Czerwcowe prace na działce - 06.06.2018
Kwatera sadownicza
- Zbieramy i przerabiamy truskawki, poziomki, jagodę kamczacką, wczesne odmiany wiśni i czereśni, maliny, agrest i porzeczki.
- Usuwamy odrosty z pni drzew i krzewów szczepionych, zakładamy klamerki i obciążniki do formowania korony drzew owocowych; usuwamy wilki. Kontrolujemy miejsca szczepienia i zrazy: najmocniejszy zraz zostaje, wilki usuwamy, a pędy na zrazach skracamy o 1/3 długości.
- Pielimy kwaterę sadowniczą i ściółkujemy skoszoną trawą, aby ograniczyć parowanie wody z gleby.
- Zakładamy siatki na owocujące drzewa i krzewy, aby ptaki nie objadły owoców.
- Zakładamy opaski z papieru falistego na pnie jabłoni w celu wyłapania gąsienic owocówki jabłkóweczki (pod koniec miesiąca).
- Podlewamy i nawozimy młode drzewka.
- Po "świętojańskim" opadzie owoców przerzedzamy zawiązki – jeżeli zaistnieje taka potrzeba. Gdy owoce winorośli osiągają wielkość ziarna grochu, to dokonujemy przeglądu i usuwamy owoce skarłowaciałe, a pozostawiamy te najładniejsze.
- Zwalczamy bawełnicę korówkę i inne mszyce.
Kwatera warzywna
- Zbieramy warzywa wysiane wiosną, szparagi, pierwsze zioła, botwinkę, szczaw, koper, natkę pietruszki, szczypior, groch, bób, rabarbar i pierwsze pomidory, ogórki i cukinie.
- Siejemy na grządkach warzywnych szpinak, koper i sałatę, dosiewamy rzodkiewkę i fasolkę. Do 10 czerwca można wysiewać ogórki na późniejszy zbiór. Na poplon lub nawozy zielone siejemy: koniczynę, facelię, gorczycę lub łubin. Dzięki tym roślinom, ściętym i przekopanym o odpowiedniej porze poprawi się struktura i żyzność gleby.
- Przygotowujemy rozsadę: kalafiora, brokuła, kalarepy, sałaty kruchej i rzymskiej na zbiór jesienny. W połowie miesiąca przerywamy zbyt gęsto rosnące warzywa.
- Odchwaszczamy, spulchniamy i nawadniamy grządki, nawozimy dolistnie warzywa roztworem Florovitu lub Ecolistu 0,5%.
- Pielęgnujemy pomidory: po podwiązaniu i oberwaniu dolnych liści warto opryskać je wyciągiem z czosnku lub cebuli albo tłustym mlekiem. Niektórzy działkowcy zalecają rozcieńczenie mleka z wodą. W ten sposób zabezpieczymy pomidory przed zarazą ziemniaczaną.
- Wietrzymy tunele i szklarnie; warto pomyśleć o zacienianiu upraw za pomocą siatki. Można pomalować wapnem ściany szklarni, aby uzyskać efekt cienia.
- Prowadzimy skuteczną ochronę warzyw przed mączniakiem rzekomym – stosujemy wyciąg z czosnku lub skrzypu, a przy dużym porażeniu wykonujemy zabieg preparatem Acrobat lub Amistar.
- Przeciwko szarej pleśni pryskamy rośliny wyciągiem z czosnku, a przy dużym porażeniu pryskamy preparatem: Amistar lub Switch.
- Na kanciastą plamistość ogórka stosujemy Polyversum; na mączniaka rzekomego dyniowatych wyciąg z czosnku lub skrzypu, a przy dużym porażeniu wykonujemy zabieg preparatem: Ridomil Gold.
- Na mszyce stosujemy wyciąg z wrotyczu lub pokrzywy, bylicy piołun, a przy dużym porażeniu rośliny powinniśmy opryskać preparatem: Afik lub Calypso 480 SC.
- Na mączniaka prawdziwego stosujemy wyciąg z krwawnika, cebuli lub skrzypu, a przy dużym porażeniu wykonujemy zabieg preparatem Zato.
- Przeciwko zarazie ziemniaczanej: profilaktycznie pryskamy wyciągiem z cebuli lub czosnku, a przy wystąpieniu choroby powinniśmy zastosować Amistar, Acrobat, Ridomil Gold lub Crocodil.
Kwatera ozdobna
- Gdy liście roślin cebulowych kwitnących wiosną pożółkną, to należy je wykopać. Cebule należy przesuszyć, włożyć do papierowej torebki i opisać (nazwa gatunku i odmiany). W czerwcu sadzimy ziemowity jesienne i rośliny ozdobne zakupione w pojemnikach, pamiętając o ich zacienieniu i systematycznym podlewaniu.
- Przerzedzamy posadzone wcześniej lub wysiane na rabatach rośliny. Pamiętamy o ich zacienieniu i podlewaniu.
- Zasilamy po raz kolejny kompostem lub nawozami mineralnymi kwitnące rośliny. Systematycznie usuwamy z nich przekwitłe kwiatostany, aby przedłużyć ich kwitnienie.
- Byliny kwitnące wiosną i wczesnym latem tj. chaber górski, dzwonek ogrodowy, ostróżka ogrodowa, przymiotno ogrodowe, szałwia omszona mocno przycinamy po przekwitnięciu. Zabieg ten pobudzi rośliny do wzrostu i spowoduje powtórne kwitnienie pod koniec lata. Po przycięciu rośliny obficie podlewamy i nawozimy.
- Wysiewamy na rozsadnik: orliki, dzwonek szerokolistny i karpacki, rogownice, sasanki, goździki pierzaste, stokrotki, bratki, niezapominajki, goździk brodaty, łubiny dzwonek ogrodowy, naparstnice, malwy. Na miejsce stałe wysiewamy rośliny jednoroczne, które zakwitną jesienią: groszek pachnący, smagliczki, nagietki.
- Rozmnażamy przez podział byliny, które zakończyły już kwitnienie np. funkie, pierwiosnki, aster alpejski, zawciąg nadmorski, języczkę, barwinek oraz rozchodniki, skalnice i rojniki; a przez sadzonki korzeniowe: mak wschodni i przykwiatkowy.
- Dbamy o trawnik: systematycznie kosimy, ale nigdy w południe i nie za nisko, aby nie uszkodzić darni. Dokładnie grabimy trawę i wrzucamy na kompostownik lub wykładamy grządki warzywne – woda z gleby nie będzie mocno parować. Jeżeli w trawniku rosną rośliny cebulowe, trawnik kosimy dopiero po zaschnięciu ich liści.
- Przeprowadzamy lustrację krzewów: szukamy chrząszczy – opuchlaki i inne chrząszcze należy strząsać, zbierać i wynieść daleko poza obręb działki lub głęboko zakopać.
- Obserwujemy byliny i w razie potrzeby stosujemy środki ochrony przeciwko różnym chorobom: na mączniaka rzekomego, antraknozę, szarą pleśń, plamistość liści stosujemy Ridomil, Baymat, Signum.
- Na mączniaka prawdziwego – Polyversum, Zato, a przeciwko rdzy Baymat Ultra lub Polyram.
- Sprawdzamy wodę w oczku – jeżeli porosły glony należy je wyłowić, w ostateczności można użyć gotowych preparatów. Gdy woda nadmiernie wyparuje, koniecznie należy uzupełnić braki. Jeżeli mamy w oczku wodnym rybki, należy zamontować małą fontannę lub pompkę, która napowietrzy wodę.
- Pielęgnujemy kompostownik: dokładamy nowe warstwy np. skoszoną trawę lub chwasty bez nasion i przesypujemy poszczególne warstwy ziemią. W razie potrzeby kompost podlewamy.
- Przycinamy żywopłoty, pod warunkiem, że ptaki opuściły swoje gniazda.
Tekst: Jadwiga Brzozowska
Instruktor ds. ogrodniczych
OZP PZD w Rzeszowie
Powrót