




Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

W okresie zimowego spoczynku roślin pobieramy zrazy do wiosennego szczepienia i okulizacji drzewek owocowych Do pobierania zrazów nadają się jednoroczne proste pędy pochodzące ze zdrowej rośliny, dobrze zdrewniałe, o średnicy ok. 5-6 mm. Wykorzystujemy wyłącznie środkową część pędu (wierzchołek i dolny fragment odcinamy i wyrzucamy) pochodzący z dobrze nasłonecznionej części korony – z boku lub wierzchołka drzewa. Nie pobieramy zrazów z tzw. „wilków”, czyli długich pędów wyrastających pionowo z grubszych gałęzi.
W grudniu pozyskuje się zrazy gatunków wrażliwych na mrozy, czyli moreli, brzoskwini, czereśni i gruszy, a w styczniu lub nawet w lutym – z jabłoni, wiśni oraz śliw. Należy pamiętać, że zrazy pobiera się w czasie spoczynku roślin. Każdy powinien mieć 4-5 zdrowych, uśpionych pąków. Po ścięciu do każdego przyczepiamy etykietę z nazwą gatunku, odmiany i datą pobrania. Wiążemy je w pęczki i owijamy półprzepuszczalną folią spożywczą, aby nie wyschły.
Przechowywanie zrazów
Do szczepienia i okulizacji nadają się wyłącznie dobrze przechowane zrazy, które nie mają pomarszczonej skórki, uszkodzonych pędów lub skórki, ani śladów pleśni.
mgr. inż. Małgorzata Wójcik, instruktor ds. ogrodniczych KR PZD
Copyright © 2025 Polski Związek Działkowców All rights reserved.