Stanowisko OZ Mazowieckiego w sprawie Dekretu Bieruta - 25.06.2014

Okręgowy Zarząd Mazowiecki PZD z niepokojem zauważa, że Włodarze Miasta stołecznego Warszawy, masowo zaczęli regulować kwestie związane z wydawaniem decyzji administracyjnych z zakresu działania tzw. Dekretu Bieruta w odniesieniu do Rodzinnych Ogrodów Działkowych. Nagle w przeciągu dwóch miesięcy zaczęto szybko i sprawnie realizować wnioski dekretowe, złożone przez byłych właścicieli. A przecież, te wnioski nie wpłynęły do Prezydent Warszawy wczoraj, one zalegają w mieście od lat!

Wydano już nawet jedną decyzję, na mocy której Prezydent Warszawy orzekła o zwrocie na rzecz byłych właścicieli części ROD „Bilonik“ w Warszawie. W tej sytuacji wydaje się, że jedynym powodem zmiany „frontu“ przez Włodarzy miasta są przepisy nowej ustawy o ROD, które gwarantują działkowcom i PZD wyłącznie odszkodowanie za naniesienia, nasadzenia i infrastrukturę znajdującą się na terenie ROD, ale bez terenu zamiennego.

Powyższe działanie Okręgowy Zarząd Mazowiecki PZD uznaje za naganne i niezgodne z ideą sprawiedliwości społecznej. Zwłaszcza, że jak się okazało po pierwszym spotkaniu Zespołu ds. współpracy z ogrodami działkowymi powołanego przez Prezydent Warszawy, to nie Miasto zamierza wypłacać odszkodowania na rzecz działkowców i PZD, ale chcą scedować ten obowiązek na tzw. byłych właścicieli. Taką interpretację przepisów ustawy o ROD należy uznać za co najmniej kuriozalną i niemającą podstaw prawnych. Jednakże oczywiście korzystną dla budżetu Miasta Stołecznego Warszawy. W tym miejscu należy postawić pytanie: co jest ważniejsze, ludzie, którzy od dziesiątków lat użytkują działki w ROD i dla których są one niekiedy całym życiem, czy wyłącznie partykularny interes miasta?!

W opinii Okręgowego Zarządu Mazowieckiego PZD głęboką obawę budzi również informacja przekazana przez Dyrektora Biura Gospodarki Nieruchomościami Marcina Bajko, że likwidacji z tytułu roszczeń w tym z Dekretu Bieruta, miałoby ulec aż 80% wszystkich ogrodów w Warszawie. Pytamy, więc dlaczego w takim razie Miasto wiedząc jaka jest sytuacja ROD w Warszawie nie próbuje ich bronić, dlaczego nie robi nic, aby zachować te zielone płuca Warszawy. Przecież do zadań własnych gminy zgodnie z ustawą o samorządzie gminnym należy ochrona środowiska, przyrody, a także utrzymanie zieleni gminnej i zadrzewień. Gmina ma również za zadanie utrzymywanie i dbanie o urządzenia użyteczności publicznej, a przecież ROD zgodnie z art. 4 ustawy o ROD takimi urządzeniami są. I co robi Prezydent Warszawy, aby realizować zresztą ustawowo nałożone nań zadania? Otóż nie robi nic!

Przedstawiciele Prezydent Warszawy, na czele z Dyrektorem Marcinem Bajko, po prostu informują działkowców, że prawie wszystkie ogrody w Warszawie ulegną likwidacji, a co więcej, obrona ogrodów przed konsekwencjami wynikającymi z Dekretu Bieruta nie jest dla urzędników miejskich priorytetem! To co, w takim razie tym priorytetowym działaniem dla Miasta jest?

Kiedy w końcu Włodarze Miasta Warszawy dostrzegą, że ogrody stanowią integralną część Warszawy, służą ogółowi mieszkańców i trzeba ich bronić, zadbać o ich dalszy byt?! Miasto podobno realizuje szeroko zakrojoną politykę konsultacji społecznych, budżetu partycypacyjnego, tylko szkoda, że nie w odniesieniu do Rodzinnych Ogrodów Działkowych, które zawsze są w tej polityce pomijane. Co gorsza, Włodarze Miasta jak sami przyznają, nie mają żadnej określonej wizji utrzymania i rozwoju  ROD! Nie wiedzą, bądź nie chcą tego problemu rozwiązać!

Dlatego też, w związku z brakiem działań ze strony urzędników, Okręgowy Zarząd Mazowiecki PZD apeluje do Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy o podjęcie interwencji w zakresie realizacji uzgodnień wypracowanych podczas ubiegłorocznego spotkania z Panią Prezydent w stosunku do Rodzinnych Ogrodów Działkowych. Zatem do realizacji kwestii związanych z przekazywaniem przez podległych Pani Prezydent urzędników, informacji o toczących się postepowaniach z zakresu Dekretu Bieruta do Okręgowego Zarządu Mazowieckiego PZD, a także o wypracowanie wspólnego planu obrony ogrodów działkowych przed roszczeniami.

Okręgowy Zarząd Mazowiecki PZD uznaje za niezbędne, do dalszej współpracy pomiędzy Miastem, a działkowcami zrzeszonymi w Polskim Związku Działkowców, wypracowanie takiej polityki w zakresie ROD, aby nadrzędnym celem dla Włodarzy Miasta stała się ochrona ogrodów działkowych przed likwidacją. Tylko wspólne stanowisko i działania w tej sprawie obronią ogrody działkowe. Trzeba pamiętać, że nie po to został powołany, zresztą na Naszą prośbę, zespół ds. współpracy z ogrodami działkowymi, żeby deprecjonować wszystkie działania Związku w zakresie obrony ogrodów działkowych, ale po to, aby te ogrody w możliwie najwyższym stopniu przed tą likwidacją uchronić.

Okręgowy Zarząd Mazowiecki

Polskiego Związku Działkowców

Warszawa, dnia 24 czerwca 2014 r.