na takie „podsumowanie”, aby właśnie w tym momencie zniszczyć naszą ustawę, zaprzepaścić wielką pracę włożoną w rozwój idei ogrodnictwa, a w konsekwencji zniszczyć ogrody działkowe.
Sprzeciwiamy się jako 100 – tysięczna organizacja działkowców Śląska, Zagłębia i Podbeskidzia, wszelkim działaniom związanych z likwidacją naszego samorządu opartego na  demokratycznych zasadach. Sprzeciwiamy się wszystkim tym, którzy chcą zburzyć ruch ogrodnictwa działkowego i nasz Związek.
  Cel naszych wrogów jest jasny – zniszczyć naszą ustawę, Związek, a w konsekwencji odebrać nasze prawa, nasz dorobek. Jednak głęboko wierzymy, że wspólnymi siłami i z pomocą naszych przyjaciół, którzy tą pomoc oficjalnie nam deklarują, uda nam się przezwyciężyć wszystkie problemy i staniemy im śmiało naprzeciw.
  Jeszcze raz jako delegaci VII Okręgowego Zjazdu Delegatów Okręgu Śląskiego i jako zwykli działkowcy wyrażamy oburzenie i sprzeciw wobec tak przyjętych z nami metod walki.
Nasze ogrody istnieją od ponad 100 lat, nasz Związek 30 lat i mimo, że powstał w starym ustroju, to w praworządnym państwie miał rację bytu przez wiele lat i tą rację bytu mieć będzie z korzyścią dla nas działkowców i z korzyścią dla całego polskiego społeczeństwa!

Siemianowice Śląskie, 29 września 2011r.