Prawo

KZ PZD zajął stanowisko w sprawie podwójnych opłat za wywóz śmieci z terenów ROD - 17.07.2020

W związku z trwającym procesem dostosowywania przez rady miast i gmin przepisów miejscowych do zmienionych zasad gospodarowania odpadami komunalnymi, który został wydłużony do końca 2020 r. pojawił się problem obciążania ROD podwójnymi opłatami za wywóz śmieci.

Ogrodom, które dotychczas były w ryczałtowym systemie odbioru odpadów komunalnych nakazuje się uiścić opłatę ryczałtową za 2020 r. i dodatkowo opłatę za śmieci wynikającą z deklaracji opłaty składanej w ogólnym systemie odbioru odpadów komunalnych, gdzie zarządy ROD same wskazują rodzaj, liczbę i pojemność pojemników do wywiezienia z terenów ROD i na tej podstawie obliczają opłatę.

Krajowy Zarząd PZD w swoim stanowisku z dnia 17.07.2020 r., powołując się na pismo Ministra Klimatu z dnia 25.06.2020 r., sprzeciwił się takim praktykom. Jednocześnie wystąpił do zarządów ROD i Okręgów PZD, aby w przygotowywanych lub uchwalanych przepisach miejscowych zwróciły szczególną uwagę na kwestię związaną z możliwością podwójnego „opodatkowania” działkowców opłatą za śmieci. A w razie nieprawidłowości, podejmowały stosowne działania.

Poniżej publikujemy pełną treść stanowiska KZ PZD z dnia 17.07.2020 r. oraz treści pisma Ministra Klimatu z dnia 25.06.2020 r.

MAP