Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek
Jak mówi przysłowie "Święty Józef groch siać każe". Jeśli pogoda pozwala, to pod koniec marca, najpóźniej na początku kwietnia, na grządkach wysiewamy groch, bób, cebulę, koper, marchew, pietruszkę, pory, rzodkiewkę, mizunę i szpinak. Rośliny te kiełkują w temperaturze kilku stopni powyżej zera, a optymalną temperaturą dla wzrostu to 15-18°C.
Pod koniec lutego wysiewamy do skrzynek seler korzeniowy, a pod koniec marca: pomidory i paprykę. Na początku kwietnia do pojemników wysiewamy ogórki, dynie, bakłażany. Rośliny ciepłolubne wysadzamy do gruntu po ostatnich przymrozkach, najczęściej po tzw. Zimnej Zośce (15.05.)
Buraki czerwone korzeniowe i liściowe oraz rzodkiew i sałaty wysiewamy w kwietniu wprost do gruntu. W maju siejemy fasolkę szparagową i rukolę. Obsiane grządki należy okryć białą wiosenną włókniną. Zabezpieczymy w ten sposób nasiona przed ptakami, a siewki przed nagłym ochłodzeniem. Włóknina ogranicza również parowanie wody i ciepła z ziemi przez co kiełkujące rośliny mają lepsze warunki do rozwoju.
Przed siewem nasiona warto zaprawiać. Zmniejszymy w ten sposób ryzyko porażenia siewek przez patogeny występujące w glebie oraz ochronimy przed niektórymi szkodnikami tj. śmietki. Do zaprawiania można zastosować Bioczos Płynny lub chemiczną Zaprawę T 75 DS/WS. Nasiona wysiewamy do gleby spulchnionej, odchwaszczonej i zasilonej kompostem. Po wyznaczeniu rzędów i wysianiu nasion, obsypujemy je cienką warstwą gleby i okrywamy włókniną.
Działkowcy posiadający inspekty lub tunele, mogą wcześniej rozpocząć uprawę. Warzywa można wysiać już w marcu, a sałaty nawet w lutym. W tunelu panują lepsze warunki do rozwoju roślin, dzięki czemu otrzymamy wcześniejsze plony. Podczas planowania grządek nie można zapomnieć o wzajemnym oddziaływaniu roślin.
Jadwiga Brzozowska
OP PZD Rzeszów
Zdjęcia z pixabay.com
Copyright © 2024 Polski Związek Działkowców All rights reserved.