Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Porady ogrodnicze

Rośliny niepożądane w ogrodzie - 14.06.2021

Pielęgnacja ogrodu wymaga zaangażowania,  a także cierpliwości. Dbanie o jakość i zdrowotność plonów wiąże się z kontrolą zachwaszczenia. Nie chodzi tu jednak o całkowite wyeliminowanie roślin konkurencyjnych tylko o zachowanie równowagi i usunięcie tych roślin, które są bezwzględnie szkodliwe dla ludzi i upraw.  

Chwasty niebezpieczne dla ludzi

Rośliny mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi ze względu na zawarte w nich substancje trujące. Wiele chwastów powszechnie występujących w ogrodach zawiera szkodliwe związki. Do najbardziej niebezpiecznych chwastów należą: bieluń dziędzierzawa, blekot pospolity, jaskry, kąkol polny, lulek czarny, starzec jakubek, ostróżeczka polna i wilczomlecze.

Niektóre chwasty mają również właściwości drażniące skórę i parzące. Najbardziej popularne w ogródkach są pokrzywy zwyczajna i żegawka, nie stanowią one zagrożenia dla człowieka jednak reakcja skóry po zetknięciu z nimi nie należy do najprzyjemniejszych. Substancje drażniące skórę zawarte są również w soku wilczomleczów. Związki występujące w soku Euphorbi mogą wywoływać pęcherze i stany zapalne skóry.

                                

                                 Wilczomlecz zawiera mleczny sok, który może wywoływać podrażnienia skóry

Bardzo niebezpieczną rośliną jest barszcz Sosnowskiego, którego włoski wydzielają alergizujące i toksyczne furanokumaryny. Szczególną ostrożność wobec rośliny należy zachować w gorące, słoneczne dni.

                                

Niebezpieczny dla ludzi Barszcz Sosnowskiego 

 Konkurencja szkodliwa dla upraw

Chwasty w walce o przetrwanie gatunku wykształciły liczne cechy przystosowawcze np. długie, wijące łodygi z aparatami czepnymi u rdestu powojowego lub powoju polnego, które oplatając roślinę uprawną, zagłuszają ją powodując wyleganie, jest to szczególne zagrożenie dla młodych nasadzeń drzewek i krzewów owocowych oraz ozdobnych.

Rośliny niepożądane w uprawie stanowią szczególne zagrożenie dla plantacji warzyw o długim okresie kiełkowania w początkach wegetacji np. w uprawie pietruszki, marchwi i cebuli. Bardzo konkurencyjne dla roślin uprawnych są gatunki chwastów o bardzo wysokich wymaganiach pokarmowych, zwłaszcza chwasty wieloletnie tj. ostrożeń polny czy podbiał pospolity.

Dużym zagrożeniem dla upraw są choroby i szkodniki roślin, które często pasożytują na różnych gatunkach chwastów.                                         

                                    Pokrzywa zaatakowana Puccinia caricina - grzybem z rodziny rdzowatych,

                                                              który może atakować również rośliny uprawne

Dlatego stosując ochronę plantacji należy pamiętać o niszczeniu chwastów będących żywicielami szkodników i czynników chorobotwórczych roślin. Przykładem mogą być chwasty z rodziny krzyżowych tj. gorczyca polnarzodkiew świrzepatasznik pospolity będące siedliskiem szkodników roślin kapustnych np. bielinka kapustnika i mszycy kapustnych. Na roślinach z rodziny komosowatych np. komosa biała i łoboda, żerują śmietki ćwiklanki, mszyce buraczane oraz tarczniki mgławowe występujące również w uprawie buraków. Żywicielem pośrednim rdzy grochu jest wilczomlecz sosnka występujący często na polach i stanowiskach ruderalnych.

Warto zwrócić uwagę na występowanie w bliskim otoczeniu człowieka gatunków zawierających niebezpieczne substancje czynne, zwłaszcza na działce którą odwiedzają dzieci. Należy również utrzymywać w ryzach roślinnych, które stanowią konkurencję i zagrożenie dla prowadzonych upraw.

W kolejnym artykule, (który ukaże się już niebawem na naszych stronach internetowych) przedstawię sposoby ograniczenia liczby chwastów w ogrodzie bez stosowania chemii.

 

Anna Ewa Michowska, PZD Okręg w Lublinie

Powrót

Copyright © 2024 Polski Związek Działkowców All rights reserved.