Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Porady ogrodnicze

CO MOŻNA ZROBIĆ ZE SKRZYPU POLNEGO? - 07.08.2020

Skrzyp polny to prawdziwa zmora dla wielu ogrodników. Kłącza przerastają zza ogrodu, przechodzą od sąsiadów, pojawiają się na słabo użytkowanych działkach, na zakwaszonej glebie ale potrafią również przerosnąć pryzmę wapna.
 
Skrzy polny (equisetum arvense) to wieloletnia roślina należąca do rodziny skrzypowatych, rosnąca niemal wszędzie. Na początku marca pojawiają się kremowo brązowe pędy   zarodnikujące, latem z ziemi wyrastają zielone, charakterystyczne „choinki”. Kłącza skrzypu rozrastają się w wielu kierunkach do kilku metrów i na głębokość nawet do 2 metrów. Stąd wynikają problemy z osunięciem tej rośliny z działki. Systematyczne usuwanie wszystkich pędów, wykopywanie kłączy i niszczenie ich, daje wymierne efekty  ale trzeba podjąć wyzwanie. 
 
Ze Skrzypem polnym warto się zaprzyjaźnić. Można spożytkować go na świeżo lub w formie suszonej. Ziele skrzypu zawiera kwasy organiczne, witaminę C, żelazo, mangan, fosfor, potas i wapń oraz krzem, który wspomaga naturalną produkcję kolagenu. To dlatego poleca się suplementację diety w preparaty zawierające skrzyp, osobom mającym problemy  skórne,  z wypadaniem włosów i łamliwymi paznokciami.
 
Herbatka: Dwie łyżeczki suszonego ziela skrzypu należy zalać w filiżance wrzącą wodą i zaparzać 15 minut pod przykryciem, po czym odcedzić. Pić trzy razy dziennie. Herbatkę można pic co najwyżej 3 tygodnie. W naparze ze skrzypu można się kąpać.
 
Ziele skrzypu należy systematycznie ścinać na wysokości 10 cm i przeznaczyć na ściółkę np. w uprawianych pomidorach. Grubość warstwy powinna wynosić 5-8cm.
 
Z ziela skrzypu można zrobić wyciąg i opryskiwać nim mszyce. Napar ze skrzypu rozcieńczony 1:4 stosujemy zapobiegawczo przeciwko chorobom grzybowym. Wywar rozcieńczony 1:3 stosujemy na początku porażenia przez szarą pleśń, mączniaki, rdze, kędzierzawość liści brzoskwini (na początku sezonu)  i zarazę ziemniaczaną.
 

Jadwiga Brzozowska 
OP PZD Rzeszów 
 

Powrót

Copyright © 2023 Polski Związek Działkowców All rights reserved.

made by Esencja Studio