




Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Ściółkowanie jest jedną z najprostszych oraz najmniej pracochłonnych form pielęgnacji gleby oraz roślin. Ten zabieg oddziałuje zarówno na właściwości gleby, jak i kondycję roślin.
Zalety ściółkowania
Ściółkowanie polega ona na okryciu gleby warstwą materiału, który pełni funkcje izolacyjne i ochronne.
Ø Ściółkowanie wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowej wilgotności gleby oraz poprawia jej strukturę. Warstwa rozłożonego materiału stanowi izolację przed nagłymi zmianami temperatury w glebie, sprzyja rozwojowi mikroorganizmów glebowych oraz ogranicza występowanie chwastów.
Ø Rozkładająca się ściółka organiczna uzupełnia składniki pokarmowe niezbędne do życia roślin. Wzbogacają jej życie mikrobiologiczne oraz uzupełniając składniki pokarmowe w glebie poprzez mineralizację substancji organicznej - pełnią funkcje nawozowe.
Ø Ochronne oddziaływanie ściółek na glebę sprzyja poprawie jej warunków wilgotnościowych oraz wpływa korzystnie na potencjał wodny gleby, ograniczając straty wody w warunkach nagłych i obfitych opadów deszczu. Ściółka organiczna chroni glebę nie tylko w sposób mechaniczny, ale także ma zdolność wchłaniania dużych ilości wody, dzięki czemu przeciwdziała spływom powierzchniowym. Gleba osłonięta warstwą ściółki nie jest rozmywana przez opady, nabiera struktury gruzełkowej i nie ulega zaskorupianiu.
Ściółka za darmo
Materiałem do ściółkowania może być prawie wszystko: od skoszonej trawy i młodych chwastów (bez nasion), słomy, pociętych łodyg, po wióry i zrębki drzewne, korę, kompost, a nawet piasek czy tekturę.
Materia organiczna pozyskana podczas pielęgnacji roślin: cięcia drzew lub odchwaszczania może z powodzeniem pełnić role ściółki.
Aby ściółki mogły spełniać swoją rolę, warstwa materiału nie powinna być mniejsza niż 10 cm. Dlatego należy je systematycznie uzupełnić.
Czym i kiedy ściółkować
Do materiałów najczęściej stosowanych w ogrodnictwie należą ściółki organiczne: kompost, kora drzew iglastych, liście, słoma, trociny i zrębki drzewne. Aby mogły spełniać swoją rolę, grubość materiału nie powinna być mniejsza niż 10 cm.
Ściółkować można już wczesną wiosną, aby zatrzymać w glebie zapas wody po zimie. Bardzo dobre efekty daje też pozostawienie na powierzchni gleby mulczu z roślin uprawianych w międzyplonach. Taki zabieg może ograniczyć wyparowywanie wody z gleby nawet o 25-30%. Ściółki utworzone z przemarzniętej biomasy roślin międzyplonowych, wpływają korzystnie na wilgotność gleby, zarówno w czasie wiosennym oraz w okresie pełnej wegetacji.
W sezonie wegetacyjnym, po wieczornym nawadnianiu, można wokół roślin rozłożyć ściółkę ze świeżo skoszonej trawy. Z kolei jesienią, pozostawiona na powierzchni gleby ściółka z pociętej słomy lub liści (osłoniętych dodatkowo stroiszem), ułatwi przezimowanie niektórych warzyw. Grubsza warstwa materiału (10-15 cm) rozłożonego na terenie przeznaczonym pod rozsadnik lub niski tunel, dodatkowo ochroni glebę przed mrozem.
Ściółkę wokół drzewek owocowych, najlepiej rozkładać po pierwszych przymrozkach. Zamarznięta gleba utrudni zagnieżdżenie się w niej gryzoni. Dla lepszej ochrony kory drzew, należy odsunąć ściółkę od nasady pnia i zadbać, aby grubość materiału nie przekroczyła 8-10 cm.
dr inż. Anna Ewa Michowska
Copyright © 2025 Polski Związek Działkowców All rights reserved.