




Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Zielarstwo jest to dział ogrodnictwa zajmujący się uprawą i pozyskiwaniem roślin zielarskich ze stanowisk naturalnych, a także ich uprawą. Fitoterapia inaczej ziołolecznictwo jest to dział medycyny i farmakologii zajmujący się poznawaniem właściwości leczniczych, wytwarzaniem leków z surowców zielarskich oraz badaniami nad zastosowaniem leków ziołowych w profilaktyce i leczeniu chorób.
Rośliny zielarskie (z łac. zioła – herba) są to rośliny, które zawierają substancje mające wpływ na metabolizm człowieka, takie jak alkaloidy, olejki eteryczne, glikozydy i dostarczają surowców zielarskich. Są to rośliny jednoroczne, dwuletnie i wieloletnie a także niektóre grzyby (bulwianka purpurowa) i rośliny niższe (morszczyn pęcherzykowaty, tarczownica islandzka). Zadaniem fitoterapii jest poszukiwanie nowych leków roślinnych oraz nowych zastosowań ziół w terapii chorób znanych. Poznawanie właściwości roślin leczniczych dotyczy badań nad współdziałaniem pomiędzy lekami syntetycznymi a preparatami ziołowymi. Lek roślinny może również spowodować działania niepożądane czy tez skutki uboczne, często wchodzą w interakcje pomiędzy sobą lub chemicznymi farmaceutykami. Leki roślinne są to użyteczne w medycynie wyroby, które zawierają jako składniki czynne wyłącznie: rośliny, części roślin (surowce) oraz substancje roślinne lub ich kombinacje w postaci przerobionej. Zawierają co najmniej 60% substancji roślinnej w swoim składzie. Substancje pochodzenia roślinnego są również niebezpieczne i silnie działające jak zwykłe leki, dlatego przed stosowaniem preparatów bądź przetworów należy skonsultować się z fitoterapeutą (z uprawnieniami) lub farmaceutą. Należy wskazać jakie leki zażywa się na stałe, gdyż nawet proste połączenie wyciągów z miłorzębu japońskiego (ginko bilboa) z aspiryną może spowodować niekontrolowany krwotok ze względu na rozrzedzenie krwi. Przetworem roślinnym jest przetwór otrzymany przez poddanie substancji roślinnych procesom takim jak ekstrakcja, destylacja, wyciskania, frakcjonowanie, oczyszczanie, zagęszczenie i fermentacja przetworami są w szczególności rozdrobnienie lub sproszkowane substancje roślinne, nalewki, wyciągi, olejki i wyciśnięte soki.
Elżbieta Bartczak starszy instruktor ds. ogrodniczych
Copyright © 2025 Polski Związek Działkowców All rights reserved.