Stanowisko kolegium prezesów ROD z Zambrowa w sprawie projektu ustawy o inwestycjach w zakresie przeciwdziałania skutkom suszy - 05.10.2020

Kolegium prezesów zambrowskich ROD- okręg podlaski -przyjmuje ze zrozumieniem konieczność opracowania ustawy o inwestycjach w zakresie przeciwdziałania skutkom suszy, jednocześnie przyjmując za właściwe stanowisko KR PZD , że ustawa powinna uwzględniać dotychczasowe przepisy określające prawa działkowców.

Na poszczególnych ogrodach od lat prowadzona jest,, mądra działalność "związana z gospodarowanie zasobami wodnymi. Działkowcy zabezpieczają swoje ogrody zarówno przed nadmiarem wody jak też starają się odpowiednio skutecznie zatrzymywać wodę z opadów i wykorzystywać ją w okresie suszy.

Zagospodarowanie działki i jej prowadzenie to obowiązek każdego działkowca, który jako właściciel nasadzeń i zabudowy dąży w swoim postępowaniu aby niewielki kawałek ziemni, który jest przez niego uprawiany był prowadzony w zgodzie z prawami biologii i ekologii.

Propozycje, które mogą prowadzić do wywlaszczenia działkowców, bez odszkodowań czy też bez zapewnienia im możliwości uzyskania terenów zamiennych , uważamy za nie do końca przemyślane i niesprawiedliwe społecznie. Uważamy, że należy respektować prawa działkowców wypracowane w naszych dokumentach.

Konkludujac- popieramy uwagi opracowane przez Polski Związek Działkowców do projektu ustawy o inwestycjach w zakresie przeciwdziałania skutkom suszy , prosimy o ich uwzględnienie w procesie legislacji.

W imieniu kolegium

B. Antecka