Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Wydarzenia

Reportaż GW: Obiad na RODOS - 03.09.2015

"Trzy lata temu do Centrum Sztuki Współczesnej w Warszawie na trzymiesięczny projekt przyjechali Juliette Delventhal, szefowa kuchni w Headlands Center for the Art z Sausalito w Kalifornii, i artysta Paweł Kruk. Ich akcja polegała na uprawie ogrodu warzywno-ziołowego na terenie CSW. Poszedłem go zobaczyć. Przy ścianie Laboratorium odkryłem maleńkie wysepki zieleni ogrodzone drewnianym płotem: grona pomidorków, kilka zwiędłych buraczków, zielone mini-papryki, gałązkę fasoli i szczypiorek. Rachityczne toto - spodziewałem się zatopić w bujnym warzywniku pełnym potężnych pomidorów, grubolistnej bazylii i wielkich jak piłka lekarska głów kapusty. Pomyślałem wtedy o naszych działkowcach, tej ogrodniczej braci rozsianej po miastach i miasteczkach całej Polski. Nawet nie wiedzą, że wyznaczają światowe trendy z pogranicza kuchni i sztuki nowoczesnej. Nie mają świadomości, że są apostołami perma-kultury, recyklingu i ekologii. A przede wszystkim - zdrowego stylu życia" - czytamy w reportażu obiad na RODOS w sobotnim wydaniu "Gazety Wyborczej" (czytaj więcej).

Powrót

Copyright © 2024 Polski Związek Działkowców All rights reserved.