Rodzina
Zdrowie
Ekologia
Edukacja
Wypoczynek

Szukaj

Porady ogrodnicze na sierpień - 14.08.2015

Podlewanie Z powodu wysokich temperatur i braku opadów konieczne jest podlewanie roślin. Robimy to wcześnie rano lub późnym popołudniem, bezpośrednio pod rośliny (podlewanie po liściach sprzyja chorobom). Lepiej podlewać rzadziej, ale większymi dawkami wody, niż częściej, ale małą jej ilością. Krzewy owocowe wymagają jednorazowo ok. 5 l, drzewa 10-15 l wody. Wygodniejsze i bardziej ekonomiczne jest podlewanie przy użyciu linii kroplujących. Więcej na ten temat na www.dzialkowiec.com.pl (Aktualności), a  z miesięcznika „Działkowiec” można dowiedzieć się jak pomóc uprawianym przez nas warzywom przetrwać suszę.

Dzielimy piwonie Sierpień jest najlepszym miesiącem na podział piwonii. Wykopujemy całą roślinę i dzielimy ją tak, aby każda nowa część miała kilka korzeni i co najmniej jeden dobrze wykształcony pąk. Nowe rośliny sadzimy płytko, tak aby pąki znajdowały się 3–5 cm pod powierzchnią ziemi.

Żółknięcie i opadanie igieł Są to objawy żerowania przędziorka sosnowca. Najsilniej atakuje on świerki, zwłaszcza odmianę Conica, przy suchej i upalnej pogodzie. Zasiedlone rośliny opryskujemy preparatem Polysect 003 EC, zgodnie z instrukcją stosowania.

● Po kwitnieniu Usuwamy przekwitłe kwiatostany roślin. Poprawia to wygląd oraz korzystnie działa na wzrost roślin. Czasem pobudza do ponownego kwitnienia (ostróżka, krzewuszka, lawenda).

● Czarna plamistość liści róż Objawia się okrągłymi, prawie czarnymi, postrzępionymi plamami na liściach. Plamy często zlewają się, a liście masowo opadają. Chore róże opryskujemy kilkakrotnie, co 10 dni, stosując przemiennie: Score 250 EC, Dithane Neo Tec 75 WG, Baymat Ultra 0,015 AE. Usuwamy opadłe liście i wycinamy porażone pędy. Można stosować też opryski roztworem sody oczyszczonej – 1 l ciepłej wody i 1/4 łyżeczki sody (2 razy, co 2 tygodnie).

Zbieramy nasiona Warto zbierać nasiona tylko roślin rzadko spotykanych w handlu. Nie zbieramy nasion roślin, które na opakowaniu były oznaczone symbolem F1 (nie powtórzą cech matecznych). Czekamy aż nasiona będą dojrzałe, wówczas torebki nasienne same pękają. Zbiór przeprowadzamy w suche dni. Nasiona oczyszczamy i dosuszamy w miejscu suchym i przewiewnym. Następnie przechowujemy aż do wiosny w miejscu ciemnym, suchym i chłodnym, w opisanych, papierowych kopertach.

● Sadzenie cebulowych Od połowy miesiąca sadzimy już niektóre gatunki cebulowe. Wymagają one wyższej temperatury do ukorzenienia, dlatego nie warto czekać zbyt długo z sadzeniem krokusów kwitnących jesienią, narcyzów, szachownic cesarskich, zimowitów. W tym miesiącu można także posadzić pustynniki. Wybieramy dla nich miejsca ciepłe, osłonięte od wiatru. We wrześniu sadzimy cebulice, hiacynty, lilie, przebiśniegi, krokusy i tulipany. Poza sprawdzonymi odmianami o typowych dla gatunku kwiatach, warto postawić na nowości – o kwiatach w finezyjnych kształtach i oryginalnych kolorach. Zarówno jedne, jak i drugie, można łatwo, szybko i co najważniejsze – tanio, zamówić w sklepie wysyłkowym tel. 22 101 34 34 (www.dzialkowiecsklep.pl). Więcej na ten temat w „Działkowcu”.

● Iglaki wciąż w modzie Cenimy je głównie za to, że jesienią nie zrzucają liści. Zdobią ogród zimą, są mniej wymagające od innych roślin. Z „Mojego Ogródka” można dowiedzieć się, które iglaki sprawdzą się w miejscach słonecznych i suchych lub wilgotnych i zacienionych, z jakich uzyskamy iglasty „trawnik” oraz jak łączyć te niezwykłe rośliny aby uzyskać dobry wizualnie efekt. Warto wiedzieć, że sierpień jest idealnym miesiącem na sadzenie iglaków.  Po posadzeniu należy je obficie podlać i cieniować, aby zmniejszyć parowanie wody z igieł i zapobiec przesuszeniu roślin.

● Rośliny dla wypoczynku Działka jest idealnym miejscem, w którym można wykorzystać leczniczą siłę przyrody. Rośliny wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie. Otaczając się nimi, sprawiamy sobie prawdziwą przyjemność. Wśród roślin znacznie szybciej wyciszamy się i odpoczywamy. Warto wiedzieć, które z nich mają szczególnie dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie, które posadzić na tarasie, a które będą lepsze w kąciku wypoczynkowym – po rzetelne informacje odsyłamy do „Działkowca”.

● Ostatnie nawożenie azotem Nawożenie azotowe kończymy najpóźniej w połowie sierpnia. Zastosowanie go po tym terminie może spowodować pobudzenie roślin do dalszego wzrostu, co prowadzi do opóźnienia przejścia w stan zimowego spoczynku. W efekcie rośliny będą bardziej narażone na przemarzanie. Od końca sierpnia do października stosujemy wyłącznie nawozy jesienne, które nie zawierają azotu. Nawozy te zawierają przede wszystkim potas i fosfor, które zwiększają odporność roślin na mróz. Więcej na ten temat w „Działkowcu”.

● Jak wykorzystać skoszoną trawę? Skoszona trawa to cenny materiał roślinny, który można spożytkować na działce na wiele sposobów! Można wykorzystać ją np. jako ściółkę – 10 cm warstwa wcześniej podsuszonego pokosu pozwoli na zatrzymanie wilgoci w glebie, uniemożliwi kiełkowanie chwastom, ochroni glebę przed nadmiernym ogrzewaniem się, a rozkładając się – wzbogaci jej górną warstwę w próchnicę. O innych pożytecznych sposobach zagospodarowania skoszonej trawy można przeczytać w „Działkowcu”.

● Nie zbliżaj się, nie dotykaj – parzy! W całym kraju odnotowuje się przypadki poparzeń przez barszcz Sosnowskiego. Obrażenia są szczególnie dotkliwe w czasie upalnej i słonecznej pogody. Wystarczy minutowy kontakt z rośliną aby narazić się na niebezpieczeństwo – zapalenie skóry, pęcherze, poparzenia II i III stopnia. Wobec tak dużego zagrożenia zdrowia, a czasem i życia, warto dowiedzieć się jak wygląda barszcz Sosnowskiego oraz co zrobić gdy się go zauważy. A przede wszystkim należy widzieć, że nie wolno do niego podchodzić ani go dotykać! Po szczegółowe informacje na ten temat odsyłamy na stronę internetową www.dzialkowiec.com.pl. Do zarządów ogrodów trafią też bezpłatne broszury informacyjne poświęcone tej pięknej ale tak niebezpiecznej roślinie.

● Zbiór jabłek Owoce letnich odmian dojrzewają nierównomiernie, dlatego zbieramy je 2–3-krotnie, zrywając za każdym razem te największe i najlepiej wybarwione. Opóźnienie o kilka dni zbioru jabłek mniejszych oraz słabiej wybarwionych pozwala na znaczną poprawę ich wybarwienia oraz walorów  smakowych.

● Aktinidia tzw. mini kiwi To ostatnio bardzo popularna roślina. Na uwagę zasługują 2 gatunki aktinidii – pstrolistna (Actinidia kolomikta) oraz ostrolistna (A. arguta). Ze względu na dobre dopasowanie do naszego klimatu, brak chorób i szkodników, duże walory dekoracyjne oraz niezwykle wartościowe i smaczne owoce warto je mieć na działce. Zainteresowanych zasadami uprawy, pielęgnacji i najwartościowszymi odmianami odsyłamy do artykułu na ten temat w „Działkowcu”, a po sadzonki – do sklepu wysyłkowego na www.dzialkowiecsklep.pl tel. 22 101 34 34.

● Robaczywe śliwki Do połowy sierpnia latają motyle drugiego pokolenia owocówki śliwkóweczki powodującej robaczywienie owoców. W ustaleniu terminu wykonania oprysku przeciw szkodnikowi pomocne są pułapki feromonowe (dostępne wysyłkowo tel. 22 101 34 34), które zawiesza się na drzewach. Gdy odłowią się na nie pierwsze owocówki, drzewa późnych odmian opryskujemy preparatem Calypso 480 SC. Pod koniec sierpnia na pnie drzew zakładamy opaski z papieru falistego, w których ukryją się schodzące na zimowanie gąsienice owocówki śliwkóweczki. Po miesiącu zdejmujemy opaski i niszczymy znajdujące się w nich gąsienice (wcześniej wyjmując ukrywające się biedronki i złotooki). Sukcesywnie zbieramy i niszczymy opadające owoce z gąsienicami.

● Prześwietlanie krzewów W krzewach agrestu, porzeczek czerwonych i białych wycinamy najstarsze, 5-letnie pędy (mają wyraźnie ciemniejszą korę), pędy krótkie, słabe – zagęszczające środek krzewów oraz te pokładające się na ziemi. Po zakończonym zbiorze owoców malin letnich wycinamy przy ziemi pędy, które owocowały. Są one zwykle siedliskiem szkodników i chorób. Wycina się również pędy słabsze. Na 1 mb rzędu pozostawimy 10–12 nowych, silnych pędów rocznych. Pozostawione pędy przywiązujemy do drutu, aby nie wyłamywały się.

● Choroba porzeczki Po zbiorze owoców pojawia opadzina liści porzeczki, prowadząca do przedwczesnej masowej utraty liści. Wpływa to na słabsze owocowanie w następnym sezonie i obniża odporność krzewów na mróz. Należy usuwać opadłe liście (źródło choroby), u odmian wrażliwych opryskiwać porażone krzewy (Score 250 EC lub Zato 50 WG). Odmiany porzeczki czarnej odporne na opadzinę to Ben Connan, Tiben.

● Prześwietlamy czereśnie i wiśnie Wśród działkowców panuje opinia, że czereśni i wiśni nie powinno się ciąć, bo później drzewa chorują. Jednak nic bardziej mylnego! Drzewa tych gatunków do corocznego obfitego owocowania wymagają cięcia prześwietlającego i/lub odmładzającego. W przeciwieństwie do zabiegu na jabłoniach, zasadnicze cięcie czereśni i wiśni należy wykonywać latem, tuż po zbiorach owoców, a nie wiosną. Szczegółowe zasady cięcia tych drzew można poznać z sierpniowego wydania miesięcznika „Działkowiec”.

Owoce wiecznej młodości Niektóre owoce, ze względu na olbrzymią zawartość substancji opóźniających starzenie, rzeczywiście zasługują na to miano. Są to głównie owoce jagodowe takie jak malina czarna, porzeczka czarna, cytryniec chiński, jeżyna, aronia, jagoda goji. Warto je mieć w swoim ogrodzie! A w sierpniowym wydaniu „Mojego Ogródka” doradzamy jak je uprawiać i wykorzystywać, aby jak najmniej utracić z ich drogocennych właściwości!

●  Ziołowe nalewki, winka… W drugiej połowie lata obfitość ziół na działkach, polach i łąkach zachęca do zbioru i suszenia. Świeżo zebrane rośliny mogą służyć do przygotowania wielu specyfików ziołowych przydatnych w kuchni. W celach leczniczych warto sporządzić odpowiednie winko lub nalewkę ziołową. Na uspokojenie warto przygotować winko z 50 g liści melisy i 1 butelki białego wina. Rozdrobnione liście melisy zalewamy winem i macerujemy przez 5 dni, przecedzamy, zlewamy do butelek. Pijemy kilka razy dziennie po małym kieliszku (25 ml) jako środek uspokajający, przeciwskurczowy, przy migrenie, nerwicach, także w dolegliwościach miesiączkowania. Więcej na temat ziołowych winek i nalewek – we wrześniowym „Moim Ogródku” (w sprzedaży już od 20 sierpnia).

● Sezon na pomidory Nadszedł czas obfitości pomidorów i choć możemy się nimi cieszyć przez cały rok, to najbardziej tęsknimy za tymi uprawianymi latem na własnej działce – są pachnące i najsmaczniejsze! Z „Działkowca” można dowiedzieć się co zrobić, by sezon pomidorowy trwał jak najdłużej, jak pielęgnować odmiany sztywnołodygowe, a jak wysokorosnące, jak ciąć i usuwać liście oraz jak przetworzyć nadwyżki owoców.

● Zaraza na pomidorze Silnie porażone liście i owoce usuwamy. Rośliny opryskujemy co 5–7 dni przemiennie preparatami: Amistar 250 SC, Curzate M 72,5 WP, Signum 33 WG, Timorex Gold 24 EC.

● Ogórek Nieregularne chlorotyczne, później brunatne plamy na liściach świadczą o obecności mączniaka rzekomego dyniowatych. Zwalczanie należy wykonywać po wystąpieniu pierwszych objawów, co 7–10 dni aż do zakończenia zbiorów, stosując Timorex Gold 24 EC (środek biologiczny), Ridomil Gold MZ.

Warzywa na poplony W sierpniu siejemy warzywa poplonowe, takie jak rzodkiewka, rzepa, koper, szpinak, rukola, roszponka. Sadzimy też rozsadę sałaty, endywii, kalarepy, kapusty pekińskiej i jarmużu.

Nawozy zielone Wolne grządki po zebranych wcześniej warzywach warto obsiać roślinami na nawóz zielony – facelią, gryką, łubinem żółtym i niebieskim, peluszką, seradelą, wyką kosmatą. Więcej na ten temat w sierpniowym numerze „Działkowca”.

● Profilaktyka Aby ograniczyć źródła infekcji chorobami grzybowymi systematycznie usuwamy opadłe, porażone chorobami liście oraz resztki pozbiorcze warzyw.

● Co dolega roślinom? To pytanie zadajemy sobie po zauważeniu na liściach roślin niepokojących plam, wybrzuszeń, zniekształceń… Najczęściej sądzimy, że są to objawy choroby, tymczasem mogą być one efektem błędów w nawożeniu. Z „Działkowca” można dowiedzieć się czego brakuje roślinom gdy np. żółkną ich najmłodsze liście, dlaczego żółkną, brunatnieją lub zasychają wierzchołki roślin lub co kryje się za kolorowymi mozaikami na liściach. Temat tajemniczych objawów jest kontynuowany w „Działkowcu” już od wydania majowego.

● Weź udział w konkursie! Redakcja miesięcznika „Działkowiec” zaprasza do udziału w konkursie „Moja Działka”. Ogólne zasady są proste –­ wystarczy do 21 września wysłać na adres ul. Bobrowiecka 1, 00-728 Warszawa lub redakcja@dzialkowiec.com.pl zgłoszenie zawierające opis i co najmniej 10 zdjęć przedstawiających całość lub najciekawsze fragmenty działki. Nagrodami w konkursie są wartościowe kominki ogrodowe, wędzarnie i kosiarki, narzędzia ogrodnicze, kosmetyki roślinne. Co tydzień jest też przydzielana dodatkowa nagroda. Szczegóły konkursu – w „Działkowcu” i na www.dzialkowiec.com.pl. Zapraszamy!

Bezpłatne broszury dla działkowców W siedzibie zarządu ogrodu czekają na działkowców bezpłatne broszury ogrodnicze przygotowane w dużym nakładzie na zlecenie Krajowej Rady PZD. Dotyczą one niezwykle ważnych na działce tematów:

1. Jak wytwarzać i stosować kompost

Kompost to najlepszy i najtańszy nawóz organiczny. Łatwo zrobić go samemu, bez wydania nawet złotówki! To szybki sposób pozbycia się wszelkich odpadów organicznych. W myśl Regulaminu ROD każda działka powinna być wyposażona w kompostownik, a działkowiec ma obowiązek kompostowania odpadów pochodzenia organicznego. Broszura zachęca do kompostowania i wyjaśnia, krok po kroku, jak łatwo jest zrobić kompost. Dodatkowo, zawiera praktyczne rady: np. jak zrobić kompost z liści lub trawy, jak kompostować w bruzdach lub na podwyższonej grządce, jak rozwiązać problemy pojawiające się czasem podczas kompostowania.

2. Rady dla stosujących „chemię”

Chemiczne środki ochrony roślin najczęściej stosujemy, gdy inne metody zwalczania szkodników i chorób roślin nie dają efektów. Stosując je należy jednak dysponować podstawową wiedzą, tak aby nie zaszkodzić sobie i rodzinie, sąsiadom, chronionym roślinom, pszczołom oraz innym organizmom pożytecznym. Z ulotki można dowiedzieć się m.in. co decyduje o skuteczności zabiegu ochrony, jak bezpiecznie pryskać rośliny, jakie środki wybierać, co zrobić z pustymi opakowaniami.

3. Letnie cięcie krzewów ozdobnych

Koniec wiosny i lato to termin cięcia niektórych ozdobnych krzewów i pnączy. Cięcie to pozytywnie wpływa na ich pokrój, a także kwitnienie w roku następnym. Z ulotki można dowiedzieć się m.in. o cięciu pobudzającym kwitnienie, znaczeniu usuwania przekwitłych kwiatostanów i odrostów korzeniowych, zasadach i technice cięcia róż, pnączy i roślin żywopłotowych. Rysunki instruktażowe pomogą poprawnie przeprowadzić ten zabieg.

4. Ściółkowanie gleby

Ściółkując glebę uzyskujemy wiele korzyści, np. zmniejszenie zachwaszczenia, poprawę wilgotności i właściwości termicznych gleby, podbudzenie życia glebowego, ochronę przed erozją.  Powszechnie wiadomo, że ściółkowane rośliny lepiej rosną, lepiej też wyglądają. Z ulotki można dowiedzieć się czym okrywać glebę (ściółki organiczne, mulcze czyli ściółki z własnej działki, ściółki syntetyczne, ściółki z roślin fitosanitarnych czyli hamujące rozwój chorób i szkodników a wspomagające rozwój ściółkowanych roślin), jak rozkładać ściółkę, jak nawozić ściółkowane rośliny, co zrobić ze zużytą ściółką.

5. Cięcie letnie  roślin sadowniczych

Drzewa pestkowe (wiśnie, czereśnie, brzoskwinie i morele), orzechy włoskie, porzeczki, winorośl, maliny, agrest, aronię, jeżynę, borówkę wysoką, jagodę kamczacką można i należy ciąć latem. Dzięki tej broszurze można dowiedzieć się dlaczego jest to takie ważne oraz jak ciąć poszczególne gatunki.

6. Działka dla rodziny z dziećmi

To ciekawa propozycja zagospodarowania działki w taki sposób, aby mogła ona konkurować atrakcyjnością z placem zabaw, a jednocześnie każdy z członków rodziny znalazł miejsce dla siebie. Poza podstawowymi informacjami na temat wyboru miejsca na kącik zabaw dla dzieci, jego zagospodarowania i zalecanych materiałów, broszura wzbogacona jest w konkretne projekty dla dzieci w różnym przedziale wiekowym.

 Warto odebrać broszury i skorzystać z zawartej w nich wiedzy z pożytkiem dla własnego zdrowia, urody działki i oszczędności portfela.

Broszury dostępne są też na stronie pzd.pl. w zakładce wydanictwa - broszury.

Powrót

Copyright © 2019 Polski Związek Działkowców All rights reserved.

made by Esencja Studio