




Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Początek maja to dobry moment na wysiew wielu ziół przyprawowych wprost do gruntu:
Bazylia – jedno z najpospolitszych ziół używanych w kuchni. Świeże liście sprawdzają się w wielu daniach dzięki nutom korzennym, anyżowym i cynamonowym. Bazylia rośnie na stanowiskach nasłonecznionych, ale nie na ostrym słońcu. Preferuje glebę przepuszczalną, spulchnioną i próchniczą. W okresie suszy bazylia powinna być nawadniana.
Cząber – ma charakterystyczny, ostry smak doskonale komponujący się z daniami z roślin strączkowych, z ziemniaków czy jajek, w zupach i marynatach. Roślina nie ma specjalnych wymagań, choć warto posadzić ją w miejscu słonecznym i osłoniętym od wiatru. Przyjmuje się w każdym podłożu i nie wymaga specjalnego nawożenia ani podlewania, odporna na suszę.
Melisa – ziele o charakterystycznym, cytrynowym smaku i zapachu, wpływające uspokajająco na system nerwowy i korzystnie na układ pokarmowy. Jako przyprawa używana jest do sałatek, deserów lub lodów, może też być spożywana w postaci naparu. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych i osłoniętych od wiatru, w półcieniu traci na aromacie. Lubi żyzną, wilgotną, ale jednocześnie lekką i przepuszczalną glebę, bogatą w wapń i obficie nawożoną.
Tymianek – ziele o gorzkawym smaku i silnym aromacie, od lat stosowane jest jako przyprawa do dań mięsnych i rybnych. Odpowiednie stanowisko to miejsce słoneczne i ciepłe, gleba lekko wilgotna. Nawozić w przypadku, gdy wcześniej gleba nie została odżywiona.
Ewa Majewska
St. Instruktor ds. Ogrodnictwa
OZ PZD w Opolu
Copyright © 2025 Polski Związek Działkowców All rights reserved.