




Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Chwasty z punktu widzenia działkowca to wszystkie rośliny pojawiające się samorzutnie i konkurujące z roślinami przez nas uprawianymi. Obecność chwastów często powoduje zmniejszenie plonów i spadek ich jakości, może przenosić choroby i szkodniki roślin jak też i zatrucia u ludzi i zwierząt. Jest jednak jeszcze funkcja pożyteczna i zdrowotna chwastów, które pojawiają się na naszej działce i ja zachęcam działkowiczów do zapoznania i konsumpcji ,,działkowych chwastów”. Możemy i powinniśmy wykorzystać większość chwastów działkowych zgodnie z ich potężnym spektrum działania oraz wdrażanym Otwartym Programem Klimatycznym PZD. Przy odpowiednim przygotowaniu wyciągów, naparów, gnojówek czy wywarów z łodyg, liści, korzeni chwastów działkowych:
możemy ograniczyć występujące choroby i szkodniki w naszym ogrodzie,
kompostować chwasty jako najtańsza i najbardziej ekologiczna metoda ich utylizacji uzyskując doskonałą ziemie kompostowa zwana ,,zlotem ogrodnika”,
wykorzystać w kuchni z zastosowaniem dietetyczno-leczniczym.
Działeczka nasza jest ,,potężną i bogata spiżarnią” dającą najzdrowsze i najtańsze zarazem substancje dietetyczne w naszej kuchni. Szczególnie w czasach obecnych, przyda nam się znajomość i wiedza jadalnych i leczniczych chwastów. Bowiem większość wiosennych chwastów ,,działkowych,, od wieków wchodziła w skład rożnych kuracji oczyszczających, odmładzających.
Chwasty ,,działkowe” maja olbrzymie wartości lecznicze jak i spore walory zapachowe i smakowe, a stosowane regularnie i w niewielkich ilościach poprawiają przemianę materii, pomagają usuwać toksyczne tzw. ,,wolne rodniki” oraz urozmaicają smak naszych potraw. Pamiętajmy jednak o:
zbieraniu gatunków chwastów działkowych, które dobrze znamy,
świeżo zebrane przechowujemy 24 godz. w stanie surowym,
zbieramy chwasty z miejsc, czystych ekologicznie, tam gdzie nie robiliśmy zabiegów chemicznych.
Przykłady jadalnych chwastów ,,działkowych”, które sama regularnie używam poprzez herbatki, napary, koktajle, sałatki, zupy:
babka /zwyczajna, lancetowata/
lebiodka pospolita/ oregano/
perz właściwy
mniszek pospolity
skrzyp polny
szczawik zajęczy
krwawnik pospolity
pokrzywa zwyczajna
Pokrzywa zwyczajna – znamy ją doskonale, jednak wciąż wydaje się niedoceniana. Najwięcej dobrego mają młode i świeże listki pokrzywy, jednak te suszone również są bardzo wartościowe. Pokrzywa zawiera sporo soli mineralnych (wapń, fosfor, magnez, mangan, żelazo, potas i krzem), a do tego kwasy organiczne i witaminy (A, B2, C, E i K). Może być używana nie tylko w leczeniu dolegliwości, ale również w kosmetyce.
Działanie pokrzywy:
• wzmacnia włosy i paznokcie
• poprawia wygląd skóry
• pomaga przy chorobach układu moczowego
• wspomaga leczenie cukrzycy
• oczyszcza organizm z toksyn
• wzmacnia układ odpornościowy
• zwiększa ilość czerwonych krwinek
ma działanie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Polecam przepis na wzmacniająca zupkę z młodych pokrzyw.
Składniki:
Przygotowanie:
Zupa ta, podobnie jak szczawiowa, fajnie komponuje się z ugotowanym na twardo jajkiem.
Tę zupę możecie wykonać nawet nie posiadając bulionu, ale wtedy jej smak będzie mniej esencjonalny.
Polecam, smaczno i zdrowo
Instruktor Okręgowy
SSI PZD Okręg Opolski
Barbara Hajduga
Copyright © 2025 Polski Związek Działkowców All rights reserved.