




Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Gnojówka z roślin od dawna była wykorzystywana w ogrodnictwie przydomowym jako doskonały, naturalny nawóz oraz środek przeciw chorobom i szkodnikom. Gnojówka roślinna to przefermentowany roztwór bogaty między innymi w mikro i makroelementy. W procesie fermentacji biorą udział mikroorganizmy probiotyczne, które dodatkowo mają dobry wpływ na budowanie odporności roślin. Wśród roślin wykorzystywanych do produkcji gnojówki pierwszeństwo ma pokrzywa zwyczajna, która działa na rośliny wzmacniająco, przyśpiesza ich wzrost, plonowanie oraz chroni przed niektórymi szkodnikami i chorobami. Dodatkowo nawóz z pokrzywy można wzbogacić albo tworzyć oddzielne z ziela skrzypu, czosnku, cebuli, skrzypu, wrotyczu.
Jak przygotować gnojówkę?
Najlepiej jeśli do wykonania gnojówki wybierzemy młode rośliny. Świeże zebrane rośliny umieszczamy np. w plastikowym wiadrze (nie stosujmy metalowych pojemników) i zalewamy wodą np. deszczówką. Aby doprowadzić do procesu fermentacji ziela a nie do jego gnicia, powinniśmy co kilka dni mieszać, aby proces odbywał się w warunkach tlenowych. Przygotowanie gnojówki trwa ok. 2 tygodnie do 4 tygodni w zależności od warunków pogodowych. Pojemnik ustawiamy w miejscu zacienionym i osłoniętym od wiatru. Nawóz jest gotowy do użycia, kiedy będzie miał charakterystyczny dość nieprzyjemny zapach, przestanie się pienić, będzie klarowny i nabierze najczęściej zielono-brunatnego lub pomarańczowego koloru. Poniżej przedstawiam Państwu praktyczne tabele rozcieńczeń i stosowania gnojówki z 5-ciu najczęściej wykorzystywanych do tego celu roślin: pokrzywa zwyczajna, czosnek, cebula, wrotycz pospolity i skrzyp polny.
Gnojówka z pokrzywy
Używamy ok. 1 kg ziela na 10 litrów wody
Rozcieńczenie |
Działanie |
Stosowanie |
Gnojówka bez rozcieńczenia |
przyspiesza rozkład materii organicznej |
polewać kompost lub glebę przed założeniem uprawy |
Gnojówka 1:10-20 |
wzmaga wzrost roślin |
polewać glebę i opryskiwać rośliny w okresie wegetacji |
Gnojówka 1:10 |
choroby grzybowe (mączniaki) mszyce, przędziorki |
zapobiegawczo opryskiwać rośliny i glebę co 2-3 dni |
Gnojówka 1:20 |
mszyce, przędziorki |
zapobiegawczo opryskiwać rośliny wiosną przed ruszeniem pąków lub w trakcie rozwoju roślin |
Gnojówka fermentująca 1:50 (4-5 dniowa) |
mszyce, tarczniki, miseczniki, przędziorki |
opryskiwać zwłaszcza drzewa owocowe trzykrotnie w ciągu 10 dni przed tworzeniem się pąków i kwiatów lub po zauważeniu objawów żerowania |
Gnojówka z czosnku
Używamy 75g ząbków, 500g świeżych lub 200g suchych liści i łusek na 10 litrów wody
Rozcieńczenie |
Działanie |
Stosowanie |
Gnojówka nierozcieńczona |
połyśnica marchwianka |
opryskiwać rośliny i glebę w czasie lotu muchówek |
Gnojówka 1:10 |
wzmacniająco, przeciwko chorobom grzybowym |
zapobiegawczo podlewać glebę wokół drzew owocowych |
Gnojówka z cebuli
Używamy 20-50 g łusek i zielonego szczypiorku na 1 litr wody
Rozcieńczenie |
Działanie |
Stosowanie |
Gnojówka z łusek |
roztocze, zaraza ziemniaczana na pomidorach |
opryskiwać rośliny zapobiegawczo |
Gnojówka z wrotyczu
Używamy ok. 0,5 kg świeżego ziela na 10 litrów wody
Rozcieńczenie |
Działanie |
Stosowanie |
Gnojówka nierozcieńczona |
mrówki, pędraki |
podlewać mrowiska i glebę w czasie pojawu |
Gnojówka 1:15 |
mszyce |
opryskiwać rośliny w czasie pojawu |
Gnojówka ze skrzypu
Używamy ok. 1 kg świeżego ziela na 10 litrów wody
Rozcieńczenie |
Działanie |
Stosowanie |
Gnojówka 1:5 |
mączniak prawdziwy, choroby wywoływane przez grzyby glebowe |
opryskiwać rośliny i glebę przez cały okres wegetacji co 3 tygodnie przez 3dni, w czasie słonecznych dni przed południem |
Gnojówka 1:4 |
wzmacnia rośliny, uzdrawia glebę |
podlewać rośliny i glebę kilkakrotnie w okresie wegetacji |
Gnojówka fermentująca (4-5 dniowa) |
przędziorki, miseczniki, tarczniki, mszyce |
opryskiwać rośliny w czasie słonecznych dni przed południem |
Agnieszka Bartkowska
Instruktor ds. ogrodnictwa OZ PZD w Bydgoszczy
Copyright © 2025 Polski Związek Działkowców All rights reserved.