




Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

W połowie sierpnia ucina się wierzchołki wzrostu niektórych warzyw aby ich owoce zdążyły dojrzeć przed nadejściem chłodów. Jak to zrobić?
Pomidor.
Nad ostatnim, kwitnącym gronem zostawiamy dwa liście a resztę odcinamy.
Jeśli owoce będą jeszcze małe i zielone a krzew zacznie poważnie obumierać z powodu np. porażenia zarazą ziemniaczaną możemy je zbierać i przechowywać w koszu ustawionym w domowej spiżarni nieopodal jabłek lub bananów. Wydzielany przez nie etylen przyspiesza proces dojrzewania pomidorów. Niektórzy działkowcy korzystając z tej metody cieszą się własnymi pomidorami nawet bardzo późną jesienią.
Papryka.
Mniej więcej w połowie sierpnia obcinamy pędy nad ostatnim zawiązanym owocem (wielkości minimum orzecha włoskiego) pozostawiając rosnące przy nim liście.
Papryka będzie dzięki temu szybciej dorastać i dojrzewać.
Autor: Filip Roman
Copyright © 2025 Polski Związek Działkowców All rights reserved.