Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Porady ogrodnicze

Co było ciekawego na Green Days ? - 21.04.2017

W dniach 7–9 kwietnia 2017 odbyły się „Green Days”, czyli Zielone Dni przeznaczone dla miłośników i sympatyków ogrodnictwa i nie tylko, bo impreza ta była zorganizowana także dla przeciętnego obywatela, któremu powinno być „po drodze” z darami natury. „Więcej wiedzieć” o otaczającym nas świecie roślin – to zadanie potrzebne jest w zasadzie każdej rodzinie, dzieciom i młodzieży. „Zielone Dni” to też doskonała okazja do tego, by obejrzeć wiele ciekawostek ze świata przyrody, poznać bliżej „co w trawie piszczy” ze świata nauki, posłuchać pogadanek na wiele tematów ogrodniczych, zasięgnąć porady…

Wśród zwiedzających było też wiele działkowców, przybyłych z Warszawy i okolic. Organizatorzy zadbali, aby każdy znalazł coś dla siebie.

Działkowcy mogli zaopatrzyć się w ciekawy materiał szkółkarski. Nie brakowało najrozmaitszych bylin, roślin do ogrodów skalnych, krzewów i drzew ozdobnych oraz owocowych, także przeznaczonych do niewielkich ogrodów.

Bogata była również oferta ziół w pojemnikach, wieloletnich i rocznych – do sadzenia w kąciku ziołowym na działce lub balkonie. Można było nabyć nie tylko świeże rośliny w postaci rozsad i roślin starszych, ale również nasiona oraz przetwory ziołowe. To zioła suszone – jako przyprawy do potraw, zioła w postaci nalewek, aromatycznych herbatek, a nawet kosmetyków ziołowych (kremy, olejki).

Firmy nasienne pod kątem odbiory amatora przygotowały bogaty zestaw różnych nasion (warzywa, zioła, rośliny ozdobne) i innego materiału rozmnożeniowego (sadzonki, bulwy, kłącza). Urozmaicony asortyment obejmował nie tylko różne gatunki, w tym mało znane (na przykład: przepękla ogórkowa, chiński szczypior, pepino), ale też można było przebierać w odmianach (np. żółte lub białe buraki ćwikłowe).

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klienta nasienne firmy przygotowały (modne ostatnio) mieszanki nasion, dla przykładu: mieszanka kolorowych sałat na cięte listki, ciekawe zestawy ziół na kiełki, mieszanki kwiatów do pojemników i na „łączkę” dla pszczół i wiele innych. Oferowano też nasiona specjalnie przygotowane dla wygody działkowców – nasiona na taśmie, na płytkach, otoczkowane, zaprawiane. Wszystko po to, by ułatwić uprawę warzyw i kwiatów oraz uzyskać jak najwięcej satysfakcji i korzyści z takiej uprawy.

Dużym powodzeniem wśród zwiedzających cieszyła się wystawa Instytutu Ogrodnictwa, na której zaprezentowano bardzo wiele gatunków warzyw, wśród nich jeszcze takich naprawdę mało znanych (m.in. szczaw chiński, pak-choy, rukiew wodna, pepino). Pokazano wiele ciekawych odmian nie tylko warzyw, ale też owoców oraz niektórych kwiatów.

Nie mogło też zabraknąć kolekcji ziół w pojemnikach zaprezentowanych w uprawie pionowej na ścianie. Metoda ta pozwala na uprawę wielu roślin nawet na małym balkonie lub tarasie w mieście.

Liczni zwiedzający mogli też obejrzeć różne rasy pieczarek i zapoznać się z uprawą tych grzybów (także amatorską uprawą).

W ofercie Instytutu dużym zainteresowaniem wśród najmłodszych cieszył się „kącik małego ogrodnika”, w którym dzieci poznawały nieco bliżej techniki badawcze stosowane w różnych doświadczeniach naukowych tej placówki (na przykład – na czym opiera się hodowla roślin ”in vitro”, podglądanie szkodników, oglądanie preparatów roślinnych pod mikroskopem, itp.).

W czasie trwania Green Days dla zainteresowanych przygotowano cykl wykładów–pogadanek z zakresu ogrodnictwa. Wybrane tematy były przeznaczone głównie dla amatorów – miłośników ogrodnictwa, a miały na celu poszerzenie wiedzy i nieco inne spojrzenie na uprawę, ochronę i wykorzystanie roślin użytkowych. Dla przykładu bardzo ciekawa była pogadanka na temat badań nad pozostałościami szkodliwych substancji w wybranych produktach ogrodniczych (warzywa, owoce). Okazuje się, że w jabłkach z sadów produkcyjnych (większość próbek pobierano z rejonu Grójca) znajdują się pozostałości pestycydów w różnych ilościach i tylko w części próbek ilość ta nie przekraczała dopuszczalnych norm. Badano też inne owoce (śliwki, truskawki), w których również stwierdzono pewną ilość (nawet minimalną) różnych substancji chemicznych – pozostałych po stosowanych środkach ochrony roślin. Podobnie z warzywami – najwięcej pozostałości stwierdzono w kapuście pekińskiej (jest ona atakowana przez wiele szkodników i chorób i w produkcji na skalę przemysłową konieczna jest jej intensywna ochrona chemiczna). Badano też próbki gleby pobierane w różnych rejonach kraju, w których stwierdzono nawet obecność stosowanego w ubiegłym stuleciu DDT (na stonkę i inne szkodniki).

 W trakcie innych wykładów, np. z dziedziny warzywnictwa, słuchacze mogli się zapoznać z prozdrowotnymi właściwościami wielu gatunków uprawianych warzyw. Prelegentka z Instytutu Ogrodnictwa przedstawiła i omówiła szczegółowo wartości odżywcze poszczególnych grup warzyw oraz związki bioaktywne, które w nich występują. Charakteryzują się one bardzo często działaniem leczniczym, wzmacniającym, oraz pomocnym w leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych. Systematyczne spożywanie różnych warzyw i owoców (zalecane 5 razy dziennie warzywa i owoce) ma zatem ogromne znaczenie w profilaktyce wielu chorób.

Ponieważ świeże warzywa i owoce (także i własne na działce) mamy głównie sezonowo, to warto je przetwarzać, aby móc korzystać z nich przez cały rok. Jak przygotować przetwory z warzyw i owoców warunkach domowych, jaki przeznaczyć surowiec, jak z nim postępować po zbiorze oraz jak go przetwarzać, aby straty składników odżywczych były jak najmniejsze – to temat kolejnej pogadanki-wykładu prelegentki z Instytutu Ogrodnictwa.

 Co przetwarzać, jak przetwarzać, co zamrozić, a co lepiej suszyć oraz jak przechowywać te produkty i jak je potem wykorzystywać – to był bardzo ciekawy temat dla działkowców i innych słuchaczy, cieszył się dużym zainteresowaniem.

Oprócz interesujących wykładów, dla osób pragnących rozwiązać swoje problemy ogrodnicze, przygotowano kącik poradniczy, gdzie specjaliści udzielali wyczerpujących odpowiedzi wszystkim pytającym.

 mgr Elżbieta Sikora 

Powrót

Copyright © 2017 Polski Związek Działkowców All rights reserved.

made by Esencja Studio