Wydarzenia

Stanowisko Prezydium OZ Mazowieckiego w sprawie programu telewizyjnego „Magazyn śledczy Anity Gargas” - 20.10.2016

Stanowisko Prezydium Okręgowego Zarządu Mazowieckiego PZD

w sprawie programu telewizyjnego „Magazyn śledczy Anity Gargas”

wyemitowanego  w TVP 1 dnia 5 października 2016 roku

Prezydium Okręgowego Zarządu Mazowieckiego PZD w Warszawie obradujące w dniu 13.10.2016 roku z uwagą odniosło się do treści, emitowanego wieczorem 5.10.2016 roku przez TVP 1, programu “Magazyn śledczy Anity Gargas” oraz bogatego, udokumentowanego i bazującego na faktach prawnych komentarzach pracowników biura Okręgu – p. Mariusza Gaja i Łukasza Polaka.

W zgodnej ocenie członków Prezydium Okręgowego Zarządu Mazowieckiego poziom oskarżycielskiego i prezentującego jednostronne opinie i oceny programu, niedopuszczającego i nieuwzględniającego argumentów i wyjaśnień dostarczonych redakcji przez biuro Okręgu w formie i czasie uzgodnionych podczas realizacji, tj. w dniu nagrywania programu, dowodzi działania pod z góry założony scenariusz. Musiał być sensacyjny – przecież na wstępie, obok zielonych obrazków, kolorowych infografik pojawia się kwota “ponad 13 milionów złotych” jakoby sprzeniewierzonych przez Okręgowy Zarząd PZD w Warszawie... Musiał pokazywać “zaaferowanych i zagubionych, roztrzęsionych” pracowników biura, bezładnie szukających naprędce jakichś dokumentów.

Prezydium OZM, posiadając wiedzę dotyczącą wydarzeń sprzed kilku lat, z przełomu poprzedniej i obecnej dekady, powołując się na rzeczowe argumenty przedstawione dzień po emisji, tj.6.10.br przez dyrektora biura okręgu p. Mariusza Gaja oraz radcę prawnego okręgu p. Łukasza Polaka, zwłaszcza na zgodne z treścią operatów szacunkowych, wypłacenie 273 indywidualnym użytkownikom działek z 3 ogrodów, należnych kwot odszkodowawczych, protestuje i nie zgadza się na tę manipulację faktami, wypowiedziami, wreszcie też - na szczucie opinii publicznej na Polski Związek Działkowców.

Nie godzimy się na występowanie z pozycji “ciemnego ludu", dlatego pełnym głosem domagamy się zaprzestania kampanii przeinaczania faktów, rzucania pomówień i fałszywych świadectw, słowem manipulacji. Podstawą powstawania programów telewizyjnych nie może być niepotwierdzona wieść przekazywana z ust do ust. Heroiczna jakoby postawa, jaką miałaby się charakteryzować w boju o istnienie stowarzyszenia ogrodowego “Zielone Wzgórza”, cicha bohaterka reportażu,  p. Anna B., okazała się także nieprawdą. Zdecydował o tym w swoim orzeczeniu Sąd Rejestrowy wykreślając je z Krajowego Rejestru Sądowego. Fakty mówią coś zdecydowanie innego, ale tym gorzej dla faktów.

Domagamy się podmiotowego i równoprawnego traktowania w mówieniu o sprawach działek i działkowców. Nie chcemy oglądać magli “śledczych” z obstalowanym tematem i takąż treścią.

Warszawa, 13.10.2016 r.

Prezydium OZM PZD w Warszawie