




Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Wyciągi roślinne służą do zwalczania szkodników już od czasów starożytnych, obecnie stosowanie pestycydów przyczynia się do zatruwania owadów pożytecznych oraz zanieczyszczenia środowiska naturalnego. Stosowanie środków ochrony roślin w niewłaściwy sposób może spowodować skażenie owoców i warzyw. W roślinach występują naturalne związki takie jak alkaloidy, flawonoidy, glikozydy, saponiny, olejki eteryczne i gorycze, które wykazują silne działanie bakteriobójcze, grzybobójcze a także odstraszające szkodniki (repelenty). Rośliny dziko rosnące lub chwasty mogą się okazać przydatne do sporządzenia preparatów roślinnych, należą do nich np. rumianek, krwawnik, mniszek czy pokrzywa. Do stworzenia preparatu wykorzystuje się świeże lub suszone ziele – najlepiej rozdrobnione, następnie zalewa się wodą w określonych proporcjach. Gotowy preparat przecedza się przez płótno lub podwójną warstwę gazy.
GNOJÓWKA Z POKRZYWY
Proces fermentacji trwa od 2 do 4 tygodni, naczynie do sporządzenia gnojówki powinno być drewniane lub plastikowe, nie wolno używać metalowych. Fermentacja odbywa się w warunkach tlenowych, dlatego należy raz dziennie mieszać roztwór oraz przykryć siatką. Gnojówka gotowa do użytku powinna mieć ciemną przejrzystą barwę i nie powinna się pienić. Na wiosnę w rozcieńczeniu 1:10 można stosować zapobiegawczo przeciw chorobom grzybowym i szkodnikom. Opryski w proporcji 1:20 na pędy drzew i krzewów, zaleca się w zwalczaniu mszyc i przędziorków.
WYWAR ZE SKRZYPU
Ziele należy moczyć przez 24h, następnie gotować na małym ogniu przez 30 minut. Po wystygnięciu przecedzieć. Wywar zapobiega rozwojowi chorób grzybowych takich jak: mączniak prawdziwy i rzekomy, rdze, parch jabłoni, szara pleśń, kędzierzawość liści brzoskwini, zaraza ziemniaka na pomidorach oraz septrioza. W rozcieńczeniu 1:3 należy opryskiwać roślinę i glebę przez 3 co 3 dni przed południem.
WYCIĄG Z WROTYCZU
Ziele zalać wodą i pozostawić na 24h. Wyciąg w rozcieńczeniu 1:2 stosuje się przeciwko szkodnikom takim jak: mszyce, bawełnica korówka, gąsienice namiotników, bielinków, owocówki, wgryzaka szczypiorka, śmietka cebulanka.
NAPAR Z KRAWNIKA
Ziele zalać wodą pozostawić na 12 godzin, stosować bez rozcieńczenia przy porażeniu drzew owocowych i warzyw kapustnych. Szkodniki wrażliwe na napar to mszyce, miodówki, larwy pluskwiaków, liściożerne gąsienice motyli.
WYCIĄG Z RUMIANKU
Zemleć i zalać wodą, pozostawić na 12-24 h. Profilaktycznie przeciwko mszycom, miodówkom, liściożernym gąsienicom motyli (zwójki, bielinki, tantniś krzyżowiaczek) i przędziorkom. Oprysk drzew owocowych wiosną i latem w rozcieńczeniu 1:5.
WYCIĄG Z LIŚCI I PĘDÓW POMIDORA
Liście i pędy zalać na 2 godziny, wyciąg bez rozcieńczania używa się do odstraszania motyli rolnic, bielinka kapustnika i pachówki strąkoweczki. Stosować kilka razy przed i podczas ich wylotu.
GNOJÓWKA Z MNISZKA
Ziele należy zalać ciepłą wodą na 3 godziny. Stosować w okresie pękania pąków, po kwitnieniu w zwalczaniu mszyc, miodówek i przędziorków na drzewach owocowych.
Elżbieta Bartczak
starszy instruktor ds. ogrodniczych OZ PZD Opole
Copyright © 2025 Polski Związek Działkowców All rights reserved.