Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Informacje z OZ

XIV Jesienna Giełda Ogrodnicza za nami - 14.10.2019

W dniach 5-6 października miłośnicy ogrodnictwa znów spotkali się w Boguchwale. Wszyscy  liczyliśmy na piękną pogodę podczas XIV Jesiennej Giełdy Ogrodniczej połączonej ze Świętem Winobrania i III Ogólnopolską Wystawą Królików, tymczasem początek października przywitał nas strugami deszczu. Pomimo brzydkiej pogody nie brakowało chętnych do odwiedzenia stoiska Okręgu Podkarpackiego PZD.

Prezesi kilku Zarządów ROD rozdawali ulotki związkowe i te przygotowane przez instruktora etatowego, a Instruktorzy SSI udzielali porad o tematyce ogrodniczej. Zwiedzający zadawali sporo pytań dotyczących ekologicznych sposobów walki z chorobami i szkodnikami, w szczególności z ćmą bukszpanową, turkuciami i rolnicami.

Zwiedzającym spodobały się ekohotele dla owadów zapylających i dla motyli. Zainteresowani otrzymali instrukcję do samodzielnego wykonania takich domków. Dodatkowo, ROD „Malina” z Rzeszowa oraz ROD „Prefabet” z Kolbuszowej zaprezentowały swą działalność proekologiczną, zachęcały do współpracy i do odwiedzenia ogrodów.

Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale – organizator Giełdy, przygotował ciekawe wykłady nt. uprawy winorośli oraz hodowli pszczół. Sale wykładowe pękały w szwach, a nasi działkowcy zadawali prelegentom dużo szczegółowych pytań.

Początek października to dobry moment na sadzenie drzew i krzewów z gołym korzeniem, a tych nie brakowało na Giełdzie. Hodowcy z podkarpackich szkółek sprzedawali wiele gatunków i odmian drzew i krzewów zarówno owocowych jak i ozdobnych. Wśród licznych straganów z różami, bylinami i ziołami każdy ogrodnik mógł wybrać coś dla siebie. Wrzosy kusiły swymi kolorami, a trawy pięknymi pióropuszami.

Oprócz przeróżnych roślin, nasion, bulw i cebul można było kupić wyroby rękodzieła ludowego, sery, oleje, miody, suszone warzywa i owoce oraz ręcznie wyrabiane słodycze. Wielu rodzimych producentów prezentowało wyhodowane owoce i warzywa, winogrona i wina oraz przetwory owocowo-warzywne i produkty pszczele. Całości dopełniła wystawa przyrodniczo-łowiecka i pokaz psów myśliwskich oraz degustacja świeżo tłoczonych soków, olejów, dań z królika, a największą atrakcją okazał się pieczony na ruszcie byk.

 

Jadwiga Brzozowska

Okręg Podkarpacki PZD

Powrót

Copyright © 2024 Polski Związek Działkowców All rights reserved.