Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Porady ogrodnicze

Jak zregenerować glebę na jesień? - 22.09.2021

Właściwie każdej jesieni, po zbiorach warzyw i usunięciu resztek roślin, warto poprawić jakość gleby poprzez jej spulchnienie i rozluźnienie. Dzięki temu można zapobiec zjawisku tzw. „zmęczenia gleby”, co zwykle prowadzi do jej wyjałowienia. Z tego względu glebę na działce najlepiej przekopać z nawozami organicznymi, np. z kompostem.

Przekopanie gleby na działce jesienią (po oczyszczeniu jej powierzchni z resztek przekwitłych roślin) poprawia właściwości podłoża, czyli także warunki wzrostu roślin w następnym sezonie. Dodatkowo, aby wzbogacić glebę w materię organiczną, wskazane jest połączenie spulchnienia podłoża z zasileniem nawozami organicznymi.

Najcenniejsze z nich to obornik, ale też kompost uzyskany w działkowym kompostowniku lub nawozy zielone. Rozłożoną warstwę wspomnianych nawozów każdorazowo należy przekopać i wymieszać z ziemią. Jest to świetny sposób, by użyźnić, wzbogacić lekkie, mało urodzajne gleby piaszczyste i rozluźnić ciężkie gleby gliniaste.

Przekopujemy zwykle na głębokość 25–30 cm (głębokość szpadla), a następnie glebę pozostawiamy na zimę w tzw. „ostrej skibie”, czyli nie wyrównując powierzchni. Dzięki temu, przez okres zimy gleba dobrze się napowietrzy, skruszeje i uzyska lepszą strukturę oraz wchłonie optymalną ilość wilgoci potrzebnej wiosną. Grabienie i wyrównywanie przekopanej powierzchni wykonujemy dopiero wiosną, przed sadzeniem/wysiewem roślin.

Aby poprawić właściwości gleb luźne, piaszczystych można również wzbogacić je w materię organiczną, np. przekopując, dodać do niej odkwaszonego torfu lub ziemi gliniastej. Z kolei w przypadku gleb gliniastych i ciężkich, warto zmieszać je z  piaskiem, torfem lub drobno mieloną korą, aby je rozluźnić. Przy takich zabiegach, wzbogacana powierzchnia gleby również musi być zawsze dokładnie przekopana – przynajmniej na głębokość szpadla.

 

Maciej Aleksandrowicz

OZ Mazowiecki PZD

Powrót

Copyright © 2024 Polski Związek Działkowców All rights reserved.