Wydarzenia

Stanowisko w sprawie udziału struktur oraz indywidualnych członków Związku w kampanii "STOP ROZBIÓRKOM ALTAN" - 28.09.2014

Krajowej Rady Polskiego Związku Działkowców

z dnia 25 września 2014 r.

w sprawie udziału struktur oraz indywidualnych członków Związku w kampanii

STOP ROZBIÓRKOM ALTAN

Podczas trwającej od dwóch miesięcy akcji zbierania podpisów pod obywatelskim projektem ustawy STOP ROZBIÓRKOM ALTAN, uzyskał on poparcie przeszło 400 000 osób. Wynik ten już dziś pozwala stwierdzić, że zainicjowana przez Związek kampania pozyskania społecznego poparcia dla inicjatywy służącej ochronie praw działkowców, po raz kolejny osiągnęła sukces.

Pomimo utrudnień wynikających z okresu transformacji organizacyjnej ROD, a także prób dyskredytowania naszej akcji przez niektóre media, na miesiąc przed terminem zakończenia zbiorki projekt czterokrotnie przekroczył ustawowe wymogi stawiane przed inicjatywą obywatelską. Tym niemniej, Krajowa Rada PZD nadal apeluje do wszystkich struktur PZD i indywidualnych członków Związku o kontynuację kampanii promocyjnej projektu. Jego złożenie do Sejmu zaplanowano na 9 października br. Pozostały więc jeszcze dwa tygodnie na wyjaśnianie społeczeństwu przesłanek uzasadniających konieczność zgłoszenia naszej inicjatywy oraz na dalszą zbiórkę podpisów.

Pamiętajmy o doświadczeniach z okresu starań o obywatelski projekt ustawy o rodzinnych ogrodach działkowych. Skala poparcia wyrażona podpisami obywateli była wówczas istotnym argumentem, który pozwolił nam osiągnąć końcowy sukces, czyli przekonać posłów do poparcia ustawy promowanej w ramach akcji OCALMY  OGRODY.

Niezależnie od powyższego, KR PZD pragnie podkreślić, że masowe poparcie dla projektu obywatelskiego jest kolejnym dowodem, iż środowisko działkowców stanowi jedną z najlepiej zorganizowanych i świadomą swych praw, grup społecznych w Polsce. Niewątpliwie wpływ na ten stan rzeczy ma wieloletnie doświadczenie naszej społeczności we współdziałaniu dla zachowania wspólnego dobra, jakim są ogrody. Poczynając od poziomu ROD, poprzez szczebel regionalny, a na krajowym kończąc, współdziałając w  ramach PZD działkowcy posiedli umiejętność współpracy, która już wielokrotnie przynosiła im sukces. Również dzisiaj, kiedy walczymy o prawa działkowców, zarówno z ROD prowadzonych przez PZD, jak i tych, w których działkowcy podjęli decyzję o wyborze innej drogi, cały Związek powinien zaangażować się w kampanię, której celem jest zagwarantowanie ochrony praw każdej, z blisko miliona rodzin, posiadających altanę na działkach w ROD.

Głęboko wierzymy, że tak jak RAZEM OCALILIŚMY OGRODY, tak i teraz RAZEM OCALIMY ALTANY.

Krajowa Rada

Polskiego Związku Działkowców

Warszawa, dnia 25 września 2014 r.