Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek
Jeżeli czytasz ten artykuł oznacza to, że nastąpił swego rodzaju przełom, a na działce czas na zmiany. Marzysz o spożywaniu zdrowej żywności, wyhodowanej przez siebie z sercem - smacznej i ekologicznej. Dodatkowo o zawrót głowy przyprawiają cię kwoty na paragonach za zakupy spożywcze. Nagle w Twojej głowie pojawia się pomysł – własny warzywnik!
Do wszystkiego należy podejść z głową, żeby później cieszyć się wygodą pracy, zdrowymi, a przede wszystkim obficie owocującymi roślinami.
W pierwszej kolejności wybieramy miejsce, w którym nasz warzywnik będzie się znajdował. Należy tą kwestię odpowiednio przemyśleć, bowiem jest szereg warzyw wieloletnich, których przesadzanie w późniejszym czasie będzie miało na nie niekorzystny wpływ.
Na co należy zwrócić uwagę planując umiejscowienie warzywnika?
Miejsce wybrane, a więc czas na odpowiednie przygotowanie gleby w celu zapewnienia warzywom jak najlepszych warunków do wzrostu i owocowania.
Tworzenie warzywnika należy rozpocząć od przekopania gleby i jej wyrównania. Miejsce pod warzywniak musi być bardzo dokładnie oczyszczone z kamieni, gałęzi oraz pozostałości po wcześniejszych uprawach. Idealna gleba do uprawy warzyw nie powinna być ani zbyt lekka, ani za bardzo zbita. Powinna mieć tzw. strukturę gruzełkowatą, być przewiewna i przepuszczalna, ale przy tym mieć dużą pojemność sorpcyjną i wodną, a także szybko nagrzewać się wiosną.
Następnym krokiem powinno być sprawdzenie odczynu pH gleby. Większość warzyw najlepiej rozwija się na glebach o pH w granicach 6.0-6.8, czyli na glebach o odczynie od lekko kwaśnego do obojętnego.
Ostatnim krokiem przy tworzeniu warunków sprzyjających wzrostowi i rozwojowi warzyw jest spulchnienie gleby przy pomocy szpadla, bądź glebogryzarki i nawożenie jej najlepiej za pomocą kompostu z własnego kompostownika.
Oliwia Ciechomska – insp. ds. administracyjnych OZ PZD
Copyright © 2024 Polski Związek Działkowców All rights reserved.