Władze Zielonej Góry nie akceptują stanowiska ZMP - 18.02.2014

Przedstawiciele Okręgowego Zarządu PZD w Zielonej Górze spotkali się dziś (18.02.2014r.) z Wiceprezydentem Zielonej Góry, Panem Dariuszem Lesickim. Delegacja pod przewodnictwem prezesa OZ PZD, pana Mariana Pasińskiego   zapoznała pana prezydenta z najważniejszymi zapisami ustawy o ROD oraz kontrowersjami jakie wynikły z powodu zastrzeżeń Związku Miast Polskich co do ważnych dla działkowców zapisów ustawy. Prezes OZ wyjaśnił, iż kwestionowanie zapisów dotyczących odszkodowań i terenów zastępczych w przypadku koniecznej likwidacji ROD jest próbą pozbawienia działkowców podstawowej ochrony prawnej oraz, że ewentualne uchylenie tych   artykułów zapoczątkuje metodyczne usuwanie Rodzinnych ogrodów Działkowych z map polskich miast.

Pan prezydent Dariusz Lesicki oznajmił, iż Zielona Góra jest miastem członkowskim ZMP ale władze naszego miasta mają zdecydowanie odmienny pogląd na ogrodnictwo działkowe niż ten wyrażony w stanowisku ZMP z 20 grudnia 2013r. i uznają, że ogrody działkowe są nieodłączną częścią ekosystemu miasta. Wszelkie sprawy dotyczące  koniecznej likwidacji powinny być rozwiązywane zawsze z korzyścią dla ogrodów działkowych ponieważ spełniają one bardzo pozytywną, pro- społeczną rolę.

Pan Prezydent zapewnił wsparcie ze strony władz Zielonej Góry w sprawie zastrzeżeń ZMP. Wyraził również chęć udziału i pomocy organizacyjnej  w planowanych na 2014 rok, w Zielonej Górze  „Okręgowych Dniach Działkowca”.

Rafał Hawryluk