




Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Pchełki ziemne to niewielkie chrząszcze wielkości od 2 do 5 mm z długimi czułkami. Najczęściej żerują na warzywach i rozsadach kapusty głowiastej, kapusty pekińskiej, kalafiorze, brukselce, jarmużu, rzodkwi i rzodkiewce, oberżynie oraz rukoli, rzadziej atakują rośliny ozdobne np. fuksję. Za powstałe szkody odpowiadają głównie owady dorosłe. Wygryzają drobne dziury w liściach i liścieniach oraz zeskrobują skórkę. W przypadku roślin kiełkujących pchełki ziemne mogą doprowadzić do zniszczenia całych wschodów. Uszkodzone rośliny żółkną, a potem zasychają. Pchełki poza bezpośrednimi szkodami ponadto przenoszą różnorodne choroby. Okres wzmożonego żerowania przypada od połowy wiosny do końca lata. Owady łatwo rozpoznać, gdyż spłoszone skaczą.
Ochrona przed pchełkami ziemnymi – profilaktyka:
Zwalczanie metodami ekologicznymi:
Do zwalczania chemicznego stosuje się głównie środki ochrony roślin zawierające deltametrynę, lambda-cyhalotrynę oraz acetamipryd. Zabiegi powinno się wykonywać wieczorem (aby nie zaszkodzić zapylaczom) przy bezwietrznej i bezdeszczowej pogodzie. Zwykle zabieg trzeba ponowić po około 7dniach.
Ewa Majewska
St. Instruktor ds. Ogrodnictwa
OZ PZD w Opolu
Copyright © 2025 Polski Związek Działkowców All rights reserved.