W obronie ustawy

Stanowisko działkowców ROD "Tulipan" w Bolesławcu w sprawie obrony ROD, ustawy o ROD i Związku podjęte na święcie Dnia Działkowca - 05.03.2011

ROD „Tulipan" Bolesławiec

Stanowisko

Działkowców ROD TULIPAN w Bolesławcu w sprawie obrony ROD, ustawy o ROD i związku podjęte na święcie Dnia Działkowca w dniu 03.09.2011.

My działkowcy z ROD TULIPAN w Bolesławcu zebrani na uroczystym święcie Dnia Działkowca wyrażamy głębokie zaniepokojenie działaniami kolejnych struktur państwa dążących do zlikwidowania ogrodów w Polsce i rozwiązania Polskiego Związku Działkowców. W ostatnich latach Rzecznik Praw Obywatelskich, Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych, I Prezes Sądu Najwyższego, Najwyższa Izba Kontroli, Marszałek Sejmu, Minister Infrastruktury czy ostatnio Prokurator Generalny kwestionują zapisy ustawy, która weszła w życie zaledwie 6 lat temu. Rozwiązania zawarte w ustawie, gwarantują poszanowanie praw nabytych działkowców, chronią ogrody przed pochopną likwidacją oraz opierają funkcjonowanie ROD na samorządzie użytkowników działek, jakim jest Zarząd Ogrodu. W pełni popieramy zwołanie II Kongresu PZD przez Krajową Radę i wierzymy, że złożony do Trybunału Konstytucyjnego wniosek I Prezesa Sądu Najwyższego zostanie wycofany a podjęte decyzje w pełni usatysfakcjonują milionową rzeszę działkowiczów w Polsce.

Prezes ROD "Tulipan"

Jerzy Zając