Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Porady ogrodnicze

Informacje ogrodnicze i porady dla działkowców na miesiąc marzec - 08.03.2018

SADOWNICTWO

Gdy tylko można wejść na działkę zaczynamy przegląd drzew i krzewów. Usuwamy wszystkie połamane i uszkodzone przez wiatr i śnieg gałęzie, a także pozostałe na drzewach martwe owoce tzw. mumie. Przycinamy posadzone jesienią drzewka i krzewy owocowe w celu uzyskania prawidłowego kształtu. W starych krzewach owocowych usuwamy pędy chore, uszkodzone, leżące na ziemi, a także wycinamy najstarsze i słabe pędy w krzewach bardzo zagęszczonych.

To także najwyższy czas na przycinanie winorośli, pamiętając o tym że owoce zawiązują się na gałązkach wyrastających z pędów ubiegłorocznych, dlatego należy pozostawić kilka ubiegłorocznych pędów przyciętych za 3-4 węzłem pamiętając o tym że z każdego węzła – pąka wyrośnie latorośl z dwoma – trzema kiściami owoców. Pędy ubiegłoroczne poznajemy po jaśniejszym zabarwieniu kory. Stosujemy zasadę – im młodszy i mniejszy krzew – tym mniej zostawiamy pędów, które potencjalnie będą owocować, w przeciwnym razie otrzymamy przy dużym zagęszczeniu dużo drobnych winogron.

Maliny owocujące na pędach jednorocznych typu Polana – usuwamy wszystkie pędy – uzyskamy wtedy silne pędy owocujące od drugiej połowie lata aż do jesieni. Pozostawiając stare pędy uzyskamy maliny owocujące dwukrotnie, jednak obecnie nie jest to polecany sposób uprawy.

Wszystkie rany zabezpieczamy maścią ogrodniczą.

Planując cięcie drzew owocowych, miejmy zawsze na uwadze cel w jakim je uprawiamy, a są nim właśnie owoce, dlatego musimy zawsze o tym pamiętać. Cięcie drzew owocowych, szczególnie jabłoni i grusz, można opóźnić do momentu kwitnienia a nawet do 2 tygodni po kwitnieniu, kiedy widać dokładnie, które pędy nie przemarzły, bądź będą owocować. Ochronę należy rozpocząć, gdy temperatura wzrośnie do ponad 6° Celsjusza w chwili zabiegu. W tym czasie możemy skutecznie zwalczyć choroby bakteryjne (zaraza ogniowa, rak bakteryjny) i niektóre grzybowe (parch jabłoni, parch gruszy, torbiel śliwy). Zabieg preparatami miedziowymi przeprowadza się w okresie pękania pąków i powtarza po 7–10 dniach. Na brzoskwini i nektarynie zwalczamy kędzierzawość liści. Zabieg wykonujemy nie później niż przed pękaniem pąków, stosując Miedzian 50 WP lub Syllit 65 WP. Późniejsze zabiegi są nieskuteczne. Należy pamiętać o dokładnym pokryciu wszystkich pędów roztworem preparatu. Wskazane jest aby do cieczy, na opryskiwacz dodać np. kilka kropel płynu do mycia naczyń w celu zwiększenia skuteczności zabiegu.

WARZYWA

Początek marca to czas wysiewu nasion wczesnych odmian kapustnych: kapusty głowiastej, kalafiora, kalarepy, a także sałaty, uprawianych z rozsady. W drugiej połowie miesiąca przystępujemy do produkcji rozsady pomidora, papryki, oberżyny. Nasiona tych roślin wymagają wysokich temperatur do kiełkowania i wysokiej wilgotności podłoża. Optymalnym rozwiązaniem są wielodoniczki napełnione gotowym, wilgotnym substratem torfowym, które po wysiewie przykrywamy szybą lub cienką folią, które zdejmujemy po wykiełkowaniu nasion.

Gdy gleba rozmarznie i lekko przeschnie, możemy przystąpić do wyrównania przekopanych jesienią zagonów, nawiezienia kompostem, bądź też nawozem wieloskładnikowym w ilości zwykle 3–6 kg na100 m² (dawni nawozów należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta). Nawóz dokładnie rozrzucony należy starannie wymieszać grabiami z glebą. Na tak przygotowane zagony możemy wysiać nasiona warzyw, które dobrze kiełkują w niskich temperaturach, marchew, pietruszkę korzeniową i naciową, sałatę, rzodkiewkę, koper, groch konserwowy i cukrowy, bób, wskazane byłoby zaprawienie nasion zaprawą nasienną. W tym czasie wysadzamy także cebulę dymkę oraz ząbki czosnku. Przykrycie obsianych zagonów agrowłókniną przyspieszy kiełkowanie nasion, a także uchroni siewki przed przymrozkami, szkodnikami oraz przesychaniem. Włókninę można będzie ponownie wykorzystać w maju do przykrycia zagonów z roślinami ciepłolubnymi np. ogórkami, pomidorami, paprykami. Starannie zdejmowana z zagonów włóknina może służyć kilka sezonów.

ROŚLINY OZDOBNE

Po ustaniu mrozów odkrywamy rośliny zabezpieczone jesienią przed mrozami, robimy to możliwie wcześnie, aby nie dopuścić do zbyt wczesnego ruszenia i wybiegnięcia pąków, szczególną uwagę zwracamy na wcześnie kwitnące rośliny cebulowe: krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, których pąki kwiatowe można łatwo uszkodzić, zdejmując zimowe okrycia.

Wycinamy chore, uszkodzone pędy. Przycinamy pędy krzewów, które będą kwitły latem na pędach tegorocznych, jak np. letnie tawuły, róże, budleje, hortensje bukietowe i drzewiaste.

Krzewy kwitnące wczesną wiosną: forsycje, migdałki, wierzby, przycinamy po kwitnieniu.

Trawnik po zimie będzie wymagał dużo zabiegów. Usuwamy kretowiny – najlepiej zaraz po rozmarznięciu gleby. Zabieg ten jest trudny do wykonania bez szkody dla trawnika. Dobrą metodą jest wmycie kopczyka kretowiny słabym strumieniem wody do otworu w trawniku, wymaga to cierpliwości ale nie pozostawia śladów. Do wiosennej pielęgnacji trawnika przystępujemy, gdy tylko przeschnie gleba. Grabimy darń, usuwając martwą trawę, mech i inne resztki roślinne. Możemy to wykonać, używając wertykulatora – narzędzia o ostrych zębach, tnących darń i usuwającego martwą trawę i mchy a także doprowadzającego powietrze do gleby. Wapnujemy gdy pH wynosi poniżej 5,5, stosując wapno węglanowe (dolomit, kreda ) w ilości 30–40 kg na 100 m². Zabieg ten niszczy także  mech. Nawozimy przesianym drobno kompostem w ilości 200–300 kg na 100 m², lub nawozem wieloskładnikowym w ilości zwykle 5–15 kg na 100 m², wysiewając w kilku dawkach przez cały sezon. Możemy stosować także nawozy o przedłużonym działaniu lub ułatwiające walkę z mchem. Podsiewanie zniszczonych fragmentów trawnika najlepiej wykonać tą samą mieszanką trawy, która służyła do założenia trawnika.

Tekst: mgr Kazimierz Dominiak

instruktor ds. ogrodniczych

UDZIELAM PORAD I INFORMACJI przez telefon: 62 75 75 200 w godzinach 10.00-14.00

 

Zdjęcie: pixabay.com

Powrót

Copyright © 2018 Polski Związek Działkowców All rights reserved.

made by Esencja Studio